Doorgaan naar hoofdcontent

Ontmoeten

Ik zet me al een tijd in voor de Wereldvredesvlam Twente. Eerst om hem te realiseren, wat lukte. Sinds maart 2012 brandt de vlam in de Wonne in Enschede. Daarna steeds meer om het licht van deze vlam uit te dragen. Ook dat lukt. Niet alleen door de samenwerking met een mooi stel mensen, maar ook door twee nieuwe programma's die we samen hebben neergezet.

In het licht van...
In oktober zijn we gestart met een maandelijkse serie ontmoetingen In het licht van... Vrede. We hebben aan verschillende levensbeschouwingen en religies gevraagd om hun visie op Vrede met elkaar te delen. Zo maakt u dus kennis met de rijke verhalen, ervaringen, gedichten, gebeden en muziek uit ondermeer het Christendom, Jodendom, Boeddhisme, Hindoeïsme, Humanisme en de Islam.

De eerste avond was al een warm succes. En deze week belooft weer bijzonder te worden. Dit keer met de Raad voor Levensbeschouwingen en Religies. Zij vertellen over de betekenis van de diamant, die symbool staat voor de pluriformiteit van de Raad. Daarna staat de avond in het teken van het bindend element tussen levensbeschouwingen en religies: de Golden Rule. Deze Rule wordt geconcretiseerd met het Handvest van compassie van Karin Armstrong, de drie niveaus van Vriendschap volgens Aristoteles en het politiek traktaat van Spinoza.

Interessant? We zien u graag op 28 november vanaf 19.30 uur in de Wonne. En natuurlijk alle andere laatste donderdagen van de maand in 2014!


Lopend vuurtje voor Syrië
Zo'n ander mooi initiatief vindt plaats op de basisscholen. We hadden al het lespakket voor de bovenbouw. Op verzoek hebben we dat verrijkt met een speciale lesbrief over omgaan met spanning.

Syrische kinderen maken een oorlog van ver weg dichtbij mee. Ouders die in spanning leven en via de televisie thuis of op school komt van alles binnen. Kinderen zullen hier verschillend mee omgaan, afhankelijk van hun ouders en hun eigen beleving. Ook op school heeft dit invloed. School heeft dus een belangrijke rol voor deze kinderen. De extra  lesbrief geeft invulling aan de vraag: ‘Wat kunnen we op school doen voor kinderen die thuis een langere termijn van spanning ervaren?’

Inmiddels hebben we vanuit schoolbesturen in Enschede, Hengelo en Oldenzaal belangstelling ontvangen voor dit lespakket. We verwachten hier verschillende scholen blij mee te gaan  maken. En daar zijn we trots op!

Reacties

Populaire scribble

Een kwart eeuw

En dan is het nu officieel: m'n grote jubileum. Vandaag precies 25 jaar geleden begon mijn eerste werkdag bij Bibliotheek Hengelo. Waarmee ik definitief de droom van een leven in de muziek achter me liet. Toch handig, twee diploma's. Ik begon in een bibliotheek met één pc en telefoon per kantoor en communiceren ging vooral via post en fax. Op de studieafdeling stond nog een kaartenbak, als back-up voor de digitale catalogus. Als inlichtingenmedewerker heb ik flink wat microfiches van oude kranten opgeruimd in het juiste hoesje, want die kon de klant echt niet zelf op volgorde zetten. Afijn, het waren andere tijden. De eeuwige constante was mijn inzet voor leesplezier en leesbevordering op basisscholen. Het ontwikkelen en aan de man brengen van een programma voor alle groepen en in een structurele samenwerking deed ik eerst lokaal, toen provinciaal en uiteindelijk landelijk. Dit jaar viert Nederland het 10-jarig bestaan van de Bibliotheek op school .  Vorige maand hoorden we dat