Doorgaan naar hoofdcontent

Elk afscheid is een nieuw begin


Ik heb het laatste jaar veel afscheid moeten nemen. Van mensen en spullen. Van werkzaamheden en werkplekken. Maar ook van patronen, verwachtingen, zekerheden en overtuigingen. Elk afscheid is toch weer even slikken. Ook al weet je dat er uiteindelijk nieuwe ruimte komt voor nieuwe mensen en nieuwe spullen. Dat nieuwe werkzaamheden nieuwe uitdagingen bieden. En dat je overal je eigen nieuwe (werk)plek kunt creëren.

Het is dat loslaten, dat is gewoon lastig. Want je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker, of wat daarna komt wel net zo oké is, of je dat andere wel aankunt. En als iets gewoon heel fijn is, dan kan dat loslaten en het idee dat er nu dus iets nieuws moet komen ook ronduit pijnlijk zijn. Net zoals er altijd die valkuil is om in nieuwe patronen, nieuwe verwachtingen of nieuwe overtuigingen te gaan geloven. Ja, eigenlijk is het zó leerzaam om soms ergens afscheid van te nemen.

Sterke kern
Toch spijt het me dat ik deze week twee bijzondere mensen heb moeten loslaten. In het najaar zijn we als landelijk kernteam voor de Bibliotheek op school met goede moed aan die 'uitdagende' klus begonnen. En zoals een vriendschap of liefde soms veel tijd neemt om tot bloei te komen, zo was het met dit team na 10 minuten duidelijk dat we een treffende mix waren van kennis, kunde en karakters. Een dreamteam, zo u wilt.

Waar Jan Klerk en ik ons vol konden uitleven op de inhoud van die nieuwe educatieve aanpak, daar hebben de projectmanagers Jellie Tiemersma en Marleen Wijnen bergen met werk verzet om te zorgen dat alle strategische en operationele randvoorwaarden op orde waren. En die bergen lieten zich zeker niet altijd zo simpel verzetten zoals we als team voor ogen hadden. Maar we bleven een team, we bleven vertrouwen en Jellie en Marleen bleven vooruitlopen op alle te behalen resultaten. En we bleven lachen.

Aan de slag
Inmiddels zijn de met de Bibliotheek op school op het punt waarop de eerste resultaten echt zichtbaar worden. We hebben een sterke pool van mensen om ons heen, die in een aantal deelopdrachten alle doelen en resultaten gaan verwezenlijken. We hebben een checklist waarmee u snel uw eigen diensten langs de lat van de Bibliotheek op school kunt leggen. En we hebben begin april een bijeenkomst met alle PSO's om hen klaar te stomen voor het helpen transformeren van de huidige samenwerking tussen bibliotheek en onderwijs naar die van de Bibliotheek op school. Aan de slag dus.

Ik weet, er wordt ondertussen in het land best wat gemopperd over het tempo of over onduidelijkheid van systemen. Dan leggen we gewoon weer even uit hoe dat eigenlijk zit. Dat alles nog niet kant en klaar is, dat er nog geen antwoord ligt op elke vraag, dat er geen schip met startsubsidie is aangemeerd, dat spijt mij ook. Maar ik weet dat alle mensen waar ik nu mee werk hun stinkende best doen om aan alle verwachtingen te voldoen en om het beste voor dat lezende kind op te leveren. Wie het anders, beter en sneller kan, mag zich melden.

Ruimte voor een nieuwe leider
Voor Jellie en Marleen was het moment aangebroken om weer hun eigen nieuwe koers te gaan varen. Dus moesten we afscheid nemen en loslaten. Helaas. Het waren een paar enerverende en leerzame maanden. Bedankt dames, voor alles wat jullie mij en de Bibliotheek op school hebben gegeven. De kaarten zeggen dat we elkaar nog wel eens tegen gaan komen!

En het nieuwe? Dat is er ook.
Na een goede sollicitatieronde start maandag Jan Plooij als nieuwe projectleider voor de Bibliotheek op school. Aan hem de schone taak om het strategische bouwwerk dat Jellie en Marleen hebben neergezet af te maken. En om Jan Klerk en mij een beetje in toom te houden. Ik weet even niet waar ik hem het meeste succes bij moet wensen...

Dus om te onderzoeken of we net zo'n dreamteam zijn, gaat uw Scribbles volgende week met beide Jannen naar een geheime locatie op de Veluwse heide. Een dagje nieuwe plannen smeden, nieuwe resultaten boeken en nieuwe vriendschappen sluiten. En dat allemaal voor de nieuwe Bibliotheek op school!

U hoort nog van ons.

Reacties

 1. Pracht verhaal ! Veel succes en vooral plezier op de heide en daarna.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal. Bedankt voor alles en ik weet zeker dat de kaarten gelijk hebben maar ook dat het op die heide helemaal goed komt. Drink er een kop verse gemberthee op. Alle liefs, Jellie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, gemberthee. Goed plan. En een fijne gedachte dat ik jou ook iets heb mogen leren :-)

   Verwijderen
 3. De Bibliotheek op school vraagt inderdaad om een nieuw dreamteam. En om die droom echt te verwezenlijken moet er begin volgend jaar zelfs een dreambranche voor klaar staan.
  Ik ga er graag voor en doe dat graag met jou en Jan Klerk. Dream Team On, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oké chief, we maken er gewoon een droombranche van, die is goed!

   Verwijderen
 4. Terug van vakantie en dan lees ik dit. Dankjewel! We waren een prachtteam en ik weet zeker dat het met die heisessie met gemberthee (?!) en het vervolg goed komt met de Bibliotheek op school. Het blijft een dreamteam en wie weet volgt die dreambranche dan als vanzelf. Succes iedereen en we gaan elkaar zeker weer zien. Zeker op de NOT013!
  Marleen

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kennismaken met Scribbles

Astrid van Dam Adviseur Jeugd & Onderwijs in de Bibliotheek Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. Student Geestelijk begeleider Spiritualiteit & Zingeving aan de Academie voor Geesteswetenschappen . Dit weblog is begonnen als het werkboek voor de online cursus 23dingen en uitgegroeid tot een persoonlijke kijk op de (soms) wonderlijke wereld en de mensen om me heen. Werkterrein: Leesbeleving Taalontwikkeling Mediawijsheid Ontwikkelen en uitzetten van lokale en bovenlokale programma's Bieblog Hengelo redactie (Gestopt per oktober 2022) de Bibliotheek op school Werkgebied: Bibliotheek Hengelo , Hof van Twente en Oldenzaal Liefhebberij: Spiritualiteit & zingeving Zijnsoriëntatie Stilte Wereldvredesvlam Twente Lezen en schrijven Film Muziek Yoga en zwemmen Meer van en over Scribbles is te vinden onder de buttons in de navigatiebalk. **********