Doorgaan naar hoofdcontent

Rust op het werk

In de nieuwste Vives (nr.91) staat een portret van José Kuijsters van Buro Compane. Zij helpt scholen, docenten, ouders en kinderen bij het creëren van rust en ontspanning, waardoor het concentratievermogen toeneemt en de kinderen beter luisteren.

Kinderen zijn drukker, beweeglijker en mondiger dan vroeger. Niet dat de kinderen echt zo anders zijn, maar de maatschappij is anders. En daar reageren kinderen op. Ze krijgen 24 uur per dag prikkels, ze hebben meerdere activiteiten na schooltijd en ze bevinden zich vaak tussen en na schooltijd in verschillende opvoedsituaties. Ga d'r maar aan staan.

José maakt een leuke vergelijking met een taart. Die verdeel je evenredige in puntjes; voor werk en gezin, voor hobby en vrienden. Vaak vergeten we een puntje toe te kennen aan het verwerken van prikkels en emoties. En dat gaat ten kosten van een andere punt, concentratie bijvoorbeeld.

Ik vond het verrassend om te lezen dat docenten kennelijk op maandag moeite hebben de kinderen weer bij de les te krijgen. Die zijn dan namelijk nog moe van het weekend, omdat ze weer zoveel leuke dingen hebben gedaan. Tja, zo zit je al snel in een vermoeidheidsspiraal.

De oefeningen die José aanbiedt, liggen op het vlak van visualiseren, ontspannen, mediteren en (kinder)yoga. Wat bijvoorbeeld goed werkt , is een dagdroomverhaal: de kinderen gaan lekker zitten, doen de ogen dicht en luisteren naar een verhaal. Over het strand bijvoorbeeld. Door naar de zee te luisteren en het zand onder je blote voeten te voelen, prikkel (!) je de zintuigen. Met verrassende ontspannende gevolgen bij de kinderen. Lezen als ontspanningsoefening. Lang leven de droomverhalen! 

Ik vind dit mooi: even weer aandacht voor rust en stilte. Ik heb dat ook hoor. De hele dag geroezemoes, binnenstromende mail, altijd wel ergens telefoon, soms vliegen van overleg naar overleg, snel naar de trein, prikkels van kranten (of je nu wilt of niet, ze zijn overal), altijd energie van andere mensen om je heen en thuis weer te snel achter de pc. Dan groeit de behoefte aan even Niks. Deze week was ik weer een dag op de NOT, als exposant voor Schoolbieb en als bezoeker. Dat is prikkels in het kwadraat. Dan zit ik thuis echt even een uurtje in het stille donker voor me uit te staren. Even leeglopen...

Ik las ooit over een bedrijf dat een vaste mail- en telefoonloze ochtend in de week heeft. Dan gaat overal de stekker eruit en kan iedereen even ongestoord werken. Dat lijkt me wel wat. En dan afsluiten met een paar zonnegroetjes en een korte meditatie. Toch jammer dat die stilteruimte toch weer van de herinrichtings-tekentafel is verdwenen.

Foto

Reacties

  1. Een mooie blog.
    Ik vind het helemaal niet verrassend van die maandagmorgen trouwens.
    Dat had ik vroeger en dat heb ik nog (wie niet?).

    PS Kom je 14 februari even "lekker poken" bij ons?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Jouke. Maar ik ben altijd fris en vrolijk op maandag!
    Ik zal eens kijken of ik de 14e een gaatje heb. Een poken heb ik nog niet trouwens ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jij was toch bij de meet.ning? Dus dacht dat je er 1 had.
    Als je komt krijg je er 1 van mij en gaan we poken! Cool!
    Niet achter gaan lopen: geen poken, niet twitteren etc. begin me zorgen te maken over de samenwerkingspartner :-).
    Vandaag hadden ze/we weer overleg over samenwerking heb ik begrepen: ben benieuwd! Tot nu toe is het vooral papier. Ik weet zeker dat we van jullie kunnen leren, omgekeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, je maakt je echt zorgen! Ik kom zaterdag wel even voorbij, partner. Ik heb toen inderdaad geen poken gekocht. Vond het toch wel een beetje een rare hype. Aan jou de eer om me te overtuigen ;-)
    Die samenwerking is echt niet alleen papier. Er wordt al hard gewerkt aan cursussen en uitwisseling van mensen. Je gaat het wel merken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is ook een rare hype. Wij proberen een graantje mee te pikken voordat ie over is :-).
    Niet geschoten is altijd mis nietwaar?
    Je poken is vandaag binnengekomen en overtuigen ga ik niet proberen.
    Maar: heb je wel iets dat je collega's niet hebben toch?
    Vet en cool en hoe het ook mag heten.
    Goed weekend.

    PS Uitwisseling van mensen? Als ik dan maar niet helemaaaal naar Hengelooo moet (moet niet gekker worden natuurlijk).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zal een goed woordje voor je doen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goh, ik zie nu pas dit blogje. Bedankt voor de link trouwens! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beter laat dan nooit! En graag gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo