Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom ik stop met pinnen

Eerlijk, ik ben er wel klaar mee. Met dat nieuwe pinnen. En ik snap het ook niet. Al die mensen die mijn pin volgen en hun eigen pin toevoegen. Alsof we echt álles met elkaar moeten delen. Het enige dat het me tot nu toe oplevert is... hoe zal ik het zeggen. Het woord tsunami is al lang geleden gekaapt. Lawine is op dit moment ook niet zo gepast. Dus laat ik zeggen dat het me tot nu toe enkel een stortvloed van emails oplevert. Je kunt die goedbedoelde attendering vast uitzetten, maar ja, het heeft me nog steeds niet kunnen verleiden tot zelf pinnen. Ik kan er dus maar net zo goed helemaal mee stoppen. Vandaar.

Hoe het begon
Een paar maanden geleden gaf ik mezelf de gezellige opdracht om eens een moodboard te maken. Lekker plaatjes zoeken bij wie ik ben, wat ik wil zijn, welke richting ik uit wil, hoe ik de wereld voor me zie. Je snapt wel. Iemand wees me op Pinterest, om dat lekker gezellig online te doen, dat plaatjes zoeken. Zelfs voor rondsnuffelen moet je een account aanmaken, dus ach, dat deed ik dan maar. Ik probeerde wel wat, maar werd er niet echt blij van, snapte de clou ook niet helemaal. Laten we zeggen dat ik niet echt in the mood kwam. Dus met een later-nog-maar-eens-kijken sloot ik de boel en dook in m'n knip-en-plakboek.

Wat er gebeurde
Geen idee. Maar ik vermoed dat er ergens een leuk artikel of een inspirerende blogpost heeft gestaan. En die is v-e-r-s-p-r-e-i-d. Ineens begon iedereen te pinnen. Ik kreeg volgers en uitnodigingen. Soms pinde ik terug, nog steeds onder die noemer van later-nog-maar-eens-kijken. Ik ben ook een beetje dom geweest, want ik ben speciale boards gaan volgen. En ik was niet de enige. Op die boards wordt driftig gepind, zo blijkt in mijn mailbox. Iets met boeken en bibliotheken, natuurlijk. Zo snel kan het gaan, met dat delen, meedoen en erbij zijn.

Wat ik niet snap
Dat mensen mij gaan volgen. Echt. Want zeg nu zelf, als je mijn pinboard opent, dan zie je toch op het eerste gezicht dat hier niet zoveel gebeurt. Heel veel leegte, dat is wat je ziet. Ooit in een vlaag van enthousiasme vijf pinboards aangemaakt, toen de brui d'r aangegeven. Ja, die twee waar wat gebeurt, leuk, maar die zijn dus niet van mij. Maar goed, kennelijk gaat er enige verwachting of hoop uit van mijn naam of m'n foto. Dat is dan ook wel weer strelend. Dus ik vraag me wel af, als ik weer zo'n fanatiek mailtje krijg: ben jij een hardcore pinner of net zo'n zwijgzame volger en later-nog-maar-eens-kijken pinner als ik.
Wat toch veel leuker is
Knippen! Echt waar. Je gaat gewoon naar de AKO, je koopt je suf aan verzamelpakketten tijdschriften en je hebt een paar avonden veel plezier. En delen kan ook, want als je klaar bent geef je je stapel gewoon door aan een vriendin die d'r leven ook graag in beeld wil brengen. Geen account, geen onbekende volgers, geen 'hoe werkt dit ins hemelsnaam'en vooral, geen emails.

Dus jongens, het spijt me, deze Pinterest heeft geen interest. Deze digitale deelhype laat ik aan me voorbij gaan. Ik denk nog met plezier terug aan die stapel gezelligheid. En het resultaat, dat mocht er ook zijn en hangt nog steeds aan de muur. Met pinnetjes. En nee, dat board deel ik lekker niet!


Reacties

 1. Goed idee...ik doe met je mee...account deleted ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tsja: meningen verschillen.
  Ik vind het een mooie toevoeging Web 2.0
  En zoals op de interactie op boards van de Bibliotheek Enschede blijkt is het een mooie manier om gezamenlijk Moodboards te maken en inspiratie op te doen. En het groeit razendsnel.
  Veel plezier met het knippen en plakken gewenst, maar ik voorspel je dat het een blijvertje wordt :-).
  Dus zie je later dan wel weer op Pinterest ok?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt met je biebaccount in ieder geval veel 'traffic' veroorzaakt! Misschien heb je gelijk, maar ik denk echt dat je me niet terug gaat zien. Veel succes gewenst!

