Doorgaan naar hoofdcontent

Boys will be boys



De Bibliotheek op school bestaat 10 jaar. Of eigenlijk: in januari 2013 hebben we de definitieve aanpak op de NOT-beurs gelanceerd. Hoera! The rest is history. Het ging natuurlijk niet vanzelf, maar bijna alle bibliotheken en meer dan de helft van de basisscholen werken nu volgens de beroemde bouwstenen samen aan leesbevordering. En eigenlijk is het dubbel feest, want het ziet er naar uit dat er echt substantieel geld gaat komen om de samenwerking eindelijk goed te borgen voor de toekomst. Driewerf Hoera!

Biblioplus vierde vandaag ook dat ze al 10 jaar samenwerken. Met al hun 57 basisscholen. Betaald door de gemeente. Ja, dan heb je met recht wat te vieren. Ze hadden mij gevraagd om aan hun schooldirecteuren en leescoördinatoren nog eens te vertellen wat een goede de Bibliotheek op school ook alweer inhoudt. Zodat ze samen konden napraten over wat er al goed gaat en waar het nog een tandje beter kan. Ik was tenslotte betrokken bij die start en doorontwikkeling. Ja natuurlijk, leuk. En gelukkig, ik kan het nog!

De middag werd afgesloten door de vrolijke Biebboys, die - met dank aan corona - inmiddels hun plek in bibliotheekland wel veroverd hebben. Maandelijkse lespakketten rond lezen en mediawijsheid, met leuke filmpjes, boekentips, lesbrieven, games en verrijkende materialen. Alles online en vrij toegankelijk. Ze hebben niet alleen al meerdere prijzen ontvangen, maar ook een eigen toneellezenboek gepubliceerd. Ik word soms plaatsvervangend moe van hun energie, maar geloof onmiddellijk dat dit voor kinderen goed werkt.

Bij de borrel kletsen we wat na. Over dat hun financiering weer slechts voor een jaar was en ze dus opnieuw met iedereen in gesprek zijn om dit landelijk op te pakken. Over alles wat ze er als leesmediacoach nog naast doen. Maar hé, je bent maar één keer jong en energiek. En over dat het zo ontzettend leuk is om die lessen te maken en blijven verbeteren. Ik vraag of ze Adriaan Langendonk al gesproken hebben. Jazeker, regelmatig, maar wie weet helpt het als ik er eens een appje aan waag om de financiering weer met een jaar te verlengen? Ga ik doen. Hij noemde ook Beeld en Geluid als wenselijk partner. Hebben ze Eppo van Nispen al gesproken? Nee, of ik die ook even wil appen. Ja joh, geen punt... Ik weet niet of de heren nog iets van me aannemen, maar ik wil m'n best doen.

Als ik moe maar voldaan op de parkeerplaats kom, valt m'n oog op zo'n ieniemienie rode Greenwheels. Hij zit behoorlijk volgepakt en ik herken direct de krullenbol en het lange lijf van de Biebboys. Doen jullie ook nog lekker duurzaam, roep ik door het open raampje. Ja natuurlijk! Ik mis wel een mooie autosticker van jullie over de zijkant, zeg ik nog. En lachend vertelt de langste over z'n brandweerauto/camper waarvoor hij inderdaad een grote magnetische sticker wil laten maken. Voor de Kinderboekenweek! Geniaal.

De spirit voor de toekomst zit er bij deze boys in ieder geval nog in. Dus, Adriaan en Eppo, als je meeleest, ga eens praten ze met. Ik ken alle ins en outs natuurlijk niet, maar er gaat zoveel geld komen voor borging, daar mogen zij toch ook wel van meegenieten? Het land schreeuwt om goeie programma's, deze wordt met veel liefde al gemaakt. Inpakken en strik erom!

Oh ja, en een bedrijfsauto voor hun tournees door het land wordt op prijs gesteld. Hoeft niet groot te zijn. Dat heb ik met eigen ogen gezien. Die twee passen echt overal in.

Reacties

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.