Doorgaan naar hoofdcontent

De elementen van 2010


En floep, alweer een jaar voorbij. Kan iemand me vertellen hoe het komt dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan? #durftevragen Is dat echt alleen 'de leeftijd' of zou ook ons tijdsbesef onder invloed staan van de snellere media, snellere lifestyle en korter durende hypes? Wat betekent dat nog voor onze toekomst...

Vorig jaar nam ik de tijd voor een uitgebreide terugblik, dit jaar doe ik dat iets 'sneller'. Ik heb dan ook geen vakantie, ziet u! Maar ik wil toch wel even stilstaan bij wat was en wat komt.

Statistieken
 • Het thema Humor staat hier nog steeds met stip op 1, maar ik heet het thema Lezen van harte welkom in mijn top 5. Kennelijk vind ik daar toch de tijd nog voor, da's mooi!
 • Dit is m'n 574ste blogbericht. Oei, dat betekent dat ik dit jaar ongemerkt de 500 ben gepasseerd. Ik ga dat jubileumbericht niet meer terugzoeken hoor, maar dit zegt wel iets over het belang dat uw Scribbles aan statistieken hecht. Waarvan akte.
 • De meeste en liefste reacties werden geplaatst bij de Overweging die ik dit najaar schreef toen ik tegen m'n fysieke grenzen op liep. De meeste felicitaties kreeg ik bij het bericht waarin ik de realisatie van Biebsearch junior beschreef. En de heftigste discussie vond plaats bij mijn vermelding van de documentaire Challenge Day; een post die via Google nog steeds veel gevonden wordt.
 • November was de drukst bezochte maand, maar daarna nam ook gelijk mijn trouwe blogritme wat af. Naast meer verplicht ingebouwde offline tijd stelde ik mezelf ook de vraag wat ik eigenlijk nog te vertellen had. En om eerlijk te zijn ben ik daar nog niet helemaal uit.

Hoogtepunten
Als ik mijn 2010 samenvat dan denk ik gelijk aan twee belangrijke dingen. In m'n werk is dat alles wat ik dit jaar als projectleider heb gedaan om Biebsearch junior van de grond te krijgen. Beginnend met de oplevering van een realisatieplan, dat we samen met de bibliotheken en de scholen hebben ontworpen en eindigend met de ondertekening van een overeenkomst met het Heerlense Boek1boek. Zoals al vaker gezegd: veel collega's hebben mij hierbij geholpen én we zijn nog lang niet klaar. 2011 wordt het jaar van de verdere uitwerking, van de evaluatie, van het businessplan, van nog meer samenwerkingspartners en van het opleiden van nieuwe bibliotheken om dit concept met basisscholen op te pakken. Mits succesvol afgerond natuurlijk. Dat belooft dus opnieuw een jaar vol leermomenten, vooral waar het gaat om samenwerken, organiseren, m'n eigen krachten én valkuilen. Maar Junior gaat met goede moed vooruit.

In m'n persoonlijk leven ligt het hoogtepunt bij alles wat de yoga mij heeft geschonken. Al twee inspirerende weekenden op-het-platteland met de even inspirerende Léah Kline (april is alweer geboekt!), een enerverende week op Terschelling, de wekelijkse Dru-lessen van Elna en Flow-lessen van Stella, de dvd's waar ik me thuis mee vermaak en m'n nieuwste aanwinst: de yogabijbel van Iyengar met een therapeutische serie voor alle mogelijke fysieke en mentale verbeterpunten. Op dit blog laat ik u daar ook steeds meer van meegenieten. Wat de yoga mij vooral schenkt is het voelen, toelaten en loslaten van de vijf elementen. Dat gaat over kracht, flexibiliteit en balans. Maar dat gaat bovenal over zachtheid. Dit is zo goed voor mij, dat heb ik al wel geleerd. Dus ook in het nieuwe jaar gaat Scribbles met goede yogamoed vooruit!

Een nieuw begin
En nu? Wat gaat 2011 nog meer brengen? Het belangrijkste is natuurlijk wat ik zelf graag zou willen en wat ik er zelf van maak. Dat zoemt de laatste tijd toch wel door m'n hoofd. Het leven is gelukkig meer dan een mooi project en een goede balans. Maar waar draait het nu werkelijk om? Wie of wat laat mij aarden, houdt mijn water in balans, doet mijn vuur oplaaien, geeft mijn lucht vrijheid en brengt mijn hart in contact met de ruimte om me heen? Ik ga in ieder geval proberen die antwoorden te horen, zien, herkennen en toelaten. Dat lijkt me een mooi voornemen.

