Doorgaan naar hoofdcontent

Levenskunst


Het jaar vol kwaliteiten is voorbij. Hebt u ze een beetje gevolgd, zo in de zijlijn? Die mooie Engelkaarten van me. Hebben de kwaliteiten u wel eens geïnspireerd? Voor mij is het deels een klein grapje met mezelf, voor de oplettende lezer. Maar ik kan me ook verbazen over de kracht van synchroniciteit. Hoe ik precies dát kaartje trek - of hoe precies dat kaartje mij aantrekt - dat op dat moment past bij wat er in m'n leven wel even wat aandacht kan gebruiken. Het was best een vol doosje, we hebben het zelfs anderhalf jaar samen volgehouden. Maar ze zijn op, het wordt tijd voor nieuwe kaartjes.

Levenskunstspel
Nou, en die heb ik genoeg! We gaan vanaf nu een jaar lang - echt, het zijn precies 52 kaarten - de diepte in. We onderzoeken samen de Kunst van het Leven. Een kunst waarbij reflecteren, luisteren en je duidelijk uitdrukken van groot belang zijn. De kunst om kleur te bekennen en jezelf te zijn.

Anky Floris ontwikkelde hiervoor het Levenskunstspel. Elke kaart bevat een Beeldhaiku; een intuïtieve tekening uit één lijn, die door hun eenvoud juist een grote zeggingskracht hebben. Daaronder staan drie verdiepende vragen, die je helpen om je aandacht te richten op je mogelijkheden en op de kwaliteit van je leven. Ze helpen je te onderzoeken en ervaren hoe je denkt, wat je voelt en wat je vervolgens doet. De vragen spiegelen, confronteren en vermaken, maar leveren vrijwel altijd nieuwe inzichten op, waardoor je meer zicht krijgt op jezelf of op je spelpartner. En meer inzicht vergroot niet alleen de verbondenheid en het respect voor ieders eigenheid, maar maakt je vanzelf vaardiger in de kunst van het leven.

Ik nodig u dus van harte uit om me weer een jaartje in de zijlijn van dit blog te volgen en elke week even stil te staan bij een paar inspirerende levensvragen. En het eerste kaartje dat ik trok sluit natuurlijk weer mooi aan bij zowel dit 'project' als bij dat wat in mijn eigen leven even in het zonnetje mag staan: engelengeduld. Een mooiere overgang van Engelkaarten naar de Levenskunst had ik niet kunnen maken.

Ik wens ons weer een bijzonder jaar toe!Reacties

Een reactie posten

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?