Doorgaan naar hoofdcontent

Trots op Cultuur


Een paar keer per jaar valt hier het blad van de vakbond voor musici en acteurs door de brievenbus. Ondanks hun brede kunstenaarsdoelgroep richt de inhoud zicht toch vooral op pop- en jazzmusici. Waaruit ik opmaak dat zelfs bij de vakbond klassieke musici en acteurs op een tweede plaats komen te staan. Maar dat terzijde.

In het laatste nummer wordt een interessant item gewijd aan de komende kamerverkiezingen. Kunst, cultuur en intellectueel eigendom kregen daarbij de laatste jaren nauwelijks aandacht. Dit jaat lijken deze onderwerpen - en auteursrecht in het bijzonder - ineens meer in de belangstelling te staan dan ooit. Om haar leden te helpen bij het maken van een kunstminnende politieke keuze, heeft de vakbond acht partijprogramma's doorgespit en een samenvatting van de diverse standpunten gepubliceerd. Interessant.

Altijd terugkerende thema's zijn amateurkunsten, kunstonderwijs, subsidies en de publieke omroepen. Maar dit jaar gaat het ook opvallend veel over auteursrechten en het verbod op downloaden. De partijprogramma's verschillen daarover niet alleen qua inhoud, maar ook qua lengte. Vooral de meer rechtse partijen zijn vaak snel uitgepraat. Trots op Nederland spant de troon waar het gaat over het belang van kunst. Ik citeer:

Het kortse hoofdstuk over kunst, cultuur en media staat op naar van Trots op Nederland. Wij drukken het hier integraal af.

Cultuur
In Nederland hebben we drie cultuursectoren:
1. De media. Het publieke omroepbestel wordt teruggebracht naar één televisie- en één radiozender.
2. Orkesten en podiumkunsten. Gebruik maken van diverse kunstuitingen en podia is een zaak van de burgers en niet van de overheid. Cultuursubsidies schaffen we dan ook af.
3. Musea, monumenten en archieven. Dit is ons nationale erfgoed en wordt door de overheid in stand gehouden, maar wel met particulier initiatief. Er worden slechts aanvullende subsidies gegeven. Als er geen particulier initiatief is voor instandhouding dan gaat de overheid dat ook niet doen.

Waarvan akte.

Mochten mevrouw TON en de hare echt aan de macht komen, dan wordt er vanuit dit huishouden in ieder geval één werkloze aan de statistieken toegevoegd. En dan kom ik nog even bij u terug met de vraag of u alstublieft een petitie wilt ondertekenen waarin u het instandhouden van de bibliotheek binnen onze samenleving ondersteunt. In de hoop dat er ergens nog wat aanvullende subsidie bij mevrouw TON op de plank ligt.

Op basis van de samenvattingen een keuze maken is wat kort door de bocht. Wel blijkt dat GroenLinks en D66 de enige partijen zijn die invoering van zoiets als het auteurscontractenrecht voldoende prioriteit geeft om uberhaupt in haar verkiezingsprogramma op te nemen. Bij het al dan niet verbieden van downloaden kom ik de term e-book nog nergens tegen. Misschien is dat iets voor over vier jaar.

Een actueel en volledig overzicht van de partijstandpunten rondom kunst en een definitieve beoordeling daarvan door de vakbond is te vinden op hun website. Toch aardig om eens in de gaten te houden.

Foto

Reacties

  1. Ik ken het standpunt v.d PVV niet hierover maar zal in grote lijnen hetzelfde zijn als van mevr. TON. Het is strijden om de stem v.d onderbuik; alles wat geld kost en financiëel niets oplevert zijn linkse hobby's en dient te worden afgeschaft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @eazy: Het programma van de PVV was bij het drukken van het vakblad nog niet bekend, maar je hebt vermoedelijk gelijk.

    Via de tamtam is me trouwens verteld dat GroenLinks n.a.v. het artikel in De Pers over het uitgeleend zijn van e-books zowaar kamervragen hierover heeft gesteld, evenals over het leenrecht dat bibliotheken moeten afdragen op e-books. Een goeie zaak van 'ons' Femke.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Stadsdichterpodcast: Kies Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door we