Doorgaan naar hoofdcontent

De Bibliotheek op School beweegt


Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier een update gaf over de ontwikkelingen van Biebsearch junior. Ik kan het voor nu laten bij "het gaat goed", maar zo makkelijk wilde ik me er niet van afmaken. Ik hou het echter wel kort! Op onze projectsite is immers al te lezen dat we een goede evaluatie mediawijsheid hebben gehad. De plannen om een format voor een mediaplan te maken pakken we na de vakantie en in een landelijke samenwerking op. Ook heb ik geschreven over de successen van de basisschool Al Ihsaan, die mede door de samenwerking met de bibliotheek van een 'zeer zwakke' naar een 'zeer goede' school is gegroeid. Mooie resultaten dus.

Hoe we bewegen
Ook onze partners hebben niet stilgezeten. Boek1boek heeft een nieuwe leesportal gelanceerd, die na de vakantie ook voor de Biebsearchscholen beschikbaar zal zijn. En Kunst van Lezen boekte successen met hun conferentie in Den Bosch en met de lancering van vijf nieuwe brochures, die bibliotheken en scholen helpen om hun samenwerking goed vorm te geven. Dat we met elkaar aan een landelijke Bibliotheek op School werken had ik natuurlijk al eens gemeld, maar dat de eerste praktijkstappen inmiddels zijn gezet is u misschien ontgaan als u het nieuwsbericht over deze proeftuinen hebt gemist. Goed, dan bent u nu weer bij!

Waar we naartoe willen
Deze landelijke visie is inmiddels geen geheim meer. Mark Deckers liet vorige week al zien dat zijn driepuntenplan door de branche serieus is genomen en dat hier een mooie kans ligt om op de NOT van 2013 met elkaar met één goed verhaal naar buiten te treden. Dat verhaal laat zich in een paar plaatjes ongeveer zo vertellen:


Hoe we dit gaan uitleggen
Ik krijg veel vragen over het hoe-wat-wanneer van Biebsearch junior en van deze landelijke ontwikkelingen. Veel van die vragen moeten we nog met elkaar gaan uitwerken, maar over het eerste 'wanneer' kan ik in ieder geval duidelijk zijn: in november gaan we precies uitleggen wat de plannen zijn en zullen we zoveel mogelijk vragen beantwoorden en verzamelen.

Onder de titel Heeft u al een goed educatief verhaal? organiseren we zes regionale conferenties, bedoeld voor bibliotheekdirecties, wethouders en gemeenteambtenaren, om hen een beeld te laten vormen over de uit te zetten landelijke educatieve lijn en over de beleidskeuzes die gemaakt moeten worden. En dat pakken we groots aan. Alle conferenties worden geleid door Thomas van Dalen, Kees Broekhof legt het verband uit tussen veel lezen en goed zijn in taal, er is een film, er is tijd voor regionale ontwikkelingen en er vinden interviews plaats met vertegenwoordigers uit de politiek, de bibliotheek en het onderwijs. Oh ja, en we leggen natuurlijk het verhaal achter bovenstaande dia's uit.

Waar u moet zijn
Kunst van Lezen heeft de conferenties al aangekondigd. De officiële uitnodigingen volgen na de zomer. Maar voor wie echt niet wachten kan zet ik graag alle data en locaties even op een rij.

  • 2 november: Overijssel en Flevoland (Zwolle)
  • 7 november: Gelderland (Arnhem)
  • 8 november: Noord-Brabant en Zeeland (Tilburg)
  • 10 november: Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (Utrecht)
  • 21 november: Limburg (Roermond)
  • 23 november: Groningen, Friesland en Drenthe (Groningen)

Gewoon blokkeren in uw agenda, dan kan er niks meer mis gaan. Sleutelen wij ondertussen driftig verder aan de inhoud en aan het organiseren van zes knallende dagen. En ik zal eens een koffertje van zolder plukken, volgens mij gaan er wel wat kilometers en uren gemaakt worden in november. Tot dan!

Reacties

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn theosofische bijeenkomsten hield rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de ga...