Doorgaan naar hoofdcontent

Alles is Liefde: the sequal


Lange-tekst alert! (maar inspiratie verzekerd)

Weet u nog, die maffe crew van Overijsselse bibliothecarissen onder leiding van hun Captain-of-leuke-dingen. Die onder de naam Alles-is-liefde zo nu en dan bij elkaar komt, schijnbaar leuke dingen bedenkt, maar waar niemand nog het fijne van weet? Nou, die groep heeft vanmiddag weer aan hun snode plannen gewerkt. Leuk voor u, want het kleine tipje van de sluier, dat ik de vorige keer optilde, mag verder omhoog.

Ja, we hebben vijf ‘wilde ideeën’ omgezet in vijf concrete projecten. Nee, nog niet alles is af, maar we kunnen al wel iets met de wereld delen. Bent u er klaar voor?

Bloggids
Weet u hoeveel mooie blogs er zijn in het land? Blogs, die op de één of andere manier een verbinding hebben met de populaire thema's binnen het bibliotheekwerk. Of ze nu te maken heeft met onze diensten of collectie, of ze nu worden geschreven door professionals of liefhebbers. De verbindende factor is hun inhoud en kwaliteit. Wat nog ontbreekt is een plek waar al die mooie blogs ook werkelijk met elkaar verbonden worden. Voor alle liefhebbers die ze willen vinden en volgen.

De Alles-is-Liefde-crew presenteert daarom de Bloggids: een openbare netvibes waar de beste weblogs worden gepresenteerd. Tabbladen zorgen voor een indeling. De redactie kiest de krenten uit de blogpap. De nieuwe huisstijl geeft het geheel de landelijke uitstraling die het verdient. En onze widgetwizzard heeft natuurlijk iets moois in elkaar gefietst (link volgt).

Voordat u met op- en aanmerkingen komt: het is nog niet helemaal klaar. De puntjes worden de komende weken op de i gezet en volgens mij hebben we dan iets heel aardigs op het net gezet.

Twittershow
Weten uw collega’s wat uw bibliotheek op internet doet? Welke 2.0-toepassingen zij gebruikt om bij de klant te zijn? Is de 23dingen-kennis nog een beetje paraat? Wat dacht u van een opfriscursus, gericht op de eigen bibliotheekdiensten. Lekker herkenbaar en dicht bij huis.

De Alles-is-Liefde-crew presenteert daarom de Twittershow: een dialoog op twitter, tussen de bibliotheek en een volger, waarbij spelenderwijs alle 2.0-diensten van die bibliotheek voorbij komen. Met een mooie verzamelplaats van al deze diensten als eindpunt (link volgt). En natuurlijk worden de meekijkende collega’s erbij betrokken, door interactie, huiswerk, een wedstrijd en flyers en posters om de verzamelplaats onder de aandacht van de klanten te brengen. Werkt het bij de eerste bibliotheek? Dan gaan we graag de provincie in om hetzelfde trucje ook tijdens uw personeelsbijeenkomst te laten zien.

Wilt u erbij zijn? Volg Scribbles op Twitter, volg BiebHengelo op Twitter en wacht op nader bericht. Mee-twitteren is toegestaan!

Interwrite
Weet u hoeveel potentiële schrijvers er zijn? Hoeveel mensen werken aan of dromen van een eigen boek? Heel veel. Kunnen we deze mensen een schrijverspodium bieden?

De Alles-is-Liefde-crew presenteert Interwrite: een weblog waar enthousiaste schrijvers samen een verhaal maken. De eerste zin wordt gegeven, iedereen is uitgenodigd een volgende alinea te schrijven. Na een kleine promotiecampagne in de gemeente Raalte hebben zich inmiddels 15 schrijvers gemeld, het verhaal is van start. Ook dit betreft een klein initiatief, nu nog lokaal gericht, met één belangrijk doel: gedeelde passie verbinden. Wie weet wat voor moois hier nog uit voort komt.

Biebsearch viral
Biebsearch gaat als een speer. Vooral in het noorden van Overijssel, maar Twente is ook al binnengehaald. Docenten worden inmiddels geschoold, maar wat merken de scholieren er eigenlijk van? Weten ze wel wat ze er allemaal mee kunnen? Wie herinnert hen daar aan? Het idee was om via een video-viral net zo (irritant) bekend te raken als bijvoorbeeld het biebblondje. Het idee bleek iets te ambitieus. Maar het alternatief is net zo simpel als effectief.

