Doorgaan naar hoofdcontent

Levenskunst


Het jaar vol kwaliteiten is voorbij. Hebt u ze een beetje gevolgd, zo in de zijlijn? Die mooie Engelkaarten van me. Hebben de kwaliteiten u wel eens geïnspireerd? Voor mij is het deels een klein grapje met mezelf, voor de oplettende lezer. Maar ik kan me ook verbazen over de kracht van synchroniciteit. Hoe ik precies dát kaartje trek - of hoe precies dat kaartje mij aantrekt - dat op dat moment past bij wat er in m'n leven wel even wat aandacht kan gebruiken. Het was best een vol doosje, we hebben het zelfs anderhalf jaar samen volgehouden. Maar ze zijn op, het wordt tijd voor nieuwe kaartjes.

Levenskunstspel
Nou, en die heb ik genoeg! We gaan vanaf nu een jaar lang - echt, het zijn precies 52 kaarten - de diepte in. We onderzoeken samen de Kunst van het Leven. Een kunst waarbij reflecteren, luisteren en je duidelijk uitdrukken van groot belang zijn. De kunst om kleur te bekennen en jezelf te zijn.

Anky Floris ontwikkelde hiervoor het Levenskunstspel. Elke kaart bevat een Beeldhaiku; een intuïtieve tekening uit één lijn, die door hun eenvoud juist een grote zeggingskracht hebben. Daaronder staan drie verdiepende vragen, die je helpen om je aandacht te richten op je mogelijkheden en op de kwaliteit van je leven. Ze helpen je te onderzoeken en ervaren hoe je denkt, wat je voelt en wat je vervolgens doet. De vragen spiegelen, confronteren en vermaken, maar leveren vrijwel altijd nieuwe inzichten op, waardoor je meer zicht krijgt op jezelf of op je spelpartner. En meer inzicht vergroot niet alleen de verbondenheid en het respect voor ieders eigenheid, maar maakt je vanzelf vaardiger in de kunst van het leven.

Ik nodig u dus van harte uit om me weer een jaartje in de zijlijn van dit blog te volgen en elke week even stil te staan bij een paar inspirerende levensvragen. En het eerste kaartje dat ik trok sluit natuurlijk weer mooi aan bij zowel dit 'project' als bij dat wat in mijn eigen leven even in het zonnetje mag staan: engelengeduld. Een mooiere overgang van Engelkaarten naar de Levenskunst had ik niet kunnen maken.

Ik wens ons weer een bijzonder jaar toe!Reacties

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.