Doorgaan naar hoofdcontent

Nooit alleen



Gisteren - paginabreed in de nrcnext - trok eerste deze grote foto en daarna het kleine bericht ernaast mijn aandacht:

Alleen op de wereld

Een onderzoeksstation voor wetenschappers? Nee, dit is een Chileens dorpje genaamd Villa Las Estrellas op Antartica, waar ongeveer honderd mensen wonen. Het is een van de twee dorpen die op het continent rond de Zuidpool zijn te vinden. Het maakt deel uit van een militaire basis op King George Island.

Er staan veertien huizen, een basisschool en een kleuterschool. Verder is er één supermarkt. Als een bewoner ziek is, is er één dokter en één verpleegster die in het ziekenhuisje rechts op de foto kunnen helpen.

Eigenlijk is het leven in Villa Las Estrellas best luxe want naast de basisvoorzieningen zijn er ook een gymzaal, een sauna en een bibliotheek.

Punt gemaakt.
Niemand kan zonder de bibliotheek!

Foto: Vanderlei Almeida / AFP

Reacties

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g