Zit ik nog wel met de vraag wat ik eigenlijk op dit blog nog te vertellen heb. Sommige goede voornemens - zoals m'n Whuffie-project - heb ik nog niet afgemaakt. Soms denk ik dat ik u verveel met weer een grapje of (gestolen) gedicht. Soms ben ik misschien te lang van stof. Ik vind het schrijven nog steeds veel te leuk, maar ik ben ook wel eens benieuwd naar wat u het leukst vindt om te lezen. Dus, lieve volgers, laat maar eens horen: waarom komt u hier eigenlijk?

Als u me nou een beetje verder op weg helpt, beloof ik het nieuwe jaar in te luiden met een leuke verrassing. Van oud naar nieuw, zullen we maar zeggen, Maar meer zeg ik ook nog echt niet, het woord is eerst aan u!

Fijne jaarwisseling
Om Shanti

Foto: cover Tales of Ancient Wisdom / Zoran Kesic

Reacties

 1. Waarom ik hier kom? Vooral om wat je te vertellen hebt aan jou!

  Moge 2011 een vuur-ig, aard-ig, lucht-ig warm bad voor je zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Scribbles,
  Uit gewoonte, zou ik haast zeggen. Ik heb je blog ooit via via gevonden, vond het een grappige combinatie van humor, privézaken, digi-info (die mij wel boven de pet gaat, maar dat is geen reden om niet te proberen er wat van op te steken), info over kunst en cultuur etc. En zo denk ik er eigenlijk nog over geloof ik. Ja, zo denk ik er nog over. In elk geval wens ik je een goed en gelukkig 2011.
  (En verder kan ik me goed voorstellen dat je uitverteld bent.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor je overzicht Astrid. Ik kom hier omdat ik het altijd leuk en interessant vind om je beschouwingen te lezen en daarbij maakt het mij niet veel uit of dat betrekking heeft op jezelf of op je werk.

  Ik kom ook omdat ik het gewoon tof vind dat je regelmatig de moeite neemt om de dingen op te schrijven, in welke vorm dan ook.

  Een mooi jaar in balans voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marina: Dat is mooi gezegd! En het betekent dat mijn blogmotto helemaal zo gek nog niet is. Jij ook alle goeds in het nieuwe jaar, ik weet je te vinden!

  @AvA: Leuk om te horen. Die mix gaat vanzelf en nu ik er zo over denk, gaat die er ook blijven ;-) Bedankt.

  @Edwin: Lief! En cool dat je ook altijd weer even je gezicht laat zien. Voor jou ook alle goeds gewenst, en nog heel veel leerzame en opmerkelijke blogberichten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niets maakt me zo nieuwsgierig als een beloofde verrassing. Daar zal ik mee moeten leven tot volgend jaar ben ik bang ;-)

  Moeilijk om te zeggen wat ik het leukst vind aan je blog. Het heeft te maken met hoe je op me over komt namelijk als iemand die als-ie ergens voor gaat er ook echt voor gaat, die zichzelf is en op momenten dat ze zichzelf een beetje kwijtraakt naar een herstelpunt op zoek gaat. Iemand die dat ook nog weet te delen met haar blogbezoekers en zich daar dus ook kwetsbaar durft op te stellen. Ook denk ik dat je jezelf serieus neemt maar net niet TE en dat goed kan relativeren door er een dosis humor tegenaan te gooien. Kortom; blijf gewoon schrijven waar jij op dat moment behoefte toe voelt. Ik weet zeker dat dat de succesformule van jouw blog is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @sofie: Wauw, wat een mooie omschrijving zet je daar van me neer, ga ik helemaal van blozen. Dat lijkt me zo inderdaad best een leuk mens, die Scribbles ;-) Dank voor je duwtje in de vertrouwde richting. En sorry, ook jij zult echt nog een paar nachtjes moeten slapen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beetje saai, maar sluit me wat betreft redenen om hier te komen en je berichten te lezen aan bij de rest!

  Een mooi 2011 gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Natalie: Maar dan reageer ik net zo saai als bij je voorgangers: mooi en bedankt!
  Jij ook alle goeds

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, waarom lees ik je blog. Ooit hier toevallig terecht gekomen en blijven 'hangen'. Je kijk op het leven en op je werk, met de ups en de downs, gelardeerd met een dosis humor.
  Bloggen doe je voor jezelf en het is meegenomen als je schrijfsels gelezen en gewaardeerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Hendrika: Bedankt voor je aanvulling, die het waarom en waarvoor wel zo'n beetje samenvat denk ik. Leuk dat je er nog bent en hier wat van je liet horen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g