Doorgaan naar hoofdcontent

Alle Duitsers blij: Oetker wordt Utker

Ik heb een lieve Berlijnse vriendin, hier vlak om de hoek. Als we weer een avondje samenzijn, zorgt één van ons standaard voor zelfgebakken taart of cake. Van Dr.Oetker natuurlijk! Wat altijd goed is voor een opmerking uit de Berlijnse hoek. Je zegt namelijk Dr.Utker hoor. Jaja, hier noemen we dat gewoon Oetker...

Gister stond er een prachtig artikel op nrc.nextblog. Waarom Dr.Oetker opeens Dr.Utker is. Blijkt dat in alle reclames de uitspraak is veranderd. Een intense speurtocht van de journalist levert het argument op dat ze nu hebben gekozen voor een meer internationale uitspraak. Briljant. Net als alle reacties bij het blog trouwens.

Daarom hier, speciaal voor mijn liebe Katrin - die nu tussen de verhuisdozen zit en pas over 10 werkdagen weer internet en telefoon heeft, omdat de KPN haar online verhuisbericht niet heeft verwerkt, ondanks de bevestiging die zij wel heeft ontvangen - één van de Oetkerreclames met de enige echte internationale uitspraak. Ik zal vast gaan oefenen, voor als we taart komen eten in jullie nieuwe huis!



Reacties

  1. Het was ons ook opgevallen, fijn dat je de verandering hier toelicht!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Merkwürdig. Ik sprak het altijd, zoals het hoort, op z'n Duits uit. De umlaut vervalt omdat het om een hoofdletter gaat, en er komt dan een e achter. Je ziet ook vaak Köln en Koeln door elkaar gebruikt worden. Ik weet de exacte regel hiervoor niet. Maar Oetker op z'n NL's; dacht het niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Henk: graag gedaan!

    @eazy: Nou, ik dacht dat dus wel! Lekker makkelijk, lekker Hollands. Sommige klanten schijnen ineens wat problemen met de producten te hebben, omdat ze niet wisten dat die Duits waren... Het kan dus altijd nog erger ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eindelijk! En dat eindelijk is niet alleen voor mijn Internet aansluiting bedoeld maar ook voor de uitspraak. Het is dus inderdaad Dr. Oetker ("Ötker") .... =)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jaaa, Deutschland überwint immer Alles :-D Fijn dat je weer online bent!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo