Doorgaan naar hoofdcontent

Opstanding


Verjaardagsbezoek. De oudste generatie neemt de hele familie traditiegetrouw weer even door. Hoe zat het ook alweer... Wie is met wie. Hoeveel kinderen kwamen er. Namen? Zus! Nee zo! Eerst die, toen die. Huwelijken. Scheidingen. Een scheve schaats hier en daar. Ik leer veel, vooral over het Brabantse dialect.

Als we bij het hoofdstuk overlijden aankomen, doet ook de humor z'n intrede. Want de verbazing is groot als blijkt dat die ene tante al dood is. Oh ja? Wanneer dan?
"Ach joh, die is al zó lang dood. Die komt alweer bijna terug!"

Reacties

Populaire scribble

Spoedberaad

We zitten midden in de module Moreel Beraad. We leren waar een ethisch dilemma aan moet voldoen, welke vormen van moreel beraad er zijn en hoe je als geestelijk begeleider een goede gespreksleider bent. We oefenen in groepjes met zelf ingebrachte casussen. Twee dingen zijn cruciaal in dit proces: wat is de werkelijke kernvraag en waar ligt het 'hittepunt' van het dilemma. Zo puzzel je als groep stapsgewijs naar een besluit waarmee je de minste morele schade aanricht. Het analytische van deze rol ligt me wel. In de praktijk word ik onverwacht uitgedaagd. De hele weg van Enschede naar Utrecht loopt mijn morele stressthermometer op naar een vurig hittepunt door de schaamteloze houding van een medereiziger. Best knap eigenlijk, dat je zo stoïcijns helemaal je eigen ding kunt doen. Ondertussen oefen ik op de zinsconstructie van de juiste kernvraag: "Moet ik de reiziger op dit moment aanspreken op het vervuilen van de zitplaats en bezethouden van twee extra plekken, als hij verd