vrijdag 2 augustus 2013

Boekface


Er is weer eens een nieuwe rage aan mij voorbij gegaan. Maar hij is zo leuk, dat ik het artikel van Gijsbert van der Wal (twitterpic) in de NRCnext van vandaag gewoon op m'n eigen manier even overdoe. Bent u al geboekfaced?

Neerlandicus en boekenliefhebber Vera de Kort maakte ooit een foto van zichzelf met een boekcover voor haar gezicht. Tja, dat kan, als er een mooie portretfoto op die cover staat. Even goed mikken en het resultaat kan zelfs verbluffend zijn. Ze kwam op het idee er een online portrettengalerij van te maken, waar iedereen z'n eigen boekface naartoe kan zenden. En die is heel grappig om doorheen te scrollen. Even de pagina van grote broer Facebook liken is dan natuurlijk ook een must.

Ik vind het vooral interessant om te lezen dat Vera hier in de eerste plaats de letterkunde en de literaire fictie en non-fictie mee wil promoten. In de hoop dat de klassieke boekhandel blijft bestaan. Daarom worden boekfaces met e-books ook niet geplaatst. Het fysieke boek, die rijkdom, daar gaat het om. Vastpakken, doorbladeren, voelen en ruiken. Lekker ouderwets en nog altijd voer voor verhitte discussies, en Vera zet haar statement in die discussie op eigen wijze neer. Ik vind hem mooi.

Het enige boek in mijn kast dat zich hiervoor leent is De eenzaamheid van de priemgetallen en zo te zien is nog niemand op dat idee gekomen. Maar ja, geen donker haar en geen fotograaf in de buurt. Dat gaat iemand anders vast beter doen.

4 opmerkingen:

 1. Dat is een leuk stuk over boekfacen!

  & zie, deze boekface is ook erg goed:
  - http://boekface.wordpress.com/2013/05/01/vera/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, dat is echt zo mooi gedaan. Deze leent zich er ook echt goed voor trouwens, maar het zijn echt kunstwerkjes. Thanx!

   Verwijderen
 2. Reisgenoten. Daarin heb ik boeken voor mijn gezicht gehouden die een belangrijke rol hebben gespeeld in mijn leven.
  Onlangs in eigen beheer uitgeven. Handgemaakt. Oplage 150

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé, dat klinkt als een mooi idee. Andere invulling van zo'n boekface, maar wel heel persoonlijk.

   Verwijderen