Doorgaan naar hoofdcontent

Wie maken de Bibliotheek op school?


Dat we grootse plannen hebben voor de Bibliotheek op school hebt u hier al vaak kunnen lezen. Dat we deze maand via zes regionale conferenties de eerste stappen in die richting zetten is hopelijk ook al bekend. Maar wat die Bibliotheek op school precies gaat inhouden, hoe we dat met elkaar gaan organiseren en financieren en wie dat allemaal gaan uitvogelen, die vragen zijn nog niet beantwoord.

En dat wordt wel een keer tijd. Laat ik dus beginnen met de Wie vraag, want die is niet meer zo moeilijk. De grote groep deskundigen van de vier belangrijkste programma's Kunst van Lezen, Biebsearch junior, Boek1boek en Schoolbieb, is namelijk gekrompen tot een meer werkbaar kernteam van vier personen. Dit team beschrijft in opdracht van het SIOB onder andere:
  • wat de Bibliotheek op school inhoudt en oplevert,
  • wat je als bibliotheek (en school) moet kennen, kunnen en doen om deze gezamenlijke aanpak aan te bieden (en te gebruiken),
  • hoe je hiervoor op strategisch, beleidsmatig en uitvoerend niveau een netwerk voor opbouwt en onderhoudt,
  • wat het gaat kosten,
  • hoe we dit als bibliotheken, onderwijs en overheid samen kunnen realiseren,
  • hoe we dit als bibliotheekbranche moeten organiseren 
  • en - niet onbelangrijk - hoe we dit zo snel mogelijk over het land gaan uitrollen.

Een flinke maar mooie klus dus. En daarvoor heb je een krachtig en prachtig team nodig. Nou, volgens mij is dat gelukt. Daarom stel ik dit kernteam graag aan u voor:
  • Jellie Tiemersma, als algeheel projectleider de verbindende schakel tussen opdrachtgever, branche en resultaat
  • Marleen Wijnen, die zich als projectsecretaris nu al onmisbaar heeft gemaakt door alles perfect te verslaan, verzamelen en archieveren
  • Jan Klerk, als projecleider digitale componenten verantwoordelijk voor de pijler mediawijsheid en het verbinden van alle (digitale) content via de landelijke infrastructuur
  • en Ik, als projectleider (door)ontwikkeling aanpak, waarin ik me vooral mag buigen over wat de aanpak inhoudt, wie dit moeten gaan doen en hoe we het gaan realiseren

Een stoere uitdaging dus! Maar gelukkig hoef ik dat allemaal niet alleen te bedenken, want de projectleiders en ervaringsdeskundigen van die vier belangrijkste bibliotheekprogramma's blijven natuurlijk nauw betrokken.

En dan? Tja, we hebben een strakke planning, met als eerste communicatiemoment na de conferenties de nieuwe Bibliotheek2daagse in december. We kunnen dan zeker nog geen antwoord geven op álle vragen, maar ik zal me er in ieder geval hard voor maken dat er dan meer duidelijkheid is over wat u in 2012 allemaal van ons mag verwachten. En wat u zelf al kunt doen om uw bibliotheek (en school) voor te bereiden op de Bibliotheek op school.

In de tussentijd kunt u mij en dit project blijven volgen op dit blog en op de nieuwe website www.debibliotheekopschool.nl. Want daar komt straks echt alles samen, beloofd. En omdat alle kennis en kunde niet alleen bij mij of in die vier programma's zit, nodig ik u ook uit om hier al uw vragen, opmerkingen, wensen, suggesties, tips of andere ideeën achter te laten. Ik weet namelijk niet alles maar kan wel heel goed luisteren.

Alvast bedankt en tot in Groningen!

Reacties

  1. Voor het concept Bibliotheek Op School zijn m.i. ook de opvolgers van Educat van belang. Educat is momenteel het meest gebruikte pakket voor schoolmediatheken BO.
    Voor Vubis-bibliotheken wordt er druk gewerkt aan V@school. Voor bicatWise-bibliotheken is er educatWise, nu als pilot te zien bij bibliotheek Gouda.
    Vriendelijke groet,
    Yoop Butter
    HKA (de softwaremakers van o.a. Boek1Boek, Educat en educatWise)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Yoop: Ja, de catalogus is in beeld en zeker belangrijk om alle collecties te ontsluiten en leengegevens te genereren. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Stadsdichterpodcast: Kies Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door we