Doorgaan naar hoofdcontent

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee.

Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave. Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen.

Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken? Doen die ook mee? Nou, dat ligt kennelijk wat lastiger. Die gewone pockets kosten natuurlijk al heel wat. Die eenvoudige uitgave, dat gaat nog wel, want die zijn naar verhouding wat dunner. Maar groot letter? Dat kost natuurlijk veel meer papier. Probleempje.

Nou is mijn beroepskader meer gericht op een variant voor kinderen of scholieren. Maar gelukkig zijn er nog bevlogen bibliothecarissen in het ouderenbibliotheekwerk, die zich dit gemis wél aantrekken. En die in actie komen. Onder aanvoering van blogger Schrijverdezes is er een NLGL-blog geopend waar iedereen z'n handtekening kan zetten. Een handtekening vóór een uitgave van Oeroeg in Groot Letter. Voor al die slechtziende leesbeesten, die ook graag mee willen doen aan deze Landelijke Campagne.

Dus schroom niet en laat uw stem horen. Hadden ze al die bibliothecarissen maar niet op blogcursus moeten sturen!

Reacties

  1. Dank voor de reclame!
    Zonder blogcursus kun je overigens ook actie voeren, zij het met wat meer moeite.
    'Bevlogen' klinkt mooi, maar zo voel ik me niet hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan. En geniet maar gewoon van de klank!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed zo Astrid!
    Ik heb al "getekend" hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi! Zouden we dit ook via een poken kunnen regelen eigenlijk? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moeilijke vragen worden niet door mij beantwoord :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Was dat er nog niet? Ik weet dat de blindenbibliotheken wel een daisy uitbrengen. De VOB heeft nog jaarlijks een budget van 500.000 euro om openbare bibliotheken te stimuleren in hun koppeling met de blindenbibliotheken. Ik stel voor om van dat geld o.a. zo'n grootletterversie uit te brengen. Als schrijverdezes geinteresseerd is wil ik wel de contacten leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goeiemorgen! Nou, schrijver vast wel oren naar zo'n tip. Ik zou even een krabbel op het NLGL-blog achterlaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Astrid,
    Ik heb de tip gelezen en hij is zeker interessant. Dankjewel!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. (Astrid, hopelijk wil jij weer even als contactpersoon optreden?)

    Dag Mark,
    Dank voor je aanbod! Ik kan nu nog niet overzien of ik er gebruik van zal maken, maar als het nodig is heel graag. Ik weet dat vorig jaar ook geprobeerd is geld bij elkaar te krijgen voor zo'n grootletterversie van het NL-boek, maar dat dat toen niet is gelukt. De CPNB wilde zo'n versie toen nl. wel uitgeven maar niet betalen. Ik vermoed dat toen aan de VOB ook wel om een bijdrage gevraagd zal zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat dat nu niet opnieuw kan gebeuren.

    Ik weet niet of dit iets is dat past in het beleid rond de koppeling met de blindenbibliotheken, al zal het met een beetje goeie wil altijd wel in te passen zijn. Een daisyrom komt er in elk geval, want die komt er van elk actieboek.

    Ik vind in eerste instantie dat de NBLC zou moeten inzien dat GLB-lezers gewone bibliotheekgebruikers zijn die daarom ook gewoon zo'n boekje zouden moeten krijgen. Als er elders geld vandaan komt is dat voor het resultaat hetzelfde maar voor het principe niet. Dat heeft ook consequenties voor volgende jaren. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

    Ik ben blij met je aanbod en houd het uiteraard in beraad, maar ik moet in elk geval eerst een reactie van de CPNB afwachten.
    Groet, schrvrdzs

    p.s. Als ik je er verder over wil benaderen, kan ik neem ik aan wel ergens je emailadres vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @schrijver: Mocht Mark je reactie over het hoofd zien, dan praat ik hem volgende week wel even bij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo