Doorgaan naar hoofdcontent

Retourtje universum


Hoe je gewone leven ineens heel spannend kan worden. Dat bleek begin deze maand, toen ik tijdens de lessen kwantumfysica nonchalant verwees naar de mysterieuze tunnels van CERN onder Genève en Frankrijk. "Als iemand graag een rondleiding wil, dan laat maar weten", verscheen in onze groepsapp. Een klasgenoot, die de lessen vanuit Genève volgt, bleek wel wat te willen regelen. Sindsdien leef ik op adrenaline. Serieus? Daar kun je naar binnen? Onder de grond? Net als in Dan Browns Bernini Mysterie? Dichter bij het universum kun je niet komen toch? Ik ben geen avonturier, maar deze kans...!

Ik ben gelukkig niet de enige die er zo over denkt. Een andere klasgenoot wordt even wild en binnen twee weken zijn alle tickets geboekt. 'We gaan! We gaan echt!', roepen we sindsdien als dolle pubers naar elkaar. Dat broerlief ook mee wil, maakt het extra gezellig én zorgt ervoor dat we ook nog een dag gaan genieten van de hoogste hoogten en diepste grotten.   

Oké, dus we gaan. Nog 3 nachtjes slapen! Mijn hemel, als dat geen extra punten voor Kwantumfysica en Nieuwe wetenschappen oplevert. Oh ja, niet vergeten te vragen hoe ze bij hun onderzoeken omgaan met de invloed van de waarnemer. Dat vindt onze docent lekker. Voor de zekerheid vraag ik ook nog even aan die nieuwe ChatGPT, die weer uit het zwarte gat is gekropen, wat ik kan verwachten van een bezoek aan CERN. 

Een bezoek aan CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, kan een spannende en leerzame ervaring zijn. Hier zijn enkele dingen die u kunt verwachten: 
  1. Rondleidingen: CERN biedt rondleidingen voor bezoekers, die meestal worden geleid door natuurkundigen of andere experts die inzicht kunnen geven en vragen kunnen beantwoorden over het onderzoek en de experimenten die bij CERN worden uitgevoerd. 
    Dat is het plan!

  2. Tentoonstellingsruimtes: Er zijn ook verschillende tentoonstellingsruimtes die de geschiedenis van CERN, de wetenschappelijke ontdekkingen die daar zijn gedaan en de technologie en apparatuur die bij de experimenten zijn gebruikt, laten zien. 
    Als deze ruimte de Synchrocyclotron heet, dan gaan we die zien.

  3. Large Hadron Collider: U kunt de Large Hadron Collider (LHC) bezoeken, 's werelds grootste en krachtigste deeltjesversneller. Je leert hoe het werkt en het baanbrekende onderzoek dat daar wordt uitgevoerd. 
    Check!

  4. Communiceer met wetenschappers: u krijgt misschien de kans om wetenschappers en onderzoekers die bij CERN werken te ontmoeten en met hen in contact te komen, en meer te weten te komen over hun werk en wat hen inspireerde om een ​​carrière in de wetenschap na te streven. 
    Zeker, persoonlijke begeleiding door een Nederlandse wetenschapper.

  5. Wetenschapseducatie: CERN biedt ook educatieve programma's voor studenten en docenten, waaronder workshops, lezingen en praktische activiteiten, om de interesse in wetenschap en technologie te stimuleren. 
    Voldoende educatie met punt 1-4 lijkt me zo.

  6. Geniet van het landschap: CERN ligt in het prachtige landschap buiten Genève, Zwitserland, dus u kunt tijdens uw bezoek ook genieten van het natuurlijke landschap en de lokale cultuur. 
    Retourtje uitzichtsplateau op 3.840 meter en ijsgrotten is geboekt.
Al met al kan een bezoek aan CERN een unieke en fascinerende ervaring zijn die inzicht geeft in de wereld van de deeltjesfysica en het baanbrekende onderzoek dat wordt uitgevoerd in een van de meest geavanceerde wetenschappelijke faciliteiten ter wereld.

Dank ChatGPT, voor deze heldere uitleg en het bevestigen van onze hoge verwachtingen. Uniek en fascinerend gaat deze reis zeker zijn. Inzicht in de deeltjesfysica hoop ik op te halen. Dan alleen nog even een baanbrekende scriptie schrijven voor m'n docent. 

Oh ja, en mocht ik niks meer van me laten horen, dan ben ik misschien verdwaald in de deeltjestunnel...

Reacties

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g