Doorgaan naar hoofdcontent

Toosten op een sterk team

Toast to a New Year 148/365 

Vandaag hebben we voor het eerst het glas geheven op #debibliotheekopschool. Een beetje voorbarig misschien, we deden het nog in stilte, u was er dus helaas niet bij. Hoe zit dat dan precies? Nou kijk.

Afscheid van een sterk team
Al meer dan 1,5 jaar zitten de projectleiders van Kunst van Lezen, Biebsearch junior, Boek1boek en Schoolbieb.nl bij elkaar om hun programma's aan elkaar te knopen tot één gezamenlijke aanpak voor de educatieve bibliotheek. We hebben samen de aanzet gegeven door bij het SIOB een duidelijke visie en een plan van aanpak af te leveren. Die stukken zijn nu in handen van het nieuwe kernteam met de opdracht dit tot uitvoer te brengen. Daarmee neemt dat kernteam de rol van die grote groep projectleiders en programmamakers over. Vandaag zaten we dus voor het laatst in deze complete setting bij elkaar. Een afscheid, maar ook een nieuw begin. Dat was de eerste reden om te toosten.

Dit overleg stond in het teken van het informeren over hoe we de voortgang borgen en bewaken, maar ik heb ook de eerste resultaten van de inhoudelijke doorontwikkeling laten zien. Wat zit er straks precies in de Bibliotheek op school, hoe ziet dat werkproces eruit, waarom doen we dit eigenlijk en wat kunt u ter ondersteuning van ons verwachten. En dat allemaal in één plaatje. Zoals verwacht kwamen er nog wat aandachtspunten uit dat sterke team naar voren, maar daarna heeft iedereen z'n akkoord erop gegeven. Dit is dus het verhaal waar we straks de boer mee op gaan. Nog een reden om te toosten, lijkt me.

Op weg naar Groningen
Op dat plaatje moet u nog heel even wachten, want er staat weer zo'n onthullende Bibliotheek2daagse aan te komen. In Groningen dit jaar. En daar zijn we nog even heel druk mee. Die grote lijn is namelijk wel snel gelegd, maar dan volgen alle kleine dingen die je moet regelen en vooral niet moet vergeten. Maar we staan er, met twee mooie plaatjes. Want behalve een vooruitblik op de inhoud tonen we u dan ook een globale planning en geven we u een concrete actielijst mee naar huis. Waar kunt u morgen al mee beginnen om straks klaar te zijn voor deelname.

De parallelsessie rondom strategisch netwerken gaat leerzaam en bijzonder worden, dat weet ik zeker. Een sterke vorm, een goede gespreksleider, inspirerende gasten en een verrassende afsluiting. Meer kan ik niet verklappen, jammer dan. Ook zijn er twee mini-sessies waarin we de eerste resultaten van de nieuwe monitor presenteren. Kunt u vast zien met wat voor soort gegevens u straks dat gesprek met uw scholen in gaat. Maar het belangrijkste is dat we er met z'n allen staan en met één verhaal. Als opwarmertje voor de NOT 2013, waarvan de stand al is gereserveerd. Dan weet u dat vast.

Het kernteam gaat dus vanaf nu alleen verder, in strakke afstemming met de afzonderlijke projecten om samen richting die eindstip van de NOT te gaan. Dat zal zeker voor mij wel even wennen zijn, want ik vond het wel lekker gedijen zo tussen al die projectcollega's. Gelukkig mag ik nog vaak apart met ze in gesprek. Ik vond het vandaag vooral mooi om te zien hoe we ook als team zijn gegroeid in deze 1,5 jaar. Vloog het vroeger nog alle kanten op, nu weten we de focus goed vast te houden. We hebben zeker nog wel wat hobbels te nemen, maar we weten ook dat we echt niet meer zonder elkaar verder kunnen. Dus sloten we af met een derde toost, op 2012, wat zeker een spannend maar volgens mij ook een mooi jaar gaat worden!

Maar eerst nog even naar de oosterburen
Want zij zijn erg goed in het organiseren van internationale congressen over online leren en alles wat met onderwijs in de toekomst te maken heeft. Dus om me te laten informeren en inspireren vertrek ik morgen naar de Online Educa in Berlijn, wat twee jaar geleden ook al zo'n avontuur was. Dit jaar zelfs met negen collega's uit de provincie, die club wordt ook steeds groter én sterker. Op het programma staan een grote onderwijsbeurs, veel interessante sprekers en workshops, heel veel kerstmarkten en een volgepakte KaDeWe om de hoek.

Ja, dat wordt echt afzien, u mag medelijden met me hebben. Proost!

Foto

Reacties

Populaire scribble

Kennismaken met Scribbles

Astrid van Dam Adviseur Jeugd & Onderwijs in de Bibliotheek Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. Student Geestelijk begeleider Spiritualiteit & Zingeving aan de Academie voor Geesteswetenschappen . Dit weblog is begonnen als het werkboek voor de online cursus 23dingen en uitgegroeid tot een persoonlijke kijk op de (soms) wonderlijke wereld en de mensen om me heen. Werkterrein: Leesbeleving Taalontwikkeling Mediawijsheid Ontwikkelen en uitzetten van lokale en bovenlokale programma's Bieblog Hengelo redactie (Gestopt per oktober 2022) de Bibliotheek op school Werkgebied: Bibliotheek Hengelo , Hof van Twente en Oldenzaal Liefhebberij: Spiritualiteit & zingeving Zijnsoriëntatie Stilte Wereldvredesvlam Twente Lezen en schrijven Film Muziek Yoga en zwemmen Meer van en over Scribbles is te vinden onder de buttons in de navigatiebalk. **********