Doorgaan naar hoofdcontent

Vrouwendag


Op de dag dat de wereld stilstaat bij de gelijke rechten van de vrouw, ben ik getuige van een ander recht dat ons vrouwen sterk maakt: het recht om over je eigen geld te beschikken. De achtjarige jonge vrouw weet dat ze vandaag dat lang verwachte kadootje voor mama gaat kopen. Onderweg praten we over grote geldzaken. Ze heeft niet alleen haar portemonnee met wat losse munten mee, maar ook de bankpas van haar zakgeldrekening. Alles brandt in haar jas.

Voordat er überhaupt een kado is gevonden, heeft ze al besloten dat ze deze keer zal gaan pinnen. Want anders is haar portemonnee gelijk zo leeg. Natuurlijk. Of we wel even willen helpen, want pinnen heeft ze nog nooit gedaan. Natuurlijk. Bij de kassa leiden we haar door dit mooie moment heen. De pincode komt er vanwege een zelfbedacht ezelsbruggetje moeiteloos uit. Ook de verkoper deelt in dit bijzondere moment, hij glundert misschien nog wel het meest.

Onderweg naar de auto feliciteer ik haar met deze gedenkwaardige eerste keer. "En je went er snel genoeg aan", grap ik nog. Na een bedachtzame stilte verantwoordt ze zich nog even voor haar keuze: "Ach ja, het moest er toch een keer van komen."

Reacties

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Stadsdichterpodcast: Kies Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door we