Doorgaan naar hoofdcontent

Van Dromen naar Doorzetten... en verder


En toen was de bibliotheektweedaagse alweer voorbij. Mijn verslag liet even op zich wachten dus ondertussen zijn anderen me natuurlijk al voor geweest. Niemand kan op tegen de live blogverslagen van Jan Klerk, hulde! Wie echt inhoudelijk bijgepraat wil worden moet zeker even bij hem voorbij gaan. De die hards kunnen alle #b2d10-tweets er nog eens op na slaan, ook gezellig. En zelfs collega Essen2punt0 heeft haar persoonlijke ervaring en hoogtepunten al op een rij gezet. Dus wat kan ik daar nog aan toevoegen?

In de eerste plaats natuurlijk dat we eindelijk geproost hebben op de officiële samenwerking tussen Boek1boek en Biebsearch junior. Midden op het innovatieplein hebben de directeuren hun handtekening gezet. Een handtekening voor de intentie om lang bij elkaar te blijven, om samen de digitale componenten verder te ontwikkelen en om in Limburg Boek1boek ook in samenhang met Biebsearch junior aan te bieden. Dat zijn mooie intenties. Er komen nog officiële foto's, maar Mobypicture was er natuurlijk bij! En op onze projectsite staat nu te lezen dat we nog een flinke wensenlijst hebben voor 2011, dus Junior heeft geen vakantie!

Verder heb ik van alle lezingen en presentaties weinig meegekregen, want de stand moest bewaakt en ons verhaal verteld worden. En dat deden we graag, het Biebsearchteam was weer sterk als altijd (nadat ik eenmaal weer bijgeslapen was, sorry jongens). Gelukkig heb ik wel de slotwoorden meegekregen. Van Sara Kroos natuurlijk, die ons uitzwaaide met een biebblues en boekenhoorspel. Maar belangrijker nog waren de woorden van onze nimmer aflatende inspirator Peter van Eijk. Hij sloot het officiële deel van deze dagen af met een kort maar krachtig statement, samen te vatten in zes D's.

Volgens Van Eijk begint elke innovatie met een droom; we hebben dromers nodig om bij te blijven en vooruit te kijken. Dan volgt het denken, want de beide benen moeten natuurlijk wel weer op de grond voordat je echt aan de slag gaat en jezelf in het ongewisse stort. Denken is leuk en veilig, om echt in actie te komen moet je vooral die eerste en soms risicovolle stappen durven zetten. Dan zijn er altijd nog lefgozers, die eigenlijk alleen maar roepen. De belangrijkste stap is natuurlijk dat je het vervolgens ook gaat doen. En Van Eijk zegt terecht dat het innovatieplein deze dagen vol stond met mensen die deze eerste vier D's glansrijk hebben doorgelopen.

Dat brengt ons dus in de huidige fase, waarin we al die gerealiseerde dromen moeten gaan doorrekenen. Want ondanks dat we het B-woord succesvol hebben vermeden, is niemand gebaat bij diensten waar bibliotheken het bijltje bij leggen. En reken maar dat er veel gerekend wordt her en der, ook bij Junior. Vervolgens riep Van Eijk op om vooral toe te werken naar zijn laatste D: het doorzetten. Nu niet opgeven, nu niet het evaluatierapport en businessplan onderin de la leggen, naast de dreigbrief van de gemeente, maar schouders recht en verder.

Mooi gesproken, zei ik na afloop tegen Peter (ik mag Peter zeggen...), maar ik vond dat hij nog een D was vergeten. We moeten al die gedurfde, gerealiseerde en doorberekende dromen namelijk ook blijven doorvertellen. Dat maakt zeven. Hij vond hem mooi, hij mag hem hebben. Gratis, meneer Van Eijk!

Dus zoals ik vorige week in Assen het verhaal van Junior stond te vertellen, zo doe ik dat morgen weer in Utrecht bij m'n vrienden van Kunst van Lezen. En er zijn verschillende kaartjes uitgewisseld om het ook elders in het land te komen vertellen. Doe ik graag. Terwijl mijn collega's van de pilotbibliotheken en de scholen driftig doorzetten om de werkplannen te realiseren. En dat doen zij weer graag.

Toch mooi, zo'n tweedaagse. Ga ik ondertussen weer terug naar dat dromen, want daar heb ik nog wat van in te halen. Bedankt voor deze dagen en op naar een vruchtbaar 2011.

Reacties

 1. @Edwin: graag gedaan, grote-menigte-mijder ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was even ploeteren langs alle linkjes maar nu weet ik alles :-)
  Alsof ik er zelf bij was.Bedankt Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @sofie: Wauw, je hebt ze echt allemaal aangeklikt? Stoer! En bedankt. Volgende keer een verhaal zónder linkjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Astrid,
  Dank je voor je compliment! Ik heb je helaas niet meer persoonlijk gesproken maar ik was erg onder de indruk van de plannen en materialen van Boekeenboek en Biebsearch Junior en ben blij met jullie samenwerking. Ik hoop dat ik in Haarlem er ook wat mee kan binnen afzienbare tijd.
  grtz. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. AJan: Dank, ik zag je wel een keer voorbij rennen en dat was het dan. Zo gaat dat ;-) We werken aan een uitrol na gebleken succes. Ooit ook in Haarlem!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spoedberaad

We zitten midden in de module Moreel Beraad. We leren waar een ethisch dilemma aan moet voldoen, welke vormen van moreel beraad er zijn en hoe je als geestelijk begeleider een goede gespreksleider bent. We oefenen in groepjes met zelf ingebrachte casussen. Twee dingen zijn cruciaal in dit proces: wat is de werkelijke kernvraag en waar ligt het 'hittepunt' van het dilemma. Zo puzzel je als groep stapsgewijs naar een besluit waarmee je de minste morele schade aanricht. Het analytische van deze rol ligt me wel. In de praktijk word ik onverwacht uitgedaagd. De hele weg van Enschede naar Utrecht loopt mijn morele stressthermometer op naar een vurig hittepunt door de schaamteloze houding van een medereiziger. Best knap eigenlijk, dat je zo stoïcijns helemaal je eigen ding kunt doen. Ondertussen oefen ik op de zinsconstructie van de juiste kernvraag: "Moet ik de reiziger op dit moment aanspreken op het vervuilen van de zitplaats en bezethouden van twee extra plekken, als hij verd