Doorgaan naar hoofdcontent

Live 2.0-twittershow in Hengelo


Het einde van een sprookje...
Zo leek het even, nadat ik gisterochtend op Twitter afscheid nam van @biebhengelo. Maar natuurlijk is dat niet helemaal waar, want nu begint er gewoon een nieuw verhaal. Met nieuwe prinsen, nieuwe ridders, nieuwe schone prinsessen, nieuwe toverfeeën en nieuwe draken om te verslaan. Want nu gaan mijn collega's op pad.

Nee, zonder gekheid. Even een serieus verslag van een serieuze aangelegenheid voor al m'n serieuze volgers.

Eén van de kleine projecten, die we als Alles-is-liefde-crew hebben opgepakt, ging dus over twitter. Maar meer nog over web 2.0 en wat je hier na die 23dingen cursus mee doet of zou kunnen doen. En over hoe je het bij je collega's weer een beetje wakker schut. Want @sadsongs en ik hadden het idee dat die kennis bij sommige van onze collega's wel wat was weggezakt. Niet gek ook, als je er zelf niks meer mee doet. En dat is oké, ieder z'n hobby, ieder z'n ding. Maar het is wel nodig dat je op de hoogte bent van wat jouw bibliotheek doet, waar jouw bibliotheek zich online bevindt, wat voor soort berichten daar gecommuniceerd worden met jouw klanten. Want als jij dat als medewerker niet weet - of niet snapt - kun je het ook niet uitdragen aan die klanten die zich misschien wel ergens in dat web 2.0 bevinden. En die daar best graag de bibliotheek zouden willen ontmoeten.

We wilden dus alle 2.0-plekken waar onze bibliotheek zich bevindt onder de aandacht brengen. De boel weer even opfrissen. Deskundigheidsbevordering. Maar wel op een beetje speelse en interactieve manier natuurlijk. En dan gelijk die nieuwkomer demonstreren: twitter. Want die zat er tijdens onze cursus nog niet in.

We hebben een paar werkvormen tegen het licht gehouden, maar kozen uiteindelijk voor de minst chaotische en meest laagdrempelige: @astridstweets gaat ten overstaan van een volle zaal collega's via twitter in gesprek met een verstopte @biebhengelo, waarbij in vraag-en-antwoord vorm alle 2.0-plekken van de bibliotheek voorbij komen. Zo kon ik live demonstreren hoe twitter werkt en alles wat we doen weer even laten zien en uitleggen. We hadden een 2.0-script geschreven voor de rode draad, wetende dat dit door tweets van anderen en opmerkingen vanuit de zaal nog alle kanten op kon gaan. Best spannend dus.

Maar ik ben tevreden. We hebben ons verhaal heel mooi kunnen volgen, ik heb alles kunnen laten zien, er gebeurden spontaan kleine dingen waardoor ik de werking van twitter goed kon demonstreren (spam, blocken, RT-en, DM-en, meereizen met @harmjob en @Kriene naar @Ch1po in 040) en - het allerbelangrijkst - mijn 30 collega's hebben meer dan een uur aandachtig gekeken en meegeleefd. Ook ontstond er tijdens de show een discussie over wie dat soort dingen doet en bijhoudt en onder welke spelregels je daarbij hanteert. Wat publiceer je wel en niet en op welk moment. Heel belangrijk om daar over na te denken. Ik heb gister en vandaag meerdere complimenten gehad over de leuke opzet, en dat alles zo spontaan en gezellig was. Wat mij betreft hebben ze dat voor het grootste deel aan hun eigen inzet te danken, dus hierbij mijn grote complimenten voor die toffe collega's.

Om het niet helemaal als een vlammetje weer uit te laten sterven, hebben we iedereen ook wat 'huiswerk' meegegeven en een prijs voor het beste en meest 'ludieke' antwoord in het vooruitzicht gesteld. Iedereen moet uiterlijk vrijdag een A4-tje inleveren met antwoord op de vragen:

 • Hoeveel dingen of plekken van Biebhengelo heb je voorbij zien komen?
 • Schrijf alle plekken op waar jij jezelf deze week hebt laten zien, met een krabbel, reactie, tweet of anderssoortige interactie. (Ja, ik heb al 3 nieuwe volgers die hun twitter-nieuwsgierigheid hebben overwonnen!)
 • Wat ga jij doen om jouw klanten over onze 2.0-diensten te informeren?

En wat is er dan allemaal voorbij gekomen? Tja, daarmee zou ik het antwoord op die eerste vraag weggeven natuurlijk, maar de grootste jongens noem ik graag en met trots:


Binnen deze 'jongens' liggen nog een aantal kleinere 2.0-mannetjes verborgen, te vinden via buttons of dieplinks. En meer zeg ik echt niet, dan moet u zelf maar op ontdekkingsreis gaan!

De grote finale zat in onze jongste 2.0-dienst, speciaal gemaakt voor deze 2.0-show. Een eigen BiebHengelo Netvibes, waar alles nog eens rustig na te lezen is. En ja, ook daarvoor heb ik complimenten gekregen. Met recht. Dank Erwin, voor de geboorte van dat nieuwe kindje. Dat ik daarna als toetje nog de provinciale netvibes mocht laten zien, durf ik hier nauwelijks te zeggen. Dat is namelijk ook een product van die Alles-is-liefde-crew. Hij is echt al heel mooi, maar volgens mij nog niet helemaal af. En die openbaring laat ik graag aan de makers zelf over. Nog even geduld dus, maar geloof me, er komt nog meer!

Nu rest Erwin en mij nog één ding: dit script overdraagbaar maken voor andere bibliotheken. Want dat was ook een voorwaarde voor die Alles-is-liefde-projecten. Nou, dat doen we graag en dat is helemaal niet zo moeilijk. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een kilootje mooie producten om te laten zien, een pondje fantasie voor een dialoog, een bak vol nieuwsgierige collega's en een mespuntje lef. Eitje voor de gemiddelde bibliothecaris dus!

Kom maar op met dat volgende project jongens.

Foto

Reacties

 1. Mooi verhaal, mooi project, mooie overdracht. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedzo Astrid!
  Was leuk om even deel te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O ja: voor het vervolg is het misschien aardig om een hastag te gebruiken (bijv. #roadshow , ik noem maar wat). Dan is het makkelijk om daarop te zoeken en alle berichten met die hastag in een aparte kolom weer te geven of via een twitter fountain voorbij te laten komen enzo).
  Is maar id hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, was leuk!
  @jouke: daar hebben we het van tevoren wel over gehad, maar bedenk wel dat het voor de meeste mensen een eerste kennismaking met twitter was.. Een hastag en fountain maakt het dan wel weer wat ingewikkelder. In onze provinciale handleiding zal wel iets komen te staan over het afstemmen op de doelgroep denk ik..
  Bedankt voor je deelname en tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Jouke: Tja, het is zoals Eck zegt, we hebben de hastag serieus overwegen en bewust weggelaten. Het was - los van teveel info - ook wel lastig om hem spelenderwijs in de dialoog te verwerken. Vandaar. Maar het is zoals Eck zegt: tof dat je erbij was en nog bedankt voor de DM!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.