Doorgaan naar hoofdcontent

De wereld van de e-Reader

Kort voor de kerstvakantie kreeg ik een e-Reader in de handen geduwd. Een Sony PRS600 Touch Edition, helemaal nieuw, maagdelijk ongebruikt. Cadeautje? Nee niks hoor. Ik kreeg er ook een opdracht bij. Doe alles wat je moet doen om hem te installeren en op te laden. Download de 10 gratis e-Books van Bol.com, zet ze erop en lees. Daarna laat je weten waar je tegenaan liep, wat er goed en fout ging, wat je ervaringen zijn. en dan lever je hem weer in.

Nou goed, natuurlijk werd dit alles veel vriendelijker en vrijblijvender geformuleerd, het voelde echt bijna als een cadeautje. Maar kortgezegd… u snapt wel. Ik was slechts een testobject. Maar dat geeft niet hoor. Voor een maagdelijke kennismaking met zo’n veelbesproken e-Reader stel ik m’n vakantie graag ter beschikking. En die ervaringen? Die deel ik natuurlijk gewoon met iedereen, net zo efficiënt!

Het voordeel van de huidige technologie is dat bijna alles vanzelf gaat. Stop een cd-rom in de lader en het programma installeert zichzelf. Je hoeft alleen zo nu en dan op volgende of akkoord te klikken. Kind kan de was doen. Bij het installeren van een e-Reader is dat niet anders. Het is bijna moeilijk om het fout te doen. En die gratis set e-Books, die staat ook bijna zonder problemen op m’n pc. Ik heb alleen ondertussen al twee accounts aan moeten maken, waarvan ik weet dat ik ze na deze test niet meer ga gebruiken. Minpuntje, maar à la.

Als ik dan net denk ‘nu kan de e-LeesPret beginnen’, komt het lastigste onderdeel. Die e-Books staan namelijk wel op m’n pc, maar nog niet op de e-Reader. Volgens de handleiding een kwestie van slepen, maar daar denken die bestanden anders over. Wat ik ook doe, er verschijnt telkens een nieuw aanmeldingsscherm voor iets dat ik niet kan plaatsen. Uiteindelijk dus toch maar accountje nummer drie aangemaakt en ja hoor, nu kan ik gaan slepen. Maar wat heb ik nu precies geïnstalleerd, waarom heb ik twee programma’s voor hetzelfde onderdeel nodig? Minpuntje, maar soit, ik kan gaan lezen.

Het leukste is natuurlijk het ontdekken van wat er allemaal kan: lettergrootte aanpassen, bladeren, ezelsoortjes maken, woorden zoeken, aantekeningen maken, instellingen wijzigen, foto’s bekijken, inzoomen… Het is niet allemaal even logisch, het is niet allemaal even zinvol. Maar na wat gefreubel heb ik het ding wel zo’n beetje onder de knie. Ik twijfel nog even over het boek: Mannen die vrouwen haten (de door iedereen bejubelde page-turner, die ik maar niet durf op te pakken) of de Joodse familiegeschiedenis in Het lot van de familie Meijer. Ik kies voor de laatste en nestel me op de bank.

Benieuwd naar die ervaringen? Haha, dan moet u nog even wachten. Deze blogpost is al lang genoeg, dus ik hou het spannend en bewaar het lekkerste voor later. Ondertussen ben ik wel benieuwd of er lezers zijn die leeservaringen hebben met e-Readers en e-Books. Zo ja, laat maar eens horen. Ook leuk voor later!

