Doorgaan naar hoofdcontent

Van inzicht naar ontdekking


Bent u een trouwe lezer? En een oplettende? Dan hebt u vast wel gemerkt dat hier niet alleen de header iedere week verandert, maar dat er ook telkens iets nieuws te 'leren' valt. Of nou ja, leren, dat ik bepaalde inzichten met u deel, die u de ene keer wel en de andere keer misschien niet raken. Vond u ze mooi? Of herkenbaar?

Die inzichten bedenk ik natuurlijk niet zelf. Die komen uit een kaartendoosje. Elke week trok ik een nieuwe kaart en, volgens de wet van de synchroniciteit, was dat psychologische inzicht op dat moment van belang in mijn bewustwordingsproces. Tja, vaak was dat inderdaad wel pijnlijk waar. En de laatste kaart van de stapel vatte dit inzichtjaar misschien wel mooi samen: al mijn behoeften mogen gevoeld worden.

Volgens de 'gebruiksaanwijzing' dagen deze inzichten uit om contact te maken met ontkende en niet-geleefde delen van jezelf. En komen ze het meest tot hun recht als je een verlangen hebt om eerlijk te willen kijken naar de onbewuste overtuigingen en gevoelens die je in jezelf meedraagt. Ik heb het doosje ooit gekocht, omdat het geïnspireerd is op de lezingen van Eva Pierrakos, bekend onder de naam Padwerk. Een serie boeken die ik iedereen aanraad die door het grote bos zelfhulpboeken de juiste hulp niet meer ziet.

Maar goed, we zijn rond, de kaarten zijn op. U hebt de kans gehad alle wijsheid te absorberen en er al dan niet iets mee te doen. Zijn we daarmee dus uitgeleerd? Mooi niet. Ik heb nog veel meer kaartendoosjes en ik vind dit veel te leuk, een beetje onopvallend kietelen. Maar het was misschien soms ook wel een beetje te 'spiritueel'. Dus m'n nieuwe doosje bevat een nieuw soort wijsheid, lekker aards. Ik nodig u uit om met mij op ontdekkingsreis te gaan.

Bent u op zoek naar uw passie, verlangens en wensen? Deze ontdekkaarten, van Hanneke Middelburg, stimuleren om na te denken over uzelf in het hier-en-nu, over uw wensen, gevoelens en uw relaties met anderen. En het inzicht zit hem hierin: de vragen die de meeste weerstand oproepen, zijn de vragen waar u het meeste van kunt leren.

De ontdekvragen zijn verdeeld over vier categorieën.
 • Zijn - over wie je bent in het heden en de rol die het verleden hierbij speelt.
 • Worden - over je dromen en de manier waarop je deze vorm wilt geven.
 • Emoties - over je gevoelens en de manier waarop jij je uit.
 • Contact - over de contacten en relaties die je hebt of hebt gehad.
Ik trek ze natuurlijk kriskras door elkaar, en volgens het principe van de synchroniciteit... Nou ja, u snapt wel.

De eerste ontdekking ligt al klaar. En hij is wel weer raak, moet ik zeggen. Leuk is dit toch. Maar ja, u moet nog één nachtje slapen, dan mag u weer een jaar mee op reis! Tot morgen.

Foto

Reacties

 1. Wat ik niet goed begrijp is dit: als een bepaalde kaart volgens de wet van de synchroniciteit speciaal op jou van toepassing is, is hij dan tevens op alle lezers van je blog van toepassing?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Schrijver: Een terechte vraag. Ik geloof heilig in synchroniciteit, maar om de mijne nu gelijk die van iedereen te laten zijn... nee, dat gaat wat ver. Het gaat mij dan ook meer om het delen van een gedachte, dan om het idee dat die gedachte op dat moment voor iedereen belangrijk is.

  Ik trek soms wel kaarten voor vrienden, om welke reden dan ook. Dan concentreer ik me erg op die persoon en de situatie waarin hij of zij verkeert. Dat komt al dichter in de buurt, toch?

  Dus ik dacht vanmorgen: we doen het anders. Stel dat ik me nu eens heel erg op Schrijverdezes concentreer en deze eerste nieuwe kaart uit het nieuwe doosje speciaal voor haar trek, wat levert dat dan voor ontdekking op? Het resultaat vind je deze hele week op m'n blog, deze eerste ontdekkingsreis draag ik speciaal op aan jou! Ben benieuwd of die gevisualiseerde synchroniciteit van mij een beetje werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Potverdorie! Daar schrik ik een beetje van... Nee hoor, het valt mee, want ik geloof eerlijk gezegd niet in zoiets als synchroniteit. Ik denk dat bijna alles toeval is. Maar dat kan natuurlijk dom van me zijn.
  Wat moet ik nu precies doen met de uitspraken die je voor me trekt? Erover nadenken? Kijken of ze van toepassing zijn? De vraag van vandaag 'Hoe ver ga jij om je gelijk te halen?' zegt me weinig. Mijn antwoord zou kunnen zijn: Mijn gelijk zie ik meestal alleen als míjn gelijk, want iedereen heeft zijn eigen gelijk. Dus proberen je gelijk te halen lijkt me meestal zinloos, behalve als het iets is met instanties o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bedoelde natuurlijk synchroniciteit. Het woord is geheel nieuw voor me ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Schrijver: Dat ik dat mee mag maken, een nieuw woord schenken aan Schrijverdezes ;-)
  Je hoeft helemaal niks te doen, het is aan jou wat je ermee wílt doen. Je mag erover nadenken, je mag een blogje schrijven over wat een vraag of het antwoord je oplevert, je mag het ook negeren en de reis aan een ander overlaten. Ik vond deze aanleiding leuk om je even in het zonnetje te zetten, meer niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, da's aardig van je dankjewel! Ik ga natuurlijk elke dag even kijken, dat in elk geval. Ik ben wel benieuwd hoe je op mij concentreert, want wat je van me weet is nou niet bepaald veel ;-)
  Krijgen al je lezers zo'n weekje? Ik wil niemand jaloers maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @schrijver: Dat is het overwegen waard, in het kader van 'de ontdekweek van...'

  Nou ja, ik wil niemand in verlegenheid brengen. Ik zal het in stilte doen, dat concentreren op een ander. Mag je zelf bepalen of het die week misschien wel jóuw week was, oké? ;-)

  En dat concentreren? Dat is het geheim van scribbles!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik besef nu pas (nu ik weer dezelfde vraag zie staan) dat je de spreuk maar een keer per week verandert, dus dat ik het hier mee moet doen ;-) Nou, het is dus een vraag die weinig bij me oproept, want gelijk hebben lijkt mij iets zeer relatiefs. Maar evengoed bedankt voor het zonnetje! Ik vraag me wel af: was de vraag nou ook voor jou nog nuttig, of heb je voor jezelf nog een andere getrokken?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @schrijver: Wauw, twee leermomenten in één blogpost ;-) Elke dag wordt zelfs mij een beetje teveel en ik wil m'n lezers ook niet overvoeren. Vandaar.

  Ik had eerst een andere getrokken, die inderdaad beter bij mij klikte dan de jouwe. En naar mijn gevoel pastte de jouwe echt beter bij jou dan die eerste. Misschien dat dat de reden was dat ik hem trok. Jij had vast en zeker een andere getrokken. Zo werkt dat. Volgende week zal ik me weer op mezelf concentreren!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, dan word ik nu toch wel nieuwsgierig naar het waaróm van dat volgens-jou-bij-mij-passende van die vraag. Kom ik over als iemand die met 'gelijk krijgen' bezig is? Of juist niet?
  Ik moest trouwens n.a.v. jouw kaartendoosje denken aan de (vroeger meer gebruikelijke) methode om de bijbel op een willekeurige plaats open te slaan (d.w.z. voor de mens willekeurig, maar daarbij gelovend dat Gods hand je leidt) om daar een antwoord op een vraag of richtlijn voor je handelen te vinden. In De reis van de voorganger van Per Olov Enquist wordt dat een 'duimvers' genoemd al ik het mij goed herinner.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja, waarom... je blogjes tonen een grote mate van betrokkenheid en je vraagt je veel dingen af. Ze hebben soms een vindt-u-dat-nu-ook-of-ligt-het-aan-mij boodschap. Ik denk zeker niet dat je daarmee bezig bent je gelijk te halen, maar je toetst een observatie en je mening daarover bij anderen. Zoiets.
  Ken je Het boek met alle antwoorden? Voor sommigen zal dat hun bijbel zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. OK! Ik doe het ermee. Dat boek ken ik geloof ik wel, d.w.z. ik heb het denk ik wel eens zien liggen. Het lijkt mij flauwekul, maar ik heb me er niet in verdiept. Dat van die bijbelpassages lijkt me eveneens flauwekul trouwens. Je kunt net zo goed in de krant prikken. Als je een vraag hebt kun je, lijkt mij, ergens altijd wel een antwoord in lezen en anders denk je gewoon: laat ik nog maar 's prikken. Ik heb ooit een dagje 'lateraal denken' geoefend, dat vond ik ook zoiets. Als je er in gelooft werkt het, maar ik verbaas me alleen maar. Dat denk ik, eerlijk gezegd ook over synchroniciteit. Maar of ik gelijk heb? Dat zou ik niet weten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.