Doorgaan naar hoofdcontent

Zoeken in Boeken

Woensdag 11 maart start de Boekenweek. Onder de titel TJIELP TJIELP staan dit jaar dieren in de literatuur centraal. Rare titel, leuk thema. En we rennen straks natuurlijk allemaal naar de boekwinkel om het gratis boekenweekgeschenk van Tim Krabbé te bemachtigen.


Maar we worden ook aan het werk gezet. In de VPROgids van deze week staat de zevende editie van De Grote VPRO Literaire Boekenquiz, dit jaar samengesteld door bioloog-schrijver Maarten 't Hart. Ik lees elk jaar de vragen heel serieus door, om opnieuw te constateren hoe verschrikkelijk weinig ik weet...

In de introductie licht 't Hart één van zijn criteria toe: hoe google-baar de vragen zijn. Tja, daar heb je als quizmaker tegenwoordig dus ernstig rekening mee te houden. Zeker als je als doel hebt de kennis van literatuur te toetsen. En volgens diezelfde introductie zullen er heel wat papieren letters gevreten moeten worden.

De quiz staat ook online gelukkig, zodat ik al mijn biebvrienden erop kan wijzen en ze uit kan dagen om dat weekend naar Woburn Abbey te winnen (inzenden voor 16 maart). Helaas zullen jullie toch die gids nog even snel uit de winkel moeten gaan halen, want 3 van de 6 foto's waar een vraag over wordt gesteld, zijn niet rechtenvrij voor internet. Daar heb je als quizmaker dan ook weer mee te maken. Of dat wordt gokken. Hoe was die regel ook alweer bij multiple choice: bij twijfel, kies het langste antwoord.

Succes!

Reacties

 1. Momenteel ben ik bezig met het maken van een quiz voor de klassenbezoeken. Dit doe ik met Buzz op de Playstation 3. Hiermee wordt de quiz interactief!

  Leuke blog, ik ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Tom, leuk dat een quiz je kennelijk op mijn blog bracht. Ik weet niet of zo'n interactieve playstation quiz de perfecte vorm is voor een literaire vpro-quiz, maar het lijkt me wel stoer om een keer te proberen!
  Ik ben wel benieuwd hoe die van jou er uiteindelijk uit komt te zien. Daar kunnen we in bibliotheekland vast wel wat mee, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Astrid,
  Dank voor de attendering! Zoals elk jaar ben ik weer te laat, omdat ik de VPRO-gids niet heb, maar ik ga hem vanavong snel kopen. Het eerste jaar keer was de quiz het leukst, maar in deze heb ik ook alweer zin. Dagje vrij nemen maar? Het aardige is dat ik al blij ben als ik een deel van de antwoorden gevonden heb: meedoen is belangrijker dan winnen gaat hier echt op.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @schrijver:dacht wel dat jij dit leuk zou vinden. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. pfff, denk je wel eens wat gelezen te hebben. Ik heb acuut een minderwaardigheidscomplex. Wat doe ik eigenlijk in een bibliotheek?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hele mooie plannen maken, directies met strakke ppp over de streep trekken en collega's op weg helpen. Ieder z'n ding ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.