Doorgaan naar hoofdcontent

Met trots: onze toolbar!


Stel je voor...
Je werkt bij een ambitieuze bibliotheek, je hebt die cursus gevolgd, op je jaarwerkplan staat dat je een aantal web 2.0 toepassingen moet ontwikkelen en je wordt naar de Online Conferentie gestuurd voor inspiratie. Daar volg je een Happe.ning van Guus van de Brekel, die je laat ervaren hoe eenvoudig het is om zelf toolbars en widgets te maken.

Wat doe je dan...
Dan kruip je op een regenachtige woensdagmiddag met een collega achter Conduit en laat je je creatieve brein de rest doen. Je grasduint wat in de archieven van de huisstijl, je claimt alvast een bieblogdomein (want dat plan wordt straks echt wel goedgekeurd), je maakt wat keuzes, voegt nog wat links toe.

En voila...
Namens mijn twee geïnspireerde, creatieve, innovatieve collega's presenteer ik u met trots de


Ze gaan hem nog perfectioneren (5 minuten werk), erop toezien dat hij op alle pc's in de organisatie wordt gedownload, aanmelden bij de na-23-dingen-wiki en vervolgens natuurlijk met een mooie banner een prominente plek op onze website geven. Opdat alle online bezoekers hem gaan gebruiken, hem via instellingen naar eigen wens aanpassen én hem verspreiden. Zou dat niet cool zijn?!

En weet je wat...
Die twee collega's, die fluisteren 'dat dit helemaal niks voorstelt'. Nou, dat zei ik ook altijd, toen ik nog schijnbaar moeiteloos concerten uit het hoofd speelde. Dus ik weet wel zo'n beetje hoe dat werkt, met dat niks voorstellen. En als dat zo is, waarom heeft dan niet allang iedere bibliotheek zo'n toolbar gemaakt?

Gogo Hengelo,
op naar de volgende 2.0!

Reacties

  1. Hmm...een prima idee! Daar gaan we i/h weekend eens mee a/d slag, de E'dea/zee toolbar ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @allen: Bedankt! Ik dacht wel dat jullie hem mooi zouden vinden ;-)
    Hij doet het alleen nog niet in Google Chrome, maar dat komt vast nog wel een keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooooi doan jongs. Enneuhhh...ere wie ere toekomt, we zullen vast nog wel meer horen van Erwin en Peter!
    Groetn Wies

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb 'm geinstalleerd en werkt perfect.
    Misschien een tip (?): omdat de meeste mensen al een google-zoekvenster in hun browser hebben zou ik het zoekvenster van de toolbar direct de aqua in laten duiken.
    't Is maar een idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Jouke: Supertip! Helaas luk dat dus niet. We hebben vanalles geprobeerd om de standaardzoekmachine te wijzigen. Als je de goudentip hebt, houden we ons aanbevolen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Astrid: helaas geen gouden tip. Ik moet me nog eens bezig gaan houden met het maken van een toolbar. Zit nog teveel in de widgets/gadgets :-). En wil eerst een windows vista gadget maken voor al@dinchat (maar krijg die nog niet aan het werken).

    PS De toolbar gaat er natuurlijk wel weer af, want een medewerker van de bieb in Enschede kan natuurlijk gen toolbar van Hengelo op zijn computer hebben :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nog een ps: Ivm verspreiding moet je natuurlijk wel een "get widget" versie van het zoeken bij Bibliotheek Hengelo in je Zoekhoek zetten!
    Volgens mij heb ik die wel al ergens gezien?
    Anders wil ik er wel 1 maken hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @jouke: Die 'get widget' komt er aan. Hij was even 'under construction'.

    Een vistawidget voor aladin? Is dat de reden waarom hij het soms niet doet? Omdat ik dan achter m'n nieuwe vistalaptop zit ipv d'n oude? Ik dacht gewoon dat aladin dan niet online was...

    Best jammer dat ze in E'de onze toolbar niet willen voeren. We werken toch ook samen? Toont alleen maar aan hoe 'bezig en bevriend' we zijn, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Astrid: mooi van die get widget.

    Dat al@din het soms niet doet, ligt dan aan al@din en niet aan mij: ze zijn dan inderdaad niet online en ik heb een bepaalde ergenis over e.e.a. al uitgesproken op mijn blog.

    Van die toolbar was een geintje. Ik laat 'm nog even op mijn computer en ga als de sodeju aan de slag om ook zoiets voor Enschede (proberen) te maken als ik tijd heb.

    Meer algemeen ben ik wel benieuwd of widgets/gadgets/toolbars ook bij de juiste doelgroep terechtkomen en niet alleen bij "mede biblio 23dingen bloggers"

    Lijkt me nog een vak apart om daarvoor te zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gelukkig maar!
    En als je zo'n widget kunt maken, gaat dat met die toolbar ook zeker lukken.

