Doorgaan naar hoofdcontent

Pietpraat


Ik heb heel veel geleerd deze week. Ik leerde bijvoorbeeld dat er heel veel verschillende verhalen bestaan over de herkomst van - wie we nu kennen als - Sinterklaas en Zwarte Piet. Grappig, want ik heb daar tot nu toe eigenlijk nog nooit zo bij stilgestaan. Maar inderdaad, die zijn natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Doet me wel afvragen: wat is nu het wérkelijke verhaal?

Ik heb geleerd dat deze - in principe - kindvriendelijke en verbroederende traditie op dit moment alleen maar verliezers kent. Wat je er ook van vindt, of je er nu serieus over schrijft of iets roept op de sociale media, je bent of een racist of een zeurpiet. In beide gevallen schieten de argumenten alle kanten op en 'heb je er helemaal niks van gesnapt'.

Ik heb geleerd dat het makkelijk vergelijken en moddergooien is. Een obesitas Kerstman, dat kan echt niet meer toch? En moeten die rendieren niet beschermd worden? Of die elfjes op de Noordpool? Hoe jong zijn die eigenlijk? Enne... geloven in iemand die niet (meer) bestaat, daar feestjes en rituelen omheen bouwen, dat heet toch gewoon Religie? En daar mag je toch niks lelijks over zeggen, laat staan afschaffen?

Ik heb geleerd dat er vergelijkbare feestjes en tradities zijn waar je tot nu toe eigenlijk nooit iemand over hoorde. Zoals de figuur Hajji Firuz, een soort Perzische Zwarte Piet, die hoort bij een nieuwjaarsfeest dat kennelijk staat vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. En dat werd erkend door de Algemene Vergadering van de... Verenigde Naties.

Ik heb ook geleerd dat het kennelijk geen punt is dat je als voorzitter van een onderzoekscommissie je persoonlijke mening ventileert voordat het onderzoek is afgerond.

Maar om eerlijk te zijn, ik stoor me ook wel eens aan dat feestje hoor. Ik stoor me aan peternoten in september. Aan kerstversieringen in oktober. Aan het ontbreken van een evenredige toename van 'geluk' in relatie tot de omvang van het aantal kadootjes dat je krijgt. Of geeft. Ik stoor me ook best wel aan al dat excessieve en exclusieve eten van begin tot eind december. Tijdens als die verplichte familiebezoekjes. En daar dan weer stilletjes en eensgezind over klagen met elkaar. Gek genoeg lijkt iedereen het er wel over eens te zijn: het mag allemaal best wat minder, zeker in deze 'zware' tijden, maar ja, het is ook wel weer leuk, en gezellig, en ach, je mag toch één keer per jaar wel een beetje uit de ban springen. Dus afschaffen? Dat nooit.

Oh ja, ik heb nog meer geleerd deze week. Uit de kantlijn van de kranten.
Dat de kerncentrale van Fukushima opnieuw radioactief water heeft gelekt.
Dat er weer een schietpartij was op een school in de Amerikaanse staat Nevada.
Dat Frankrijk, Nederland en Mexico nu echt boos zijn over de afluisterpraktijken van de VS.
Dat Brunei de sharia weer invoert: zweepslagen voor alcoholgebruik en abortus, amputatie voor diefstal en dood door steniging voor overspel.
En er was nog iets. In Syrië geloof ik...
Zou de VN nog wat tijd over hebben?

Reacties

Populaire scribble

Vrouwendingen

Vakantie betekent op dit moment tentamens maken en voorbereidingen treffen voor m'n stage en scriptie. Maar er moet ook tijd zijn voor er even tussenuit én quality time met m'n middelbare school bestie. Zo treffen we elkaar bij een leuke Italiaan voor een quality lunch. En gossie wat valt er veel bij te praten. De ober komt voor een drankje, dat is nog wel snel geregeld. Als hij opnieuw komt voor de bestelling moeten we hem teleurstellen. We hebben de kaart nog niet eens aangeraakt. "Geef ons even wat tijd", zeg ik. "Vrouwenlunch, dit gaat duren." Hij vindt het allemaal prima en stelt ons lachend gerust. Hij heeft de tijd.  Als we uiteindelijk diep in onze heerlijke salade zijn verdwaald, komt de ober eens even checken. Of we nog iets willen drinken? "Hmm, mag ik misschien toch een koude witte?", vraag ik voorzichtig. Natuurlijk mag dat. "Ach ja, vrouwenlunch hè", zeg ik verontschuldigend. Na een paar knusse uren meld ik me bij de ober om