Reacties

 1. Toevallig vond ik Mannen die vrouwen haten 2e hands,voordat het een bejubelde pageturner werd, en je durft hem rustig op te pakken hoor. Ik jubel niet, maar vond het keigaaf. Ik heb net de andere 2 ook uit. Ze zitten goed in elkaar en behorl;ijk geloofwaardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Chipo: Ja, ik zag je tweet voorbij komen over het einde van de trilogie. Ik denk dat ik ga switchen, die familie Meijer schiet ook niet echt op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook in de vakantie een e-reader geprobeerd: BeBook. Beviel prima, leest minstens zo fijn als een papieren boek. Maar de ervaring (via werk) is wel dat de ene reader de andere niet is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toevallig, ook net voor de kerst, een soort gelijke opdracht met E-reader en E-Books gekregen.
  Zie de blogpost op mijn weblog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij mocht hem nog meenemen, ik heb hem alleen mogen installeren voor een collega :-), daarnaast natuurlijk wel uitgebreid getest.
  Drie accounts zou inderdaad niet nodig moeten zijn, ook bij mij verliep stap drie niet vlekkeloos. Gelukkig had ik al wel een account bij bol.com, scheelde er weer eentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Was dat een opdracht van de baas dan? Wel een mooie benadering...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mannen die vrouwen haten is een geweldig boek! (en de andere twee ook trouwens :))

  Ik dacht toch dat ik het je nog wel zo vriendelijk heb voorgehouden!
  Enne... je heb nog wel even respijt hoor.

  Heb je al geprobeerd er pdf's e.d. op te zetten?
  (ik ga de opdracht gewoon nog iets verlengen ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Had je nog geen e-boekjes op je htc staan dan? Was ik erg blij mee in zweden, vooral onderweg! Ook wel een beetje gedoe om eea er op te krijgen, maar het werkt uiteindelijk voortreffelijk.. En je kunt ook lezen zonder bedlampje, heeft ook zo z'n voordelen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Ilse: BeBook... dat geef ik nog even door als alternatief. Ik blijf gewoon testen ;-)

  @Tunske: Leuke post. En je ervaring komt dicht bij de mijne. Wordt vervolgd dus.

  @Diriwout: Verschil moet er zijn ;-) Ja, Bol.com had ik nog niet. En heb inmiddels al 4 cadeautjes van Bol gekregen (waarvan 3 niet mijn smaak). Die video van Dromen, durven, doen was - zacht gezegd - mooi getimed.

  @Edwin: Nou ja, Baas, dat zou ze wel willen! Nee, ons allerliefste Essen kwam met dit vriendelijke verzoek. Blijft een mooie benadering, dat klopt!

  @Essen: Opdracht 4 - pdf's inladen. Wordt aan gewerkt ;-)

  @Eck: eBook op de HTC... had geen idee dat dat kon. Ook een kwestie van slepen? Opdracht 5 - HTC leren kennen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb hem ook getest (dezelfde als jij) en vond het een flinke stap terug vergeleken met een papieren boek. Door de grijze ondergrond heb je er meer licht bij nodig. Dat gaat meestal pas meespelen als je boven de 45 bent, dus het lijkt me geen slecht idee om bij de meningen die je inventariseert rekening te houden met leeftijden.
  Aantekeningen maken ging slecht, maar dat doe ik in een gewoon boek ook niet. En ik mis de vormgeving van het gewone boek. Ik denk wel dat e-readers een heel stuk kunnen verbeteren, maar ik vind het nu nog eerder een prototype dan een goed product. Ik had vooral gehoopt dat het voor GLB-lezers een goed alternatief zou zijn, maar dat is het m.i. nog lang niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @schrijver: eBooks voor GLB-lezers, dat is nog helemaal geen slechte gedachte. Maar nee, geen goede combi op dit moment inderdaad. Als je de lettergrootte op XXL zet, blijf je aan het bladeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een paar maanden geleden had ik er, juist voor ouderen, nog wel hoop op, maar dat is inmiddels, sinds ik het ding in hganden gehad heb, een stuk minder. Sony c.s. zullen vast niet aan de GLB-lezers als doelgroep denken en dat de bibliotheek er invloed op zou willen/kunnen uitoefenen (m.b.t. gebruiksgemak en titelkeuze)verwacht ik eerlijk gezegd ook niet zo erg. Jammer maar helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @schrijver: M'n gevoel zegt dat je gelijk hebt, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat niet is kan komen! Ik zal proberen wat invloed uit te oefenen, maar veel beter zou zijn als mensem met invloed dat deden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. trouwens voor Mannen die etc etc is een e reader in de trein denk ik een uitkomst want het zijn enorme boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @chipo: Op dat punt zal geen enkele veellezer de strijd met je aan gaan!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.