Doorgaan naar hoofdcontent

Wie maken de Bibliotheek op school?


Dat we grootse plannen hebben voor de Bibliotheek op school hebt u hier al vaak kunnen lezen. Dat we deze maand via zes regionale conferenties de eerste stappen in die richting zetten is hopelijk ook al bekend. Maar wat die Bibliotheek op school precies gaat inhouden, hoe we dat met elkaar gaan organiseren en financieren en wie dat allemaal gaan uitvogelen, die vragen zijn nog niet beantwoord.

En dat wordt wel een keer tijd. Laat ik dus beginnen met de Wie vraag, want die is niet meer zo moeilijk. De grote groep deskundigen van de vier belangrijkste programma's Kunst van Lezen, Biebsearch junior, Boek1boek en Schoolbieb, is namelijk gekrompen tot een meer werkbaar kernteam van vier personen. Dit team beschrijft in opdracht van het SIOB onder andere:
 • wat de Bibliotheek op school inhoudt en oplevert,
 • wat je als bibliotheek (en school) moet kennen, kunnen en doen om deze gezamenlijke aanpak aan te bieden (en te gebruiken),
 • hoe je hiervoor op strategisch, beleidsmatig en uitvoerend niveau een netwerk voor opbouwt en onderhoudt,
 • wat het gaat kosten,
 • hoe we dit als bibliotheken, onderwijs en overheid samen kunnen realiseren,
 • hoe we dit als bibliotheekbranche moeten organiseren 
 • en - niet onbelangrijk - hoe we dit zo snel mogelijk over het land gaan uitrollen.

Een flinke maar mooie klus dus. En daarvoor heb je een krachtig en prachtig team nodig. Nou, volgens mij is dat gelukt. Daarom stel ik dit kernteam graag aan u voor:
 • Jellie Tiemersma, als algeheel projectleider de verbindende schakel tussen opdrachtgever, branche en resultaat
 • Marleen Wijnen, die zich als projectsecretaris nu al onmisbaar heeft gemaakt door alles perfect te verslaan, verzamelen en archieveren
 • Jan Klerk, als projecleider digitale componenten verantwoordelijk voor de pijler mediawijsheid en het verbinden van alle (digitale) content via de landelijke infrastructuur
 • en Ik, als projectleider (door)ontwikkeling aanpak, waarin ik me vooral mag buigen over wat de aanpak inhoudt, wie dit moeten gaan doen en hoe we het gaan realiseren

Een stoere uitdaging dus! Maar gelukkig hoef ik dat allemaal niet alleen te bedenken, want de projectleiders en ervaringsdeskundigen van die vier belangrijkste bibliotheekprogramma's blijven natuurlijk nauw betrokken.

En dan? Tja, we hebben een strakke planning, met als eerste communicatiemoment na de conferenties de nieuwe Bibliotheek2daagse in december. We kunnen dan zeker nog geen antwoord geven op álle vragen, maar ik zal me er in ieder geval hard voor maken dat er dan meer duidelijkheid is over wat u in 2012 allemaal van ons mag verwachten. En wat u zelf al kunt doen om uw bibliotheek (en school) voor te bereiden op de Bibliotheek op school.

In de tussentijd kunt u mij en dit project blijven volgen op dit blog en op de nieuwe website www.debibliotheekopschool.nl. Want daar komt straks echt alles samen, beloofd. En omdat alle kennis en kunde niet alleen bij mij of in die vier programma's zit, nodig ik u ook uit om hier al uw vragen, opmerkingen, wensen, suggesties, tips of andere ideeën achter te laten. Ik weet namelijk niet alles maar kan wel heel goed luisteren.

Alvast bedankt en tot in Groningen!

Reacties

 1. Voor het concept Bibliotheek Op School zijn m.i. ook de opvolgers van Educat van belang. Educat is momenteel het meest gebruikte pakket voor schoolmediatheken BO.
  Voor Vubis-bibliotheken wordt er druk gewerkt aan V@school. Voor bicatWise-bibliotheken is er educatWise, nu als pilot te zien bij bibliotheek Gouda.
  Vriendelijke groet,
  Yoop Butter
  HKA (de softwaremakers van o.a. Boek1Boek, Educat en educatWise)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Yoop: Ja, de catalogus is in beeld en zeker belangrijk om alle collecties te ontsluiten en leengegevens te genereren. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N