Doorgaan naar hoofdcontent

Update ding Web2.0 widgets

Ergens richting de eindstreep van de cursus moesten we grasduinen in typische web 2.0 toepassingen. Waarna iedereen vervolgens z'n weblog opleukte met de meest wonderlijke widgets. Zo ook Scribbles. Maar ja, dat gaat na een tijdje wel vervelen, dus de meesten heb ik inmiddels al verwijderd. Vanaf nu plaats ik alleen nog maar frutsels in m'n zijbalk die werkelijk iets toevoegen.

Terecht wijst Eck er in deze tweede cursusronde op dat de meeste van de websites die we moesten bekijken eigenlijk helemaal niet zo 2.0 zijn. Maar waaraan herken je dan zo'n typische Web 2.0 toepassing? Enkele dingen die volgens Eck meteen in het oog moeten springen:
  • bizarre naamgeving (Zaabiz, Jalipo, Yokld, Mployd, Flickr, Mappr…) of laat je verrassen!
  • aanmeldbox om de site binnen te komen of om lid te worden van de gemeenschap
  • profielen om te laten zien wie je bent
  • RSS
  • reageermogelijkheid op berichten
  • anderen toelaten tot jouw kennissenkring
  • kleurgebruik: fris, pastel, kleurovergangen naar wit
  • logo met spiegeling aan de onderzijde
Huh? Een logo met spiegeling is typisch web 2.0? Dat Eck daarbij verwijst naar deze logo creator maakt dat ik het wel snap, maar nog altijd niet begrijp...

Gelukkig is het artikel van Frankwatching toegevoegd. Die heeft web 2.0 even klip en klaar in beeld gebracht. De lijst (van januari 2006) is natuurlijk allang niet meer volledig, maar wat mij betreft lang genoeg.

Mijn favoriet? Ik hou het simpel; met blogger, netvibes en delicious heb ik binnen handbereik wat ik het meest nodig heb, want...


Reacties

  1. Meteen even gechecked, maar "mijn widget" van al@din chat er gelukkig nog op.

    Of web 2.0 sites perse rare namen moeten hebben - zoals eck zegt - waag ik overigens te betwijfelen.

    En anders maar snel een prijsvraag uitschrijven hoe het blog van Hengelo straks moet gaan heten.
    Die prijsvraag zal eck dan wel winnen, dus die mag daaraan niet meedoen denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die opsomming is toch wel ironisch bedoeld? In tegenstelling tot het interactieve 2.0 krijgt de gebruiker bij web 3.0 alles aangeboden. Door data te verzamelen en te combineren weet het www precies waar je voorkeuren liggen. En web 4.0 is ook al in kaart gebracht:
    http://novaspivack.typepad.com/RadarNetworksTowardsAWebOS.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @jouke: Voor ons bieblog moeten we de name-creator maar aan het werk zetten! En ja, medewerkers zijn natuurlijk uitgesloten van deelname ;-)

    @eazy: Ik had ook al het idee dat er enige ironie in zat, maar vond het toch wel een leuk lijstje. Web 3.0 heb ik tot nu toe maar even links laten liggen, maar als 4.0 ook al op de loer ligt, moeten we onze 23dingen nodig eens gaan upgraden!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja dat mag ik hopen dat het ironisch is bedoeld :-)

    Enne: web 6.3 dat wordt het pas echt helemaal (meer kan ik er helaas in dit stadium nog niet over zeggen).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Web 6.3? En je kan er 'in dit stadium' nog niks over zeggen?
    Komt er straks misschien meer uit je achtertuin dan alleen een paar prachtige uilen? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @astrid: helaas in dit stadium.... sorry! (overigens komen er elke dag 4-5x honden uit mijn achteruin):-)

    Enne: je moet je aanmelden=web 2.0 (volgens de wetten van eck)?? Heb ik het weer niet goed begrepen: ging toch over open/communicatie etc.?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Honden en uilen, gaat dat wel goed samen?

    Open communicatie, natuurlijk, maar vaak pas nadát je je hebt aangemeld! We willen immers wel weten met wie we communiceren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hej! Ik vind het natuurlijk prima om geciteerd te worden, maar ik moet wel even wat rechtzetten.. Het artikeltje is een regulier onderdeel van het 23 dingen-programma, en geschreven door Rob Coers... Ik 'plaats' slechts de stukkies (en een enkele keer schrijf ik zelf, maar dan staat mijn naam er ook bij)!
    Overigens wel jammer voor mijn 'egofeed' dat je van mijn web 2.0-naam geen linkje hebt gemaakt.. :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sorry Eck, dacht ik toch zomaar dat dat uit je eigen hand kwam. Bij deze is dat even rechtgezet.

    Die egofeed van jou, die levert zoveel vervuiling op... Ik krijg lijsten (oude) feeds binnen van websites waar ik ooit wel eens een reactie op heb geplaatst of die ooit naar mij verwezen hebben, maar die op dat moment geen enkele link naar mij tonen. Spookfeed noem ik het.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo