vrijdag 8 april 2011

Het is weer tijd

voor een weekendje op het platteland met m'n favoriete yogini Léah Kline. Juist omdat ik er eigenlijk helemaal geen tijd voor heb. Wie weet zie ik dit keer ineens wel het licht, het is tenslotte nooit te laat voor een wonder...

6 opmerkingen:

 1. Veel plezier en rust! Het wordt in ieder geval mooi weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Festina: Het was weer heerlijk: de lessen, het ayurvedische eten, de locatie, de rust en natuurlijk het weer. Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog voor ik je kan vragen of het je goed gedaan heeft, weet ik het al door je reactie hierboven. Fijn, kun je er weer even tegen neem ik aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @AvA: Ja, bedankt, ik ga dat meditatieve gevoel iets langer bij me dragen dit keer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En aan licht was er dit weekend geen gebrek ;-)

  Uiteraard zat ik dit weekend op het strand met een thermoskan koffie en een boterham gebakken ei. Het was heel lekker maar of het ayurvedisch is weet ik eigenlijk niet. Misschien wil je daar eens over schrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Sofie: Oei, iets schrijven over ayurveda. Dat vind ik wel spannend, wan ik ben nog maar een hele eenvoudige beginner. Hier is wel een mooie site om eens in rond te snuffelen. En speciaal voor jou een kleine spoedcursus.

  Deze Indiaase leer gaat uit van 3 menstypes (dosha's) o.b.v. lichaamsbouw, lichaamsfuncties en karakter:
  Vata - lucht, bewegelijk, denken, zorgen
  Pitta - vuur, passie, ontvlambaar, leiding nemen
  Kapha - aarde, zwaar, nuchter, lethargisch

  Je hebt een natuurlijke dosha (meestal een combinatie van 2) en je kunt door bepaalde gebeurtenissen 'uit balans' zijn. Te hoge vata (stress) of te hoge kapha (depressief) bijvoorbeeld. Door te weten welke voeding goed bij jouw dosha past, kun je je eetpatroon aanpassen bij hoe je je voelt en wat goed is om jouw dosha's weer in balans te brengen.

  In de voedingsleer wordt gewerkt met enkel verse voeding van het seizoen, weinig tot geen vlees en heel veel kruiden. Alle voeding is in te delen in de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether) en past dus ook goed of minder goed bij de verschillende dosha's. Daarnaast bestaat elke maaltijd uit een evenwichtige mix van de smaken zoet, zout, zuur, bitter, wrang en heet.

  Tja, dan is het dus de kunst om te weten hoe jouw lichaam en geest in elkaar steekt en wat jij op dat moment nodig hebt. Eén ding is zeker: op de juiste manier klaar gemaakt is het echt heel erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen