Doorgaan naar hoofdcontent

De moderne student

Ik werk voor het onderwijs in de wereld van Informatie Dienstverlening. Wat ik nu doe, lijkt in niets op dat van mijn voorganger van 10 jaar geleden. Wat het onderwijs nu doet en nodig heeft, is zo niet nóg meer veranderd. Hoe ziet de dag van de huidige student eruit? 7 uur slapen, 1,5 uur tv-kijken, 3,5 uur online zijn, 2,5 uur muziek luisteren, 2 uur telefoneren, 3 uur naar school, 2 uur eten, 2 uur werken en 3 uur studeren.
Dat is 26,5 uur per dag! Ik zal nooit meer beweren dat die jeugd van tegenwoordig niks presteert...

Reacties

Populaire scribble

Spoedberaad

We zitten midden in de module Moreel Beraad. We leren waar een ethisch dilemma aan moet voldoen, welke vormen van moreel beraad er zijn en hoe je als geestelijk begeleider een goede gespreksleider bent. We oefenen in groepjes met zelf ingebrachte casussen. Twee dingen zijn cruciaal in dit proces: wat is de werkelijke kernvraag en waar ligt het 'hittepunt' van het dilemma. Zo puzzel je als groep stapsgewijs naar een besluit waarmee je de minste morele schade aanricht. Het analytische van deze rol ligt me wel. In de praktijk word ik onverwacht uitgedaagd. De hele weg van Enschede naar Utrecht loopt mijn morele stressthermometer op naar een vurig hittepunt door de schaamteloze houding van een medereiziger. Best knap eigenlijk, dat je zo stoïcijns helemaal je eigen ding kunt doen. Ondertussen oefen ik op de zinsconstructie van de juiste kernvraag: "Moet ik de reiziger op dit moment aanspreken op het vervuilen van de zitplaats en bezethouden van twee extra plekken, als hij verd