Doorgaan naar hoofdcontent

Retourtje universum


Hoe je gewone leven ineens heel spannend kan worden. Dat bleek begin deze maand, toen ik tijdens de lessen kwantumfysica nonchalant verwees naar de mysterieuze tunnels van CERN onder Genève en Frankrijk. "Als iemand graag een rondleiding wil, dan laat maar weten", verscheen in onze groepsapp. Een klasgenoot, die de lessen vanuit Genève volgt, bleek wel wat te willen regelen. Sindsdien leef ik op adrenaline. Serieus? Daar kun je naar binnen? Onder de grond? Net als in Dan Browns Bernini Mysterie? Dichter bij het universum kun je niet komen toch? Ik ben geen avonturier, maar deze kans...!

Ik ben gelukkig niet de enige die er zo over denkt. Een andere klasgenoot wordt even wild en binnen twee weken zijn alle tickets geboekt. 'We gaan! We gaan echt!', roepen we sindsdien als dolle pubers naar elkaar. Dat broerlief ook mee wil, maakt het extra gezellig én zorgt ervoor dat we ook nog een dag gaan genieten van de hoogste hoogten en diepste grotten.   

Oké, dus we gaan. Nog 3 nachtjes slapen! Mijn hemel, als dat geen extra punten voor Kwantumfysica en Nieuwe wetenschappen oplevert. Oh ja, niet vergeten te vragen hoe ze bij hun onderzoeken omgaan met de invloed van de waarnemer. Dat vindt onze docent lekker. Voor de zekerheid vraag ik ook nog even aan die nieuwe ChatGPT, die weer uit het zwarte gat is gekropen, wat ik kan verwachten van een bezoek aan CERN. 

Een bezoek aan CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, kan een spannende en leerzame ervaring zijn. Hier zijn enkele dingen die u kunt verwachten: 
 1. Rondleidingen: CERN biedt rondleidingen voor bezoekers, die meestal worden geleid door natuurkundigen of andere experts die inzicht kunnen geven en vragen kunnen beantwoorden over het onderzoek en de experimenten die bij CERN worden uitgevoerd. 
  Dat is het plan!

 2. Tentoonstellingsruimtes: Er zijn ook verschillende tentoonstellingsruimtes die de geschiedenis van CERN, de wetenschappelijke ontdekkingen die daar zijn gedaan en de technologie en apparatuur die bij de experimenten zijn gebruikt, laten zien. 
  Als deze ruimte de Synchrocyclotron heet, dan gaan we die zien.

 3. Large Hadron Collider: U kunt de Large Hadron Collider (LHC) bezoeken, 's werelds grootste en krachtigste deeltjesversneller. Je leert hoe het werkt en het baanbrekende onderzoek dat daar wordt uitgevoerd. 
  Check!

 4. Communiceer met wetenschappers: u krijgt misschien de kans om wetenschappers en onderzoekers die bij CERN werken te ontmoeten en met hen in contact te komen, en meer te weten te komen over hun werk en wat hen inspireerde om een ​​carrière in de wetenschap na te streven. 
  Zeker, persoonlijke begeleiding door een Nederlandse wetenschapper.

 5. Wetenschapseducatie: CERN biedt ook educatieve programma's voor studenten en docenten, waaronder workshops, lezingen en praktische activiteiten, om de interesse in wetenschap en technologie te stimuleren. 
  Voldoende educatie met punt 1-4 lijkt me zo.

 6. Geniet van het landschap: CERN ligt in het prachtige landschap buiten Genève, Zwitserland, dus u kunt tijdens uw bezoek ook genieten van het natuurlijke landschap en de lokale cultuur. 
  Retourtje uitzichtsplateau op 3.840 meter en ijsgrotten is geboekt.
Al met al kan een bezoek aan CERN een unieke en fascinerende ervaring zijn die inzicht geeft in de wereld van de deeltjesfysica en het baanbrekende onderzoek dat wordt uitgevoerd in een van de meest geavanceerde wetenschappelijke faciliteiten ter wereld.

Dank ChatGPT, voor deze heldere uitleg en het bevestigen van onze hoge verwachtingen. Uniek en fascinerend gaat deze reis zeker zijn. Inzicht in de deeltjesfysica hoop ik op te halen. Dan alleen nog even een baanbrekende scriptie schrijven voor m'n docent. 

Oh ja, en mocht ik niks meer van me laten horen, dan ben ik misschien verdwaald in de deeltjestunnel...

Reacties

Populaire scribble

Een kwart eeuw

En dan is het nu officieel: m'n grote jubileum. Vandaag precies 25 jaar geleden begon mijn eerste werkdag bij Bibliotheek Hengelo. Waarmee ik definitief de droom van een leven in de muziek achter me liet. Toch handig, twee diploma's. Ik begon in een bibliotheek met één pc en telefoon per kantoor en communiceren ging vooral via post en fax. Op de studieafdeling stond nog een kaartenbak, als back-up voor de digitale catalogus. Als inlichtingenmedewerker heb ik flink wat microfiches van oude kranten opgeruimd in het juiste hoesje, want die kon de klant echt niet zelf op volgorde zetten. Afijn, het waren andere tijden. De eeuwige constante was mijn inzet voor leesplezier en leesbevordering op basisscholen. Het ontwikkelen en aan de man brengen van een programma voor alle groepen en in een structurele samenwerking deed ik eerst lokaal, toen provinciaal en uiteindelijk landelijk. Dit jaar viert Nederland het 10-jarig bestaan van de Bibliotheek op school .  Vorige maand hoorden we dat