Doorgaan naar hoofdcontent

De eerste dingen

Onze online cursus Web2.0 is gestart, er is geen weg meer terug! En tot zover was het een makkie: open een Gmail-account, maak een weblog aan en begin je ontdekkingstocht.

Even een spoedcursus voor alle opa's en oma's die het nu al niet meer kunnen volgen.

Web2.0: de verandering van het World Wide Web van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties. Volgens sommigen zullen deze applicaties uiteindelijk losstaande lokaal geïnstalleerde software overbodig maken. (wikipedia)

Gmail: een nieuw soort webmail (van Google), opgezet met het idee dat e-mail intuïtiever, efficiënter en simpel kan zijn. (wikipedia)
Nou, ik vind Gmail maar niks, maar voor deze cursus moet het dan maar even!

Weblog: een website (blog) waarop regelmatig nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde wordt weergegeven. De auteur, ook wel blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie, die hij wil delen met de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar het kan ook om foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast) gaan. Weblogs bieden hun lezers ook veelal de mogelijkheid om reacties onder de berichten te plaatsen. (wikipedia)

Het maken van een blog is simpel (echt waar, opa).
  • Open een gratis account bij Blogger of Wordpress
  • Kies een sjabloon
  • Pimp hem net zo lang tot hij jouw ideale kleur, letter en indeling heeft
  • Speel wat met alle instellingen
  • En schrijf een bericht (met of zonder foto of filmpje)

Het vullen van een blog is kunst.
Nou ja, creatief dan toch in ieder geval. Je toont iets van jezelf. Dingen die je opvallen, dingen die je voelt of dingen die je gewoon graag wilt delen. En uiteindelijk hoop je dat iemand het leest en er misschien zelfs op reageert. Dat geeft dan weer een gevoel van contact hebben en gewaardeerd worden (of niet). Die behoefte is van alle tijden, de vorm waarin het plaatsvindt hoort bij dit digitale tijdperk.
En ook daarvoor geldt: if you can't beat them, join them!

Samen met mijn collega's ga ik die uitdaging graag aan. Iedereen blogt over wat hij leert, hoe hij dat ervaart en we reageren op elkaars ontdekkingsreis. En in de koffiekamer teuten we gewoon nog even verder, natuurlijk.

Succes, jongens!

Klik in afbeelding voor groter

Reacties

  1. Hej scribbelaar! Je bent al een heel end op weg: mooi blog! Toch nog even de tip die ik je al gaf: het archief iets hoger op de pagina maakt het zoeken en navigeren wat makkelijker...
    Succes met alle dingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. beter zo, chef?
    eigenlijk vind ik dat archief niet zo belangrijk, maar zo is het ook wel aardig in balans.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo