Doorgaan naar hoofdcontent

Granola... maar hoe?


De ayurvedische variant van cruesli heet granola. En dat is smullen. Omdat ik m'n keuken er graag mee aanvul, voor de broodnodige variatie, ben ik op zoek naar het recept. Want ik weet dat je dit makkelijk (en beter) zelf kunt maken. Trouwens, in de winkel heb ik het nog niet gevonden. Internet helpt, want er zijn veel recepten te vinden. Heel veel recepten te vinden. En daar begint dan juist het probleem. Want wat is nu dé lekkerste mix?!

De basis is me duidelijk. Je maakt een smeuïg mengsel van:
- vlokken (haver / quinoa / spelt enzo)
- noten (cashew / walnoot / pecan / amandel enzo)
- zaden (lijnzaad / pompoen / zonnebloem / sesam enzo)
- gedroogd fruit (cranberrie / rozijn / kokos enzo)
- zoetstof (honing / ahorn / oersuiker ofzo)
- olie (olijf / walnoot / zonnebloem ofzo)
- en een snufje kaneel (gember, rozemarijn of andere persoonlijke smaakfavoriet)

Dat mengsel bak je op een bakplaat in de oven. Zelfs over de temperatuur en de lengte verschillen alle recepten. Oh ja, het kan ook in een koekenpan. En als je het goed samendrukt kun je er snackrepen van maken.

Kortom; variatie genoeg. Maar ik, ik kan niet kiezen...
Heeft er iemand zijn of haar superrecept voor me dat me de beste granola oplevert?
Ik hou me aanbevolen!


Reacties

  1. Hoi Astrid! Ik dacht dat granola gewoon de Amerikaanse naam voor cruesli was... Ik heb geen recept voor je; dat zou het kiezen ook alleen maar moeilijker maken toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vergeten de afzender erbij te zetten hierboven... Groetjes, Astrid2

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé As2, ik weet niet hoor. Maar gezien de ingrediënten en het feit dat ik dit leerde kennen tijdens een ayurvedisch weekend, heb ik er het stempeltje 'bijzonder' op geplakt. En ik moet dus maar gewoon gaan experimenteren, ook wel eens spannend!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn theosofische bijeenkomsten hield rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de ga...