Doorgaan naar hoofdcontent

Domme sukkel


Na weer een mooie maar intensieve schooldag schiet ik nog snel even de supermarkt in voor een zaterdagavond beloning. Tussen de schappen passeer ik een vakkenvullende tiener en een beveiliger vol tatoeages. Ze hebben duidelijk een geanimeerd gesprek en de beveiliger besluit mij erbij te betrekken.
"Die mevrouw weet dat ook vast niet, toch? Mevrouw, weet u wat een fun-da-men-tel-e attri-bu-tie-fout is?" Hij spreekt het uit alsof hij een moeilijk Chinees woord heeft geleerd.

Ik besluit mee te gaan in de gezelligheid en een poging te wagen.
"Nee, ik heb geen idee", zeg ik, "maar er is in ieder geval iets goed mis!"

Daar is de beveiliger het mee eens. De tiener heeft er schik in haar kennis met ons te delen en besluit het uit te leggen.

"Dat is wanneer je iets toeschrijft aan iemands persoonlijkheid in plaats van aan de situatie. Stel, ik kom te laat op m'n werk en m'n teamleider denkt dat dat komt omdat ik een lui persoon ben, terwijl ik in werkelijkheid een lekke band had."

Het komt er een beetje stuntelig uit en ze zoekt duidelijk naar de goede woorden, maar ik kan haar wel volgen. De beveiliger is alweer afgehaakt.

"Pfff, ik heb er helemaal koppijn van. Mevrouw, daar snapt u toch ook niks van?"

"Jawel hoor", zeg ik, "en dat jij er niks van snapt komt omdat je een domme sukkel bent."

Z'n ogen schieten open en verbluft kijkt hij me aan.

"En dat is een fundamentele attributiefout", vervolg ik snel, "want in werkelijkheid heb je waarschijnlijk koppijn omdat je een lange dag hebt gehad."

"Ja nou, dat klopt zeker wél", zegt hij.

"Precies, en daarmee ligt het dus niet aan jouw persoonlijkheid, maar aan de situatie."

Even is het stil en dan barst hij in lachen uit. Zo leuk als je de kwartjes letterlijk ziet vallen.

"En daarmee snap jij het nu ook", sluit ik het af. We lachen alle drie en met een spontane high five laat ik de beveiliger achter. Net is wijzer dan een minuut geleden.

Reacties

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?