    Je kunt bijhouden hoe vaak de toolbar is gedownload, dus we zullen over een tijdje wel zien of dat alleen 23dingers waren. Ik heb goede hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ikheb niet alleen goede hoop; we gaan er ook wat aan doen! Leuk zeg, al die reacties!
    @jouke: widgetbox is nog steeds bezig met 'reviewing my widget submission'.. Klinkt geheimzinniger dan het is, maar 't komt vast goed!
    Zodra de toolbar en zoekwidget helemaal in orde zijn, kan iedereen er bij via website én weblog!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @eck23: dat reviewing heeft bij mij ook weleens lang geduurd. Maar de maker kan via "Mijn widgetbox" de widget al wel gewoon getten en ergens neerzetten en dan kunnen anderen 'm ook al getten. Als je begrijpt wat ik bedoel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. En daarmee is dit officieel de post met de meeste reacties!

    Dat getten van de widget lukte echt niet. Maar nu ineens wel. En hij is ook helemaal geperfectioneerd, zie ik al. Wat wordt dat toch mooi allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Kleine domper op de vreugde helaas misschien. Ik zie dat je de get widget knop nu hebt, maar hij werkt (tenminste bij mij) niet goed. Gaat wel naar de aqua, maar neemt de ingevulde zoekterm niet mee. Moet een keinigheidje zijn.
    Sorry, maar wilde het toch even melden.
    Dus er moet waarschijnlijk nog even geknutseld worden.
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oh oh, dan moet Eck toch weer aan de bak. Bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hij doet het!
    Nu die LibraryThingWidget weer onder controle krijgen...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ja! Wilde dat net melden, maar je bent me voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. En nu moet eck aan de slag met een windows vista sidebar gadget. Niet teveel op lauweren rusten toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Doen onze gadgets het niet op vista ofzo? Zal het later eens proberen. Of zit je me een beetje in de maling te nemen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Zou niet durven om iemand in de maling te nemen :-).
    Tuurlijk doen ze het wel op vista computers, maar voor dergelijke gadgets moet je zelf een blog of site hebben om ze erop te kunnen zetten. Met een vista sidebar gadget is dat niet nodig, die zet je gewoon in de sidebar van vista vista op je bureaublad. Dus mensen met vista en geen blog of site hebben dan de catalogus altijd bij de hand. Kijk anders even op www.bibliotheekenschede.nl/widget4.htm daar herb ik ook een plaatje van mijn sidebar opgezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mooi, dat kende ik nog niet. Maar roept wel gelijk de vraag op waarom dit dan weer aan vista gebonden is. Moet je voor een XP-bureaublad weer een aparte widget maken? Beetje omslachtig, niet?

    Grappig trouwens om te zien dat Enschede kennelijk verschil maakt tussen 'zoeken op...' en zoeken in de aquabrowser. Denk je dat dat de klant iets zegt, die naam? En dat het hem uitmaakt waarin hij zoekt? Hij wilt toch gewoon resultaat?

    Waarom kies je er niet voor om alleen de aquabrowser aan te bieden? Hoeft de klant zich ook niet af te vragen of hij zoekt op auteur of titel ofzo. Gewoon tikken en zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Is iets nieuws van Vista, zoiets is er niet voor XP.

    Mbt catalogi: wij kiezen zeer bewust niet (!!) voor alleen de aquabrowser. De meeste mensen zijn gewoon op zoek naar een titel van een boek en willen dan niet allerlei overbodige informatie.
    Dus naar onze mening is de gewone catalogus voor die (grote) groep veel beter geschikt dan de aquabrowser waarin je onderhand net zoveel hits krijgt als in google en je moeite krijgt om door de bomen het welbekende bos te zien.
    't Is mooi al die mogelijkheden, maar bepaald niet iedereen zit daarop te wachten is onze ervaring.
    Vandaar dat wij zeer bewust beide aanbieden en dat ook zullen blijven doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik vermoedde al zoiets, maar dacht de discussie misschien weer te kunnen opengooien. Geeft niet, ieder z'n eigen keuzes :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Discussies opengooen kan geen kwaad.
    Het gebruik van onze gewone catalogus (Bicat) stijgt nog steeds sterk, de aqua-statistieken wordt ik niet veel wijs uit (de meest voorkomende ip adressen blijken bij google te horen).
    Eigenlijk wil ik om het echt te kunnen vergelijken ook een gewone nedstat-teller op onze aquabrowser.
    Daarover neem ik binnenkort contact met MediLab op.

