Doorgaan naar hoofdcontent

Ode aan het innerlijke leven


Er gebeurt best veel in m'n leven op dit moment. Biebsearch junior doet het goed, de landelijke educatieve samenwerking krijgt stevige vormen, er is veel 'beweging' door alle bezuinigingsonrust in de culturele sector, maar toch lijken er zich wegen met mooie kansen en mogelijkheden voor me uit te strekken. Dat die groei zich ook voortzet in m'n eigen lichaam en geest is niet tegen te gaan. Dat die persoonlijk groei niet pas op gang kwam met het succes van m'n laatste bibliotheekklus moet ik er dan eerlijkheidshalve ook maar even bij vertellen. De zoektocht naar een mate van lichtheid en vooral naar meer contact met mezelf en m'n omgeving heb ik schijnbaar tot een soort van levenswerk verheven. Maar er zit schot in, ook die wegen lijken zich voor me uit te strekken. Tot zover een kijkje in m'n persoonlijk leven op dit publieke domein, ik vertel u veel liever wat die groei nog een veel grotere impuls heeft gegeven dan een beetje succes op de werkvloer.

Yoga
Trouwe lezers weten dat ik al een tijd verknocht ben aan yoga. Nou, dat heeft me zeker veel opgeleverd als het gaat om voelen en openen. Niet in de laatste plaats door de verstilde Dru-lessen van Elna Hulsebosch, de fysieke Anusara-lessen van Léah Kline en de Flow-lessen van Stella Deiana. Drie bijzondere vriendinnen, die me op vele vlakken hebben verrijkt en laten opbloeien.

Massage
Dan is er Margriet Veeneman, die de bibliotheek verruilde voor een eigen praktijk voor holistische massage. Ik heb haar warme handen hier al geïntroduceerd, maar inmiddels is haar Parelpraktijk ook online. Als m'n tweets weer een retourtje Gouda aankondigen weet u dat ik in goede handen ben. Want haar masseren gaat, zoals ze zelf al schrijft, over voelen. En haar aanpak gaat over reflectie op dat wat je eigen lichaam je vertelt. Wat niet altijd meevalt voor zo'n kweenie-wat-ik-voel-typje als ik. Maar ik leer en ik groei. En haar handen doen wonderen.

Ayurveda
De laatste aanwinst in m'n zoektocht kwam via de yoga binnenwaaien. Tijdens de yogaretreats met Léah werd onze innerlijke mens verwend door de holistische chefkok Daniëlle van den Stoom. Zij heeft zich gespecialiseerd in de ayurvedische keuken: een Indiase kook- en leefwijze die aansluit bij je lichamelijke en geestelijke constitutie. Dat gaat over de types Vata, Pitta en Kapha en over de juiste balans tussen zoet, zout, zuur, bitter, wrang en heet in elke maaltijd die je eet. Het gaat over nog heel veel maar, maar daarvoor klikt u hier maar eens rond.

Of beter nog, doe net als ik en maak een afspraak bij Soul Sister Daniëlle. Haar voedingsconsulten geven mooie inzichten in hoe je je lichaam en geest beter kunt voeden. Ik weet nu dat ik vooral een Kapha-constitutie heb, met daarnaast een wat 'verwarrende' mix van Pitta en Vata. Tja, dan is het sowieso lastig je balans te vinden, lichtheid te ervaren en contact te maken. Geen wonder dus, die eeuwige zoektocht van mij. Maar er is hoop. M'n keukenkastjes staan nu vol met ghee, quinoa, gierst, polenta, couscous, pandanrijst, mungbonen, humus en heel veel kruiden en specerijen. Het is nog best even zoeken naar het inpassen van deze kookwijze in mijn Westerse leven, maar ook daarin groei ik. Ik maak al een opperbeste chai en ik zie die jaloerse collegiale blikken op mijn couscoussalade best wel hoor!

Dat Daniëlle wonderen verricht met voeding kunt u zelf zien door een blik te werpen in haar fotogalerij. U kunt haar namelijk ook inhuren voor speciale chakradiners, passend bij de kleuren en 'smaken' van de zeven chakra's en bedoeld om je lichamelijke en spirituele zintuigen te prikkelen. Nou, gezien de foto's en mijn eigen ervaring met haar kookkunsen weet ik zeker dat haar dat lukt!

Er gebeurt dus best veel. Maar dat alles leert me ook dat werk echt heel veel voldoening en 'karakter' kan geven, maar dat er niets gaat boven een licht en voelbaar innerlijk leven. En daarvoor moet je toch echt naar binnen. Gelukkig lukt me dat door deze mooie mensen elke dag weer wat beter.

Om Shanti

Reacties

  1. Ik wordt er verlegen van :-)) Grote THUMBS UP voor jou Astrid :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @stella: thanx, en jij krijgt een dikke duim terug :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo