Doorgaan naar hoofdcontent

Scribbles groet 's morgens de nieuwe dingen


Weer een jaar voorbij. Mijn eerste volle blogjaar zelfs. Tijd dus voor wat statistieken? Och, wat zeggen cijfers. Ik moet toegeven dat ik daar nauwelijks iets mee doe. Maar zo te zien neemt het aantal bezoekers gemiddeld nog steeds langzaam toe. Da's mooi. Bedankt trouwe lezers, voor de tijd die u me gunt!

Ik vraag me zo aan het eind wel af hoe het eigenlijk zit met de meest gebruikte thema's op m'n blog. Dat zegt tenslotte meer over wat en hoe ik het afgelopen jaar heb beleefd dan m'n bezoekerstatistieken. Nou, daar komt dan m'n enige lijstje: Scribbles' Thema Top 5
  1. humor (151) en dat wil ik graag zo houden
  2. opmerkelijk (98), wat misschien ook wel iets zegt over m'n naïviteit...
  3. 23dingen (59), nog steeds de basis van het hoe en waarom van deze hobby
  4. leermoment (56) en dat terwijl één van m'n stagebegeleiders ooit zei dat ik niet leergierig genoeg was
  5. bibliotheek (47), tja het blijft wel een biblioblog natuurlijk
Waarmee die top 5 grappig genoeg gelijk is gebleven aan die van 2008, alleen in een wat andere volgorde. Kennelijk heb ik m'n toon en inhoud dus wel gevonden! Veel interessanter is natuurlijk de vraag welke hoogtepunten de bibliotheekbranche en het leven mij in 2009 hebben gebracht. Awel, kijkt u even met me mee achterom?

Het jaar begon in januari met m'n persoonlijke Blogkermis, over nut en noodzaak van klassieke media. Een kermis die veel reacties opriep en die ik heel creabea in februari afsloot met een visualisatie over nut en noodzaak van kritisch lezen. Het was een leuke discussie. Bedankt kritische kermisklanten, voor jullie inspirerende inbreng. Maar eh... waar is die blogkermis eigenlijk gebleven?

In februari kondigde ik het boek Wie ben ik en zo ja, hoeveel? van Richard David Precht aan, dat ik pas in mei las en waarmee ik onlangs zelfs op de foto ging voor een tentoonstelling in de Enschedese bibliotheek. Onder aanmoediging van wat twittervrienden durfde ik die spotlights wel aan. Hoe een mooi boek nog meer moois oplevert. Bedankt web2.0, voor het openen en verbinden van (nieuwe) werelden.

In maart ging ons kenniscentrum Onderwijsvragen Twente online: een samenwerking tussen bibliotheek, pabo en onderwijsbegeleidingsdienst. Een project waarmee we in november genomineerd werden voor de Bibliotheek Innovatieprijs en die een maand later werd uitgereikt aan... Amsterdam. Geeft niet, we gaan net zo enthousiast verder met het beantwoorden van vragen en het toegankelijk maken van kennis over passend onderwijs. Bedankt aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt, de nominatie was met recht terecht.

In april startten we als eerste met een pilot 23onderwijsdingen. De voor het onderwijs bewerkte cursus was nét klaar en een groep mediathecarissen wilde er wel eens het fijne van weten. Strak voor de zomervakantie hebben ze de eindstreep gehaald, de één iets enthousiaster dan de ander. Deze ervaring leverde een verbeterde vorm en inhoud op, waarmee we in oktober met een tweede groep aan de slag gingen. Nu, halverwege die rit, zien we opnieuw wisselende resultaten. Zo zal het ook wel blijven, ben ik bang. Web2.0 is gewoon niet ieders ding. Bedankt coaches, voor jullie geduldige begeleiding.

Mei eindigde af met de eerste Alles-is-liefde bijeenkomst: een gepassioneerde club 23dingers, die op speelse wijze onderzoekt hoe ze al die dingen in kan zetten voor onze klanten. In september ontstonden er concrete ideeën en in november verschenen de eerste resultaten. Direct gevolgd met een uitstel van onze twittershow, maar dat komt goed. Ik ben benieuwd welke passies we in 2010 gaan verwezenlijken. Bedankt crew, voor een paar verfrissende middagen.

Juni begon met een provinciaal overleg waarin alle lopende en nieuwe onderwijsdingen uit de Overijsselse bibliotheken weer even de revue passeerden. Daardoor realiseerde ik me dat we eigenlijk best veel doen en dat daar ook best veel leuke dingen tussen zitten. Wat een blogpost opleverde die net zo energiek was als een gemiddelde dag uit het leven van een onderwijsconsulent. Vorige week ontving ik de notulen van het laatste overleg. Ik weet het zeker, die ochtend is er nóg meer nieuws en spannends over tafel gegaan. Bedankt Overijsselse bibliotheken, voor het in beweging blijven.

In juli was er eindelijk vakantie. Even lekker niks, lekker thuis, met ruimte voor ontspanning, verwennerijen, reflectie, goede voornemens en uiteindelijk een nieuw jasje voor Scribbles. Ik ben gegroeid op m'n blog, dus m'n blog mocht meegroeien. En die jas zit nog steeds lekker, óók tijdens de feestdagen! Tussendoor heb ik via autodidactische html-kunde nog wat verbeteringen aangebracht. De laatste stap is het middenframe versmallen, zodat die jas ook binnen een 15" scherm past. Ik weet nu hoe het moet, maar ja, dat levert op andere punten weer kleine schoonheidsfoutjes op. Sorry Henk, 'kleine' volgers blijven helaas scrollers.

In augustus verscheen in Mediacoach een interview met de Vlaamse filosoof en beeldenmaker Paul Bottelberghs. Dat artikel inspireerde mij tot het schrijven van een post over multimediale geletterdheid en over de invloed van taal op ons wereldbeeld. Ik weet van de hoofdredacteur dat het een bijzonder en inspirerend gesprek was. Geen wonder dat het een mooi artikel heeft opgeleverd. Bedankt Henny, voor de kennismaking met het redacteurschap en de fijne samenwerking.

In september bestond Bibliotheek Hengelo 90 jaar. Dat vierden we met allerlei kleine en grote acties voor de klant, de opening van onze winkel en tot slot een personeelsuitje naar Beeld&Geluid en de OBAmsterdam. Ik ben benieuwd hoe we dit bij ons volgende jubileum gaan overtreffen! Bedankt collega's, mede door jullie ga ik al 11 jaar met plezier naar m'n werk.

Oktober werd overheerst door landelijke campagnes, griep en een traditionele Limburgvakantie. Wanneer de werkdruk oploopt, lopen lichaam en geest langzaam leeg. Gelukkig was daar een aflevering van Boeken met als gast Rob Riemen. Zijn verhaal over de Adel van de Geest laadde mij weer helemaal op. Bedankt VPRO, voor het blijven stimuleren van onze geest via mooie televisie.

In november was het zover: als projectleider startte ik m'n nieuwe project met drie sessies. Hierin onderzocht de pilotgroep van schooldirecteuren, bibliotheekdirecteuren en -specialisten de ideale leeromgeving om het leesonderwijs te verrijken en de mediawijsheid te vergroten. En natuurlijk onderzochten we de rol van de bibliotheek in die leeromgeving. Dat leverde in december een mooi ontwerpplan op. 2010 wordt voor mij dus vooral het jaar waarin dit ambitieuze serviceconcept gerealiseerd gaat worden. In Overijssel én in Flevoland. Ik verwacht een jaar vol leermomenten! Bedankt Mark, voor je aansturing en vertrouwen.

En december was tenslotte de maand waarin ik weer heel even aan m'n geliefde Berlijn mocht snuffelen. Met zes onderwijscollega's bezocht ik een internationale e-learning conferentie. Indrukwekkend. En gezellig. Voor mij persoonlijk ook vooral de start van een hernieuwde samenwerking met een paar fijne collega's. Onze vervolgreis heb ik via deze tweet proberen te regelen, tot nu toe zonder reactie helaas. Bedankt GPS, voor alle mooie kansen.

Alleen maar hoogtepunten dus? Ben je mal.

2009 was ook het jaar waarin ik veel te weinig naar het filmhuis ging, te weinig buiten kwam, teveel voor het beeldscherm zat en teveel achter mezelf en het leven aan rende. Om lichaam en geest te beschermen wordt het tijd het roer hier en daar wat om te gooien. Dingen anders of zelfs níet meer doen, de grootste uitdaging van allemaal...

2010 wordt wat mij betreft het jaar van het loslaten en stromen, het zaaien van nieuwe én oogsten van volgroeide dingen. Iets wat natuurlijk niet vanzelf gaat. Gelukkig leerde ik tijdens yoga De Groet naar de Vier Windrichtingen (dank Elna): een oefening als sleutel tot succes, door die richtingen te groeten met
Ik accepteer alles wat het leven me aanbiedt
Ik ben dankbaar voor alles in het leven
Ik laat los en stroom met het leven mee
Ik vertrouw erop dat alles wat in mijn leven gebeurt het beste voor me is
Volgens mij werkt het.
Dus zo groet ik ook het nieuwe jaar.
En wens u hetzelfde toe.
Maak er iets moois van!

Schilderij: Morning Sun (1952) Edward Hopper

Reacties

  1. Mooi overzicht! De yoga-oefening laat ik achterwege maar de bijbehorende tekst spreekt me erg aan, die ga ik noteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En natuurlijk de beste wensen voor 2010!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank Scribbles! Fijn dat je blijft doen en delen. Goed dat je denkt over dat wat veranderen kan.

    Een mooi en gelukkig nieuw jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dankjewel, lieve Scribbles, voor je mooie woorden.

    Ook in 2010 blijf ik je volgen!

    Succes met al je projecten in 2010 en ik wens je een gelukkig en gezond nieuw jaar toe. Met ook voldoende tijd en rust voor jezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat jaar zat goed vol! Met de nadruk op goed.
    Voor 2010 wens ik je ook heel veel goeds. En misschien iets minder volte...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Henk: Bedankt en leuk dat het je aanspreekt. Zoals ik al bij jou reageerde, een brandende kaars doet ook wonderen!

    @Edwin: Erover nadenken is één, echt veranderen... Nou ja, ik blijf het proberen. Jij ook bedankt en een goed jaar.

    @Hetty: Bedankt weer voor je lieve reactie. Jij ook alle goeds en veel tijd voor jezelf!

    @Schrijver: Bedankt, jij ook alle goeds. En ja, minder vol zou niet verkeerd zijn, we doen ons best.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lieve Astrid,

    Een mooie afsluiting en fijne gedachten voor de toekomst. Ik wens je veel mooie dagen toe in het nieuwe jaar en bedankt voor alle bijdragen in het tijdschrift Mediacoach!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Henny, fijn dat je m'n afsluiting gevonden hebt. Jij ook alle goeds en nog een paar mooie dagen. En nu ik dan minder ga schrijven, heb ik meer tijd om kleur te bekennen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nog de allerbeste wensen voor 2010 na dit uitgebreide overzicht; alleen nog een aanvulling op maart: toen won je ook het unieke Enschede a/zee t.shirt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Haha, da's een mooie aanvulling inderdaad. Met je verhuizing naar .nl ben ik wel van m'n reageertroon gestoten, maar dat zal m'n volgpret niet drukken. Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Astrid,

    De beste wensen voor 2010. Prachtig schilderij van Hopper. Ik ben naar de tentoonstelling geweest in de Kunsthal en ik moet je zeggen dat deze tentoonstelling zeer zeker de moeite van het bezoeken waard is.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag Tom, Jij ook de beste wensen natuurlijk. Die tentoonstelling staat op m'n lijstje, maar R'dam is niet om de deur. Dat wordt plannen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.