    Inmiddels komt deze post absoluut op de nr. 1 qua "reacties aller tijden" als het zo doorgaat :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik snap jullie keuze wel, maar zo'n statistiek hoeft natuurlijk niet doorslaggevend te zijn. Als de aquabrowser bijvoorbeeld optie 2 is of de klant er nooit mee heeft moeten werken of er nooit een goede uitleg van heeft gehad of ... Kun je dan echt concluderen uit de statistiek dat bicat dús beter aansluit bij de behoefte van de klant? lastig.

    En ja, 30 reacties is een superrecord :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Nou, gelijk maar weer een reacte er bovenop!
    @jouke: zo'n vista-widget lijkt me ook wel grappig, maar waar begin ik dan? Ik krijg de smaak echt te pakken, nooit gedacht dat ik nog eens een 'html-klooier' zou worden... ;-)
    @astrid: ben er inmiddels ook achter hoe je zo'n 'lees meer...'optie in Blogger kunt krijgen; alweer een kwestie van html-klooien..! lees meer...

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @eck: je begint dan hier. Lezen en dan maar pielen totdat het voor elkaar is.

    PS Sinds dit weekend heb ik ook een sidebar gadget van al@din chat beschikbaar. downloaden

    BeantwoordenVerwijderen
  28. @ jouke en eck: ga door, ga door, we zijn bijna bij de 35! En dit gaat zeker mooie widgets opleveren :-)

    @ eck: spannend. Ik ga het bestuderen en zeker een keer testen. Ook goed voor ons bieblog, lijkt mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ok: zorg ik voor 34!
    @eck: Je kunt ook wel mijn bestanden van onze aqua sidebar gadget krijgen hoor, is misschien makkelijker. Waarom het wiel ..etc.
    Dan hoef je daar alleen wat dingen in te veranderen.Laat maar weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Daar zal Eck blij mee zijn!
    Heb je al die widgets en gadgets eigenlijk al aangemeld bij de na23dingenwiki? Lijkt me wel aardig.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. @Atrid: nee. Rob (Coers) heeft de al@din-widget er toen opgezet. Maar verder heb ik er niks opgezet, want volgens mij is die wiki tamelijk dood. (Misschien ook omdat mensen zoals ik er niks opzetten :-) ).

    PS. We kunnen nu wel stoppen, want je hebt de 35 reacties gehaald :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Inderdaad, met zo'n houding komt die wiki natuurlijk nooit tot leven. Eck gaat onze spulletjes er ook mooi opzetten hoor, dus je kunt echt niet achter blijven. Gewoon doen!

    (ik ga voor de 40 :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Je hebt gelijk: ik zal binnenkort de gadgets/wdgets die ik heb gefabriekt er op zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Heel mooi!

    (oké eck, jij de laatste, dan staat 'ie op 40)

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ik zal de 40 volmaken, dan kun je rustig slapen.

    Als eck mij de html-code + plaatje doet van de aqua widget, ga ik even kijken voor een vista gadget daarvan. Als ie werkt stuur ik m naar eck' en kan eck 'm publiceren.

    Dit ivm de (hernieuwde) samenwerking tussen de AHE-bibliotheken. Dat moet allemaal nog formeel geloof ik, maar wij kunnen natuurlijk al wel gewoon beginnen nietwaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. En 41: en dan helpt eck me een beetje met de toolbar? Dan zijn we volgens mij toch al leuk samen bezig (alleen nog een knutselaar uit A er -later- bij betrekken)!

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Ik heb ook nog een paar widgets gevonden; hopelijk kun je er iets mee:
    http://now.sprint.com/widget/

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @jouke: hé, je speelt vals! Stiekem 2x dezelfde plaatsen ;-)
    Maar bedankt, ik ga eck op je afsturen.

    @eazy: gezellig dat je ook meedoet! En wat een waanzinnige widgets heb je daar gevonden. Lijkt wel een spoedcursus 'hoe staat het ervoor met de wereld'. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. @Astrid: ging wat fout, heb verwijderd, maar misschien telt ie toch nog mee? Hoop het voor je.:-)

    @eazy: dank, had 'm al gezien via ZB digitaal, maar blijft een belevenis!

    @eck: laat jij je door astrid ergens op afsturen?? Nee toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Yep, je telt gewoon mee!
    En ja, Eck doet altijd braaf wat ik zeg. Maar dat komt vooral omdat we het eigenlijk altijd wel met elkaar eens zijn. Dat scheelt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @jouke: samen knutselen! Lijkt me gezellig! Ik laat van me horen, of scribbles me nou stuurt of niet.. ;-) Was de afgelopen tijd vooral druk met andere dingen, maar ik pak de draad wel weer op..

    @astrid: eigenlijk durf ik gewoon niet tegen je in te gaan... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.