Doorgaan naar hoofdcontent

Kantlijnkrabbels 2.0

Tijdens mijn korte studiereis naar Brussel eind januari ontmoette ik twee mooie, jonge mensen: Joep en Ruth. Net afgestudeerd (ik geloof zoiets ingewikkelds als Conceptueel Design, toch? Joep?) en helemaal bezig met digitale media. Ze vertelden enthousiast over een project dat ze al tijdens hun studie waren begonnen en waar ze nu echt werk van maken: OpenMargin.

Ik leg het even uit, het idee is eigenlijk net zo simpel als logisch en handig. U leest vast wel eens een boek. En misschien bent u ook wel zo iemand die het lekker vindt om in die mooie, dikke, witte kantlijn rondom de tekst aantekeningen te maken. (Ja, sommige mensen doen dat...) Die aantekeningen beschrijven uw gedachten, vertellen iets over uw standpunt op bepaalde passages en geven inzicht in uw werkelijk. Die krabbels zijn eigenlijk uw geschenk aan het boek.

Joep en Ruth bedachten samen met hun collega Marc een iPad app voor een collectieve kantlijn die gebruikt kan worden door alle lezers van hetzelfde (e-)boek. Dus als u in het vervolg uw krabbels in deze Open Kantlijn plaatst, geeft u andere voorbijgangers van datzelfde boek de kans om uw gedachten te ontdekken. Uw gedachten vormen zo één van de vele waarheden die bij dat boek horen. Ze zijn daarmee niet alleen meer een gift aan het boek, maar ook een gift aan alle andere lezers.

Mooi plan? Vind ik wel! Ook al ben ik niet zo'n kantlijnkrabbelaar. En ik zie zeker mogelijkheden voor het onderwijs. Lekker strepen en krabbelen in die leerboeken en doorgeven aan de volgende generatie. Als dat geen onderwijs 2.0 is...

Op hun website kunt u zich aanmelden voor 'early access' en op hun blog en via facebook en twitter kunt u deze avonturiers volgen. Daar gaan we vast nog van horen! Succes jongens.

Reacties

  1. Doet me denken aan het antiquariatische exemplaar van 'Het fascisme in Italië' (1928) dat ik in de kast heb staan. De eerste eigenaar van het boek heeft op verschillende plaatsen in het boek aantekeningen gezet. Hij gaat als het ware in discussie met de schrijver:
    - '? Is hij gek?'
    - 'O zoo. Waar blijft nu de beschuldiging van oorlogszucht!'
    - 'Dit is onzin'
    - 'Vrome wensch!'
    - 'Dit alles is, helaas, maar al te waar.'

    Met OpenMargin zou je dus boeken kunnen lezen met heel veel mensen, die allemaal weer verschillende gedachten hebben. Fantastisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Stories Guy: Leuk dat je nog even voorbij komt. Ja, ik krijg bij het idee ook allemaal mooie fantasieën. Moest ik toch maar eens een iPad gaan aanschaffen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk die positieve reacties. De app zullen we publiceren in Maart, tot dan die fantasieën nog even op velletjes papier bewaren. Houd de iPad gereed :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Joep: Top! Ik ga hem vast reserveren ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Stadsdichterpodcast: Kies Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door we