Doorgaan naar hoofdcontent

Weet Chantal veel...

Deze week verscheen een merkwaardige oproep op de nieuwspagina van onze Vereniging. Ik heb er één twitter over voorbij zien komen. Vonden we het het vermelden niet waard? Is dat typerend voor het voorzichtige en 'volgzame' karakter van de bibliothecaris? Ik heb het drie keer overgelezen en toen wist ik het zeker: Dit Is Slecht.

Het zit zo. De AVRO start in oktober met de nieuwe gameshow Weten zij veel, gepresenteerd door de lieftallige Chantal Janzen. Hierin neemt een kandidaat het op tegen zes groepen, die echt heel duidelijk als groep herkenbaar zijn. Denk aan krakers, hockeymeisjes, slagers, kapsters, surfers, gothics én bibliothecaressen. Elke groep roept bij de kijker en de kandidaat een uitgesproken mening op. Als het je lukt om die mening te ontkrachten, ga je met een leuk geldbedrag naar huis. Bingo! Maar het mooiste komt nog.

De omroep is op zoek naar vrouwen (liefst 35+) die het leuk vinden om de bibliothecaressengroep te vertegenwoordigen in de show. Op 15 en 16 augustus zijn er castingdagen in Amsterdam. Mocht u zichzelf of anderen herkennen in het profiel, en heeft u interesse, stuur dan uw naam, telefoonnummer en voorkeur voor castingdag op per e-mail.

Ik snap het wel. De fun van deze show is juist dat je stereotypen in het zonnetje zet. Ik zal dus niet roepen dat we geen knotjes, strakke pakje en strenge brilletjes meer dragen. Of sweaters, 'practische' schoenen en stoffen tasjes. En dat we ook niet verstoord opkijken als er iemand een beetje lawaai maakt. Maar ik zou het wel prettig vinden als ze de juiste termen gebruiken. Zoals in het ziekenhuis alle zusters nu verpleegkundigen zijn, zo werken er in bibliotheken bibliothecárissen. Die leeftijd is het probleem niet, daarmee heb je ongeveer 95% van ons personeel te pakken, maar waarom mogen alleen vrouwen zich melden? Er zijn ook best wel wat leuke bibliomannen. Zal wel niet stereotype genoeg zijn.

Het is dat ik dus juist vanwege dit soort Brood & Spelen geen tv heb, laat staan dat ik er aan mee zou werken, maar anders... Ik heb alleen al binnen mijn kleinschalige netwerk in no time zes bibliothecarissen bij elkaar die Kijker & Kandidaat nog flink zullen verrassen en die gegarandeerd met die leuke hoofdprijs naar huis gaan. Gezien de oproep ben ik alleen bang dat mijn topteam niet door de casting komt. Ze zoeken tenslotte 'bibliothecaressen'.

Wat de AVRO nog niet weet, is dat ze juist vanwége hun briljante gameformule dat team wel kan vergeten. Wij hebben namelijk 'als groep' nog een paar duidelijke kenmerken: afwachtend, bescheiden, bedachtzaam, niet in de spotlight hoeven staan... Binnen 4 dagen melden voor de casting voor een tv-gameshow? Ik kan me vergissen hoor, dus ik ga straks natuurlijk wel even kijken. Ben benieuwd hoe die ingehuurde acteurs hun bibliotheekrol spelen.

Reacties

 1. Dat programma haalt de kerst niet vrees ik. Het heeft een hoog BNN-gehalte, de omroep die eigenlijk niets anders doen dan stereotyperen. Chantal Janzen wordt trouwens nogal overschat: één (gescript) leuke opmerking over de hockeymevrouw die niet kan zingen en ze krijgt een eigen show.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Astrid,

  Helemaal mee eens! Ik wist ook niet wat ik las...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @eazy: Tja, we zullen zien. En zonder eigen show tel je niet meer mee, dus ze móet wel...

  @digisuus: dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb nog meegedaan in 2 afleveringen van Lucky Letters, van RTL. Ik heb heel veel domme dingen gezegd en gedaan toen, maar ging nog wel met 900 piek naar huis. Was toch best stoer.

  Mijn portie heb ik wel gehad. Maar goed..ik mag sowieso niet meedoen :-)


  Het gaat maar zelden om positieve spotlights voor mensen om beroepsgroepen inderdaad...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @edwin: Leuk, dus Het mooiste meisje van de klas was niet eens je tv debuut! Inderdaad, mannen zijn niet toegestaan, maar ik zou je zeker gevraagd hebben voor m'n topteam ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @festina: Niet getreurd, je kon ook een castingdag naar keuze doorgeven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kennismaken met Scribbles

Astrid van Dam Adviseur Jeugd & Onderwijs in de Bibliotheek Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. Student Geestelijk begeleider Spiritualiteit & Zingeving aan de Academie voor Geesteswetenschappen . Dit weblog is begonnen als het werkboek voor de online cursus 23dingen en uitgegroeid tot een persoonlijke kijk op de (soms) wonderlijke wereld en de mensen om me heen. Werkterrein: Leesbeleving Taalontwikkeling Mediawijsheid Ontwikkelen en uitzetten van lokale en bovenlokale programma's Bieblog Hengelo redactie (Gestopt per oktober 2022) de Bibliotheek op school Werkgebied: Bibliotheek Hengelo , Hof van Twente en Oldenzaal Liefhebberij: Spiritualiteit & zingeving Zijnsoriëntatie Stilte Wereldvredesvlam Twente Lezen en schrijven Film Muziek Yoga en zwemmen Meer van en over Scribbles is te vinden onder de buttons in de navigatiebalk. **********