Doorgaan naar hoofdcontent

Koningsthee


Terwijl half Nederland vakantie viert of zich stort op de grote Kroninginnedag, leek het me een goed moment om van die rust om me heen gebruik te maken voor wat rust van binnen. Even een weekje detoxen. Wat minder input, minder output, meer stay put. Nou, dat leverde in hele korte tijd al een paar bijzondere ervaringen op.

Shoppen zonder nadenken
Detoxen kan op vele manieren, maar wat eigenlijk altijd wel terugkomt is veel drinken (water of thee, lieve mensen), groene groenten en rood/blauw fruit. Dus ik dacht 'doe eens gek' en laadt zonder vooropgezet kookplan die winkelwagen vol met groen en rood. Om thuis wel uit te vogelen wat ik er mee ga doen. Dat leverde me niet alleen een vrij en blij gevoel op, maar ook een oude dame naast m'n karretje, die de boel eens had staan bekijken en - wijzend naar m'n paksoi en bleekselderij - tegen me riep: 'Wat eet jij raar!'

Bij minder is iets snel teveel
Als je bewuster leeft op een bepaald gebied, word je vanzelf ook gevoeliger op andere gebieden. Het valt ineens op hoe mensen op straat ondoordacht van alles naar binnen schuiven. En je ervaart zelf ook alle geluiden, kleuren en geuren om je heen veel intenser. Dan kan dat wel eens wat teveel worden allemaal, al die input. Het ondoordacht checken van je facebook en twitter timeline bijvoorbeeld. Jee, wat een dom gedoe is dat eigenlijk. En wat levert dat weinig op. Dus ik dacht 'doe eens gewaagd' en trek die stekkers er deze week ook maar eens uit. Het zal even afkicken zijn, maar we overleven het vast wel een tijdje zonder elkaar, m'n volgers en ik.

Herontdekking van de Koningsthee
Toen ik twee jaar geleden begon met leven volgens de Ayurvedische voedingsleer, dronk ik bijna elke avond een kop zelfgemaakte chai tea. Want dat vult je maag, stilt zoete en zoute trek en zorgt dat je de volgende dag fris wakker wordt. Ergens onderweg ben ik die gewoonte kwijtgeraakt en kwamen er weer andere lekkernijen tevoorschijn. Dus ik dacht 'doe eens slim' en zet die ketel weer op het vuur. En dat was een goed idee. Ik was vergeten hoe lekker zo'n kop hete troost is en hoe goed dat voelt.

Er zijn veel chai-recepten, de mijne is eenvoudig maar doeltreffend. En die deel ik graag.

Breng de volgende ingrediënten aan de kook:
- 300 ml water
- 1 theelepel venkelpoeder
- 1 theelepel anijspoeder
- 1/2 theelepel kardemonpoeder
- 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 1 of 2 kruidnagels
- 1 of 2 peperkorrels
- stukjes gemberwortel

Laat na een paar minuten pruttelen een zakje zwarte thee ca. 1 minuut zacht meekoken.
Voeg 150 ml. soyamelk toe, haal het theezakje eruit en breng weer even aan de kook.

Laat alle kruidenprut naar de bodem zakken.
Giet de thee door een zeefje in een flinke mok.
Roer er naar gelieven wat honing doorheen en smullen maar.

Ook eens proberen?
Maar dan zonder al dat magniks-gedoe? Hier zijn 5 eenvoudige regeltjes voor een korte schoonmaakbeurt of langdurige reiniging. Doe eens gek en voel het verschil!

Reacties

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N