De Alles-is-Liefde-crew presenteert beeldscherm-virals: doorzichtige A4-sheets met daarop geprint een afbeelding plus pakkende tekst, die via statisch elektriciteit op beeldschermen in de mediatheek worden geplakt. Scholieren moeten dus een fysieke handeling verrichten om de fysieke boodschap te verwijderen voordat ze weer in hun digitale wereld verdwijnen. De teksten zijn verrassend, sluiten aan bij lopende thema’s en verwijzen altijd naar de mogelijkheden van Biebsearch. Het what’s-in-it-for-me-effect ten top. We zijn benieuwd naar de eerste resultaten.

Serious gaming
Horen games in de bibliotheek? Moet het educatief zijn, moet er een wedstrijdelement in zitten, moet je met iets knallends komen of kan het ook kleinschalig? Dit soort vragen kwamen boven bij de mensen die graag ‘iets’ wilden doen met games in de bibliotheek. Ook dit bleek te groot en ingewikkeld voor een resultaat binnen 2 maanden. Dus we hebben wat kaders aangebracht en zijn teruggegaan naar het oorspronkelijke idee: klein beginnen, vanuit je eigen passie. Wat weten uw collega’s eigenlijk van gaming? Liggen daar niet een paar weerstanden, vooroordelen en kennishiaten om te slechten? De medewerkers van Bibliotheek Zwolle zijn de eersten die binnenkort door de Alles-is-Liefde-crew worden bijgeschoold. Spelenderwijs.

Leuk?
Volgens mij wel. Hoe nu verder? Tja, dat was de grote vraag voor de tweede helft van de middag. Waarom deden we dit ook alweer? Wat verbindt ons? Waarom zijn we dan toch niet compleet, met of zonder opgaaf van goede reden? Wie of wat zijn we eigenlijk en wat doen we precies?

Het was even zoeken, maar het antwoord op die laatste vraag hebben we geformuleerd in de enige zin die in het Handboek der Alles-is-Liefde wordt opgenomen:
Een creatieve denktank op basis van gezamenlijk enthousiasme en individuele kwaliteiten, die aanwezige kennis en energie bundelt om deze om te zetten in innovatieve projecten, die uitdagen tot het overschrijden van mentale barrières.

En dat is wat het is. De hoe-vraag is niet beantwoord. Dat zal vanzelf ontstaan, uit het enthousiasme, de kwaliteiten, de kennis en de energie van de crew. Of uit ons collectieve verlangen, wat maar als eerste naar boven komt drijven.

Reacties

  1. Mooi!

    Ik vind dat de Netvibes ook mooi is ingericht. De gebruikte widgets doen niet eens een belletje rinkelen.

    Keep it up!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @edwin: wacht maar tot je de echte widget ziet, die is so cool!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig hoe je dit weer zo duidelijk en pakkend kunt verwoorden. Gisteravond kreeg ik al van verschillende kanten vragen over de middag, nu kan ik ze mooi doorverwijzen naar dit blog :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit ziet er heeeel goed uit allemaal! Gaat zo door!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @diriwout: ieder z'n kwaliteit, daar ging het om, toch?! Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @festina en henk: de crew zegt Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geveld door bronchitis, snot en algehele malaise toch aardig opgekikkerd door dit bericht.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @sofie: Fijn dat ik je algehele malaise iets heb kunnen verzachten. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dankjewel Astrid!

    Kleine ergenis mijnerzijds mbt het game-verhaal: alweer Zwolle??
    Er zijn toch nog meer bibliotheken in onze provincie?
    Heb soms het idee dat... tsja.
    En dan krijg ik weer het id om dan toch maar zelf iets in 053 te gaan doen... tsja

    Maar prima verhaal Astrid en bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Jouke: 'weer zwolle' komt omdat het de mensen van zwolle zijn die hier in zwolle al mee bezig waren of in ieder geval wilden, en via deze crew het laatste duwtje in de rug kregen om 'iets' te beginnen. Meer is het niet. Je moet niet bij alles van die wilde ideeën krijgen joh, is helemaal niet goed voor je hartje ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo