Doorgaan naar hoofdcontent

Samenwerking


Als je in een touringcar door het land zoeft, is het niet alleen gezellig teutebellen - met collega's bijvoorbeeld - maar valt er ook veel leuks te zien. Je zit namelijk lekker hoog en dat levert soms hele andere gezichtspunten op. Vooral als je naar beneden kijkt.

We passeren - van rechts! - een personenauto met voorin een zachtmoedig grijs echtpaar. Zij zit achter het stuur. Met twee handen tikt ze bedachtzaam een berichtje op haar smartphone. Hij houdt beheerst met één hand het stuur vast. Ik fantaseer over hoe binnen dit huwelijk de rollen zijn verdeeld. Zo te zien in goede harmonie.

Reacties

Populaire scribble

Spoedberaad

We zitten midden in de module Moreel Beraad. We leren waar een ethisch dilemma aan moet voldoen, welke vormen van moreel beraad er zijn en hoe je als geestelijk begeleider een goede gespreksleider bent. We oefenen in groepjes met zelf ingebrachte casussen. Twee dingen zijn cruciaal in dit proces: wat is de werkelijke kernvraag en waar ligt het 'hittepunt' van het dilemma. Zo puzzel je als groep stapsgewijs naar een besluit waarmee je de minste morele schade aanricht. Het analytische van deze rol ligt me wel. In de praktijk word ik onverwacht uitgedaagd. De hele weg van Enschede naar Utrecht loopt mijn morele stressthermometer op naar een vurig hittepunt door de schaamteloze houding van een medereiziger. Best knap eigenlijk, dat je zo stoïcijns helemaal je eigen ding kunt doen. Ondertussen oefen ik op de zinsconstructie van de juiste kernvraag: "Moet ik de reiziger op dit moment aanspreken op het vervuilen van de zitplaats en bezethouden van twee extra plekken, als hij verd