   Verwijderen
  2. "Traffic" is idd een belangrijk nadeel van Pinterest vind ik. Maar ja: jij hebt je aangemeld en dan voeg ik je toe op bepaalde boards omdat ik er vanuit ga (moet zijn: ging) dat jij er een nuttige bijdrage zou kunnen geven.
   Zo werken die dingen toch? delen,delen,delen enzo.

   Verwijderen
  3. Dus jij bent mij ook nog weer gaan pinnen? Kwajongen you! Maar het is inderdaad gingen, ik ben weg. Heb je daar dan géén melding van gekregen? Goh, dat delen ze dus niet ;-) Succes ermee.

   Verwijderen
  4. Sorry dst ik het zeg, maar jij wilt dan wel ergens gezien worden (Pinterest) en dan ga je zeuren? Misschien volgende keer eerst kijken en dan doen??
   Niet gaan zeiken dat het onbedoelde effecten heeft Mevrouw Mediawijs.
   Je had ook Low Profile dingen kunnen volgen toch?
   Iets te makkelijk wat mij betreft.
   Scheve Schaats doen we allemaal (en moet!), maar geef je eigen fouten dan ook toe en niet anderen afzeiken via een hooghartig stukje.Sorry, moest het kwijt!

   Verwijderen
  5. Joh Jouke, niet zo boos, dat ben ik toch ook niet. Volgens mij is m'n stukje niet hooghartig en m'n reacties evenmin, het is maar net hoe je het leest. Ik verwijt niemand een scheve schaats en neem niemand iets kwalijk. Ik wens jou en al je volgers alle plezier die je wilt hebben met dit delen, dat gaat zonder mij ook best lukken. En daar *plop* nemen we d'r nog één op.

   Verwijderen
  6. Astrid: sorry! Excuses zijn op zijn plaats. Ik heb je niet goed begrepen en na een wat moeilijke dag heel onjuist gereageerd. Dat had niet gemogen en gemoeten! Sorry daarvoor en excuses!

   Verwijderen
  7. Fijn dat je dat nog even meldt Jouke. Excuus aanvaardt. Op naar betere dagen! Sterkte

   Verwijderen
 3. Ik heb vorig jaar ook een tijd gepind. Mijn laatste pin is van een half jaar terug. Had het al uit mijn geheugen verbannen totdat ik overladen werd met requests van biebmensen. Het schijnt vooral bij vrouwen aan te slaan, Pinterest. Tumblr past dan net iets meer bij mij.
  https://pinterest.com/enschedeaanzee/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vrouwen is een belangrijke doelgroep bibliotheken, vandaar :-).
   Voor mannen schijnt Fancy (http://www.thefancy.com/) weer meer geschikt te zijn. Dus misschien is dat wat voor jou?

   Verwijderen
  2. Beetje te gladjes. Oogt als een glossy. #fancy

   Verwijderen
  3. Een overvloed aan bibliotheekmensen, ja, dat wil je niet meemaken :-)

   Maar Tumbrl lijkt me toch echt een ander doel dienen, niet dan?

   En als ze met #fancy een mannendoelgroep willen trekken... ik weet niet hoor. Ik zou een stoerdere naam kiezen!

   Verwijderen
 4. Tumblr en Pinterest zijn zeer wel vergelijkbaar: allebei social communities die links delen. Ze vissen hooguit in een andere vijver.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vissen... ook zo'n ding waarmee het nooit wat is geworden met mij :-) Maar je komt er vast en zeker minder bibliothecarissen tegen!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Een kwart eeuw

En dan is het nu officieel: m'n grote jubileum. Vandaag precies 25 jaar geleden begon mijn eerste werkdag bij Bibliotheek Hengelo. Waarmee ik definitief de droom van een leven in de muziek achter me liet. Toch handig, twee diploma's. Ik begon in een bibliotheek met één pc en telefoon per kantoor en communiceren ging vooral via post en fax. Op de studieafdeling stond nog een kaartenbak, als back-up voor de digitale catalogus. Als inlichtingenmedewerker heb ik flink wat microfiches van oude kranten opgeruimd in het juiste hoesje, want die kon de klant echt niet zelf op volgorde zetten. Afijn, het waren andere tijden. De eeuwige constante was mijn inzet voor leesplezier en leesbevordering op basisscholen. Het ontwikkelen en aan de man brengen van een programma voor alle groepen en in een structurele samenwerking deed ik eerst lokaal, toen provinciaal en uiteindelijk landelijk. Dit jaar viert Nederland het 10-jarig bestaan van de Bibliotheek op school .  Vorige maand hoorden we dat