Doorgaan naar hoofdcontent

Sit down and shut up


De laatste studiebegeleidingsdag van dit schooljaar eindigt met een festival vol workshops voor en door studenten. Snuffelen aan elkaars praktijkervaring. Ik dompel me onder in een kennismaking met de Nan Yar tarotlegging. Een eigen bewerking van de oeroude Marseille Tarot van medestudent en counseler Ingrid Schippers. Ook gelijk een mooie opwarmer voor onze laatste module, want dan duiken we in de voorspellende technieken van o.a. I Tjing, Tarot en handlezen. Ik ben meer van de orakelkaarten, dus het was is mooi eindelijk eens te leren hoe de tarot is ingedeeld. En wat in grote lijnen - bij alle varianten die er te krijgen zijn - de betekenis is.

Ook wij mogen natuurlijk een legging voor onszelf doen. Voor deze gelegenheid een eenvoudige 1-kaart legging. Daar hoort wel een vraag of motivatie bij. Ingrid noemt wat mogelijkheden, dus ik denk 'ik heb maar één kans, ik ga voor de hoofdprijs: m'n hoogste potentieel, of zielsbestemming'! Ik check nog even of ik die alleen uit de 21 archetypen mag trekken of dat ik het hele deck moet gebruiken. Nou, voor zo'n vraag zou ik het hele deck nemen, zegt ze.

Hè jammer, want die archetypen hebben zo'n mooie afbeelding. En ik wil eigenlijk graag een plaatje, een duidelijk personage. Niet zo'n 'gewoon' cijfer uit één van die vier series. Verder heb ik geen wensen. Tijdens het schudden vallen er al twee kaarten uit. Die leg ik braaf apart, want daar zit ook altijd een boodschap in. En dan trek ik mijn 'hoogste potentieel'.

Bevrijding - 10 van Uitdagingen (zwaard) 
Bevrijd jezelf van elke vorm van vooroordeel. Het is slechts je Ego, dat tussen jou en de wereld staat.

Ja heerlijk. M'n oordelen en vooroordelen zijn zo vaak leidend. In de eerste plaats over mezelf, maar de ander wordt ook niet gespaard. Zelfs de tarot is beter als het een plaatje is, wat ik natuurlijk niet krijg. Hoe mooi dat ik deze wake-up call ontvang. Om m'n hoogste potentieel te leven heb ik m'n grootste draak te verslaan. Dank voor het zwaard.

En die andere twee kaarten? Nou, die gaan me helpen om daar te komen.

De Goede Daad - Ridder van Hulpbronnen (munt)
Elke goede daad geeft je de kans te laten zien wat je waard bent en legt de wereld aan je voeten.

Steeds beter en vaker zie ik hoe ik met een kleine en oordeelloze daad iets waardevols voor de ander kan betekenen. Milder zijn voor die ander maakt me ook milder voor mezelf. Lekker mee doorgaan dus.

Verbeeldingskracht - 8 van Gaven (kelk)
Alles wat je kunt verbeelden, is ook echt mogelijk.

Stel je toch voor. Werkelijk bevrijd zijn. Van zoveel meer dan alleen m'n vooroordelen. Werkelijk van zingevende waarde zijn door het goede te doen. Hoe klein ook.

Ik ben toch wel blij met m'n kaarten. Ook al hebben ze geen plaatje! Thuis heb ik een yoga-tarot deck met prachtige afbeeldingen. M'n verbeeldende Ego zoekt daarin de kaarten die ik uit het Nan Yar spel heb getrokken. 

Afijn, de boodschap mag wel duidelijk zijn. Wat ik ook denk te moeten doen om m'n bevrijding te bereiken: Ga Zitten!

Reacties

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Stadsdichterpodcast: Kies Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door we