Doorgaan naar hoofdcontent

Daarom!


Twee jaar geleden sloot @markdeckers de Nationale Onderwijs Tentoonstelling af met een driepuntenplan: één gezamenlijke ondersteuning van het leesonderwijs, één gezamenlijke ondersteuning bij het opzetten van schoolmediatheken of andere vormen van boekleveranties en één standaard digitale dienstverlening. Na wat projectmatige formaliteiten gingen de makers van Kunst van Lezen, Biebsearch junior, Boek1boek en Schoolbieb.nl aan de slag. Weg met de versnippering, op weg naar die stip op de horizon! De vorderingen kon u hier volgen.

Van dinsdag 22 t/m zaterdag 26 januari is de NOT 2013 open voor iedereen die in, voor of samen met het onderwijs werkt. Vijf dagen lang presenteren de gezamenlijke makers de uitkomst van al hun inspanningen: Daarom! M'n koffer is gepakt, de stevige schoenen zijn ingelopen. Morgen de inspectie van de stand en theaterzaal en laat het publiek dan maar komen. Wij zijn er klaar voor!

Laatste puntjes
Is die nieuwe gezamenlijke de Bibliotheek op school ook al helemaal klaar dan? Nou nee, met excuus, maar we zijn wel al heel erg ver.

  • Er is een website, waarop alle relevante doelgroepen worden geïnformeerd en voorzien van praktische materialen.
  • Er is voor bibliotheken al een goed gevulde toolkit, waarmee ze hun eerste bouwstenen kunnen gaan leggen.
  • Sinds de Bibliotheek2daagse kunnen bibliotheken zich goed informeren via de vernieuwde Gids, die alle bouwstenen en tools beschrijft, maar die vooral ook richtlijnen geeft over de meest optimale aanpak en invulling.
  • Voor leerkrachten is er al een inspirerende brochure, die praktische handvatten geeft om leesbevordering een structurele plek te geven in het dagprogramma.
  • Het collectieplan en schoolbibliotheekplan - Marks puntje 2 in dit verhaal - zijn bijna klaar. Dit jaar worden verschillende vormen van boekleveranties getest en berekend.
  • En de eerste stappen naar één standaard digitale dienstverlening zijn gezet, er ligt een aanbod van schoolWise en V@school. 

Het belangrijkste doel voor 2013 is om al deze gezamenlijke inspanningen en deze gezamenlijke educatieve strategie te borgen in een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie. Die zich vervolgens natuurlijk ook mag buigen over de overgebleven hobbels en hiaten en de doorontwikkeling op wat er nu ligt. Oh ja, en die alle lokale bibliotheken mogen adviseren en ondersteunen bij hun eigen lokale uitrol. Want die stap moeten we vooral niet onderschatten, die is groot. Maar uit alles van wat ik dit jaar uit het veld heb teruggekregen overheerst de positieve intentie, de wil om er lokaal net zo goed vorm aan te geven als dat wij in die mooie Gids hebben voorgesteld. En dat vind ik iets waar we gezamenlijk trots op mogen zijn!

Ik hoop wel dat meneer Deckers ons ook voor die stip op de horizon van de NOT 2015 een driepuntenplan meegeeft. Want ondanks alle goede intenties en gezamenlijke inspanningen kunnen we dat soort voeding altijd nog wel gebruiken.

Hoe, wat, waar
Alle reden dus om deze beurs te bezoeken. Ons doel is simpel: scholen enthousiasmeren en inspireren om meer samen te werken met hun bibliotheek. Ons middel is een 'verleidelijk' Magazine (na de NOT ook te downloaden en bestellen) én we leggen een verbinding tussen school en lokale bibliotheek. Daarna is het aan die bibliotheek om samen verder te bouwen aan hun Bibliotheek op school.

U vindt ons in de Utrechtse Jaarbeurs in stand 11E.008, of loop de speciale route voor Mediawijsheid. En wie op donderdag 24 januari langskomt, kom om 14.30 uur naar de Theaterzaal van Hal 11 (even zoeken in het programma). Ik presenteer dan aan het onderwijs wat investeren in samenwerken met de bibliotheek kan opleveren.

Neemt u als bibliotheek een school mee en wilt u even rustig praten over de mogelijkheden? Of komt u een geïnteresseerde klant tegen? In onze stand is een kleine zitgelegenheid om die eerste verbinding te leggen.

Nog geen toegangskaart? Gewoon snel en gratis nog even online aanvragen en de NS in de gaten houden voor aangepaste sneeuw- en vorstdienstregelingen. Wij zijn er in ieder geval altijd op tijd en bij ons is het warm!

Tot volgende week, tot ergens.

Reacties

  1. De bibliotheken zijn er als geheel mooi op vooruit gegaan. Het kader is er en op heel veel plekken is er ook al uitvoering. De kunst voor de komende twee jaar is om bestaande energie te koppelen aan dit kader en her en der nog nieuwe energie te vinden. Ik zal mijn eigen ogen en oren op de NOT maar eens flink open zetten. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De stand en het Magazine zijn veelbelovend. Het gaat een mooie beurs worden!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.