Doorgaan naar hoofdcontent

Koningsthee


Terwijl half Nederland vakantie viert of zich stort op de grote Kroninginnedag, leek het me een goed moment om van die rust om me heen gebruik te maken voor wat rust van binnen. Even een weekje detoxen. Wat minder input, minder output, meer stay put. Nou, dat leverde in hele korte tijd al een paar bijzondere ervaringen op.

Shoppen zonder nadenken
Detoxen kan op vele manieren, maar wat eigenlijk altijd wel terugkomt is veel drinken (water of thee, lieve mensen), groene groenten en rood/blauw fruit. Dus ik dacht 'doe eens gek' en laadt zonder vooropgezet kookplan die winkelwagen vol met groen en rood. Om thuis wel uit te vogelen wat ik er mee ga doen. Dat leverde me niet alleen een vrij en blij gevoel op, maar ook een oude dame naast m'n karretje, die de boel eens had staan bekijken en - wijzend naar m'n paksoi en bleekselderij - tegen me riep: 'Wat eet jij raar!'

Bij minder is iets snel teveel
Als je bewuster leeft op een bepaald gebied, word je vanzelf ook gevoeliger op andere gebieden. Het valt ineens op hoe mensen op straat ondoordacht van alles naar binnen schuiven. En je ervaart zelf ook alle geluiden, kleuren en geuren om je heen veel intenser. Dan kan dat wel eens wat teveel worden allemaal, al die input. Het ondoordacht checken van je facebook en twitter timeline bijvoorbeeld. Jee, wat een dom gedoe is dat eigenlijk. En wat levert dat weinig op. Dus ik dacht 'doe eens gewaagd' en trek die stekkers er deze week ook maar eens uit. Het zal even afkicken zijn, maar we overleven het vast wel een tijdje zonder elkaar, m'n volgers en ik.

Herontdekking van de Koningsthee
Toen ik twee jaar geleden begon met leven volgens de Ayurvedische voedingsleer, dronk ik bijna elke avond een kop zelfgemaakte chai tea. Want dat vult je maag, stilt zoete en zoute trek en zorgt dat je de volgende dag fris wakker wordt. Ergens onderweg ben ik die gewoonte kwijtgeraakt en kwamen er weer andere lekkernijen tevoorschijn. Dus ik dacht 'doe eens slim' en zet die ketel weer op het vuur. En dat was een goed idee. Ik was vergeten hoe lekker zo'n kop hete troost is en hoe goed dat voelt.

Er zijn veel chai-recepten, de mijne is eenvoudig maar doeltreffend. En die deel ik graag.

Breng de volgende ingrediënten aan de kook:
- 300 ml water
- 1 theelepel venkelpoeder
- 1 theelepel anijspoeder
- 1/2 theelepel kardemonpoeder
- 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 1 of 2 kruidnagels
- 1 of 2 peperkorrels
- stukjes gemberwortel

Laat na een paar minuten pruttelen een zakje zwarte thee ca. 1 minuut zacht meekoken.
Voeg 150 ml. soyamelk toe, haal het theezakje eruit en breng weer even aan de kook.

Laat alle kruidenprut naar de bodem zakken.
Giet de thee door een zeefje in een flinke mok.
Roer er naar gelieven wat honing doorheen en smullen maar.

Ook eens proberen?
Maar dan zonder al dat magniks-gedoe? Hier zijn 5 eenvoudige regeltjes voor een korte schoonmaakbeurt of langdurige reiniging. Doe eens gek en voel het verschil!

Reacties

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo