Doorgaan naar hoofdcontent

Twittermania


#nieuws
Op oudjaarsdag sprak ik met wat twittervrienden over twitter, natuurlijk. Ik vertelde dat het me begon op te vallen hoe vaak twitter inmiddels wordt vermeld als onderdeel van een nieuwsitems. Dan wel als een soort bron, of ze melden even hoe de gebeurtenis het op twitter had gedaan. Ook spraken we over het feit dat je steeds vaker meemaakt dat beroemdheden of beroepspersonen zich in de nesten werken door iets dat ze hebben getweet. Cornald Maas, Paul de Leeuw, dat waren de early adopters. Nu hebben we bijvoorbeeld een onverstandige politiechef. Waar het me om gaat is dat twitter dus inmiddels zo is ingeburgerd, dat het het waard is om in het nieuws te melden wat er gebeurt en dat je - zeker in een publieke functie - erg moet oppassen met wat je tweet. Je wordt gelezen. Twitter is hot.

#verdacht
Het nieuwe jaar is nog warm van het vuurwerk als een Enschede journalist de kracht en macht van twitter wil aantonen door een hoax te beginnen met een wat suggestieve tweet. Met als gevolg dat z'n account wordt 'suspended', de buitenwereld was kennelijk 'not amused'. Ik weet er het fijne niet van, om eerlijk te zijn heb ik alleen de berichten en verontwaardigingen via twitter voorbij zien komen, maar ergens had hij z'n punt wel bewezen. Twitter is power.

#ziekthuis
Gisteren begon de dag met een artikel in De Pers (van Sanne Rooseboom) over de vraag of je wel kunt twitteren als je #ziekthuis zit en of bedrijven eigenlijk een beleid hebben op het gebruik van sociale media tijdens werktijd. Kijkt de baas mee als je ziek bent? Is het dan handig om te twitteren dat het popconcert zo geweldig is? Lijkt me niet. Zitten je volgers dan te wachten op alle kleuren en samenstellingen van je snot? Nou nee, dat nu ook weer niet. Mag je baas ingrijpen als je je facebookprofiel bijwerkt tijdens de verplichte 10-minuten pauzes omdat je altijd zo'n hoofdpijn krijgt van je beeldscherm? Lijkt me wel. Het feit dat het een artikel waard is om mensen te waarschuwen over wat ze tweeten als ze #ziekthuis zitten, bevestigt mijn vermoeden. Twitter is sickening.

#moerdijk
Vanmorgen las ik een bericht op NOS|Headlines over de brand in Moerdijk, een brand die ik via twitter leerde kennen en volgde. Het betreffende artikel is alweer geactualiseerd, de oude versie is overschreven helaas. De laatste alinea ging over hoe de brand had gescoord op twitter en vermeldde dat #moerdijk niet de trending topic was geworden vanwege een tweet waarin een zinnetje uit een sketch van de New Kids stond. En juist die tweet werd wereldwijd geretweet, vandaar. Helaas voor #moerdijk, maar het levert de New Kids wel weer een eigen artikeltje op (hopelijk blijft deze wél staan). Tja, twitter is trending.

#wijsheid
Ik blijf toch zitten met een wat onbestendig gevoel. Is dit wat ons te wachten staat? Nieuws over hoe het nieuws het doet op twitter? Of nieuws dat ontstaat op en door twitter? Is dat wat we willen/moeten weten? Ik zag ook in één van de vooruitblikken op 2011 voorbij komen dat twitter het einde van het jaar niet gaat halen. Kennelijk is dat ook nieuws. Ik verbaas me, dat is het, en ergens maak ik me ook wel een beetje zorgen. Ondertussen blijf ik er - op gepaste momenten - vooral positieve tweets tweten, de actualiteiten signaleren en veel virtuele vriendschappen delen. Want dat is toch wat het vooral is. Twitter is fun, toch?

Reacties

 1. En of het fun is! Met de massa komt ook het misbruik, andere impact: noem het maar op. Ik vind vooral interessant om te zien waarom mensen het in de eerste plaats interessant vonden, waarom anderen langzaam volgen en dan wat er vervolgens weer gebeurt. De tools zijn uiteindelijk zoals de mensen zijn (als geheel bedoel ik dan).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Edwin: Helemaal mee eens. Dat wat er dus 'vervolgens gebeurt' verbaast mij gewoon een beetje. Maar is inderdaad ook wel weer interessant. We blijven het volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twitter is een dienst die je in een levenscycluskunt zetten.
  Elke fase kent daarin de mooie kanten, maar ook de mindere kanten. Nu twitter meer in de volwassenheid zit en de grote groep (early en late majority) bereikt is het ook geen wonder dat er ook anders mee wordt omgegaan door de verschillende groepen.

  Met een klein groepje friends en followers kun je ook inderdaad meer incrowd opmerkingen maken dan wanneer de grote massa je volgt. Dat heeft andere gevolgen en je toon moet dan neutraler liggen.

  Ik weet niet of twitter verdwijnt dit jaar. Zolang er een ander interessant deel-medium beschikbaar komt vind ik dat ook prima. Ik zit niet vast aan een dienst, maar voel me wel verbonden in het delen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Essen: Twitter zit nu inderdaad in een andere levensfase, met alle gevolgen van dien. Wat we echter vooral verbaast is hoe het medium een plek heeft gekregen in de berichtgeving van nieuws. Of in het ontstaan van nieuws.

  Om het te kunnen laten verdwijnen moet er volgens mij eerst een beter alternatief komen, dat de huidige twittermassa doet overstappen. Want er zijn volgens mij heel veel mensen zoals jij en ik, die zich verbonden voelen met het delen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g