Doorgaan naar hoofdcontent

Virtueel leven als in een droom

Dit weekend keek ik naar de uitzending van Boeken van 8 maart jl., waarin een fascinerend gesprek met Hugo Brandt Corstius over zijn nieuwste boek Mensenarm Dierenrijk. Ik moet schandelijk bekennen dat ik hem alleen van naam ken, maar daar gaat verandering in komen.

Ik zat al gelijk op het puntje van m'n stoel, omdat hij refereert aan een lezing die hij hield bij een concert waar muziek werd gespeeld van Nancarrow. Een man die o.a. bekend stond om zijn composities voor pianola. Machinemuziek, bedoeld om onspeelbaar te zijn. Dat moet een concert van mijn vrienden van Calefax zijn geweest, want die hebben pas een briljante cd opgenomen met bewerkingen van Nancarrow!

Maar goed, daarna vliegt het gesprek gezellig alle kanten op: van de perfect georganiseerde samenleving van de mieren, via de waarheid, godsdienst en die bizarre 10 voor een biologie-examen, naar zijn filosofie over de toekomst van de mensheid. Daar waar het boekje uiteindelijk mee eindigt. Want volgens Brandt Corstius bestaat de mensheid over miljoenen jaren niet meer, in ieder geval niet fysiek. Omdat we gewoon te groot, dik en zwaar zijn. Eigen schuld. We zullen alleen nog virtueel voortleven, vergelijkbaar met onze droomwereld.

Eigenlijk heb ik er niks van gesnapt, maar ik kreeg wel een soort web 13.0 gevoel. En omdat hij zo aanstekelijk praat en filosofeert, ben ik bereid er helemaal in mee te gaan. Als ik dan ook nog eens zie wat er met de Sixth Sense Technology bereikt wordt, denk ik niet eens dat dat nog miljoenen jaren gaat duren. Ik hoop alleen dat ze niet voor mijn droomwereld kiezen, die wil ik de mensheid graag besparen.

Reacties

 1. HBC had jarenlang een column op de voorpagina v.d Volkskrant onder naam Stoker; maar hij heeft talloze pseudoniemen waaronder Piet Grijs en Battus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij had ook vele jaren diverse columns in de NRC! En is de vader van columniste Aaf BC (o.a. nrc.next).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En de vader van Jelle en de uitvinder van het Opperlands. Je kunt nog voort als je meer van hem wilt lezen. Het is iemand die je steeds weet te verwarren, vaak weet te ergeren. Daarnaast is (of wellicht was) z'n stem een waar genoegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @allen: Veel dank voor deze snelle bijles in HBC! Z'n columns kwamen inderdaad ter sprake, maar ja, die heb ik natuurlijk nog nooit gelezen. Ben ook nog zo jong ;-) Ik ga de schade inhalen.

  Z'n stem is nog steeds een genoegen, maar luister zelf maar. Uitzendinggemist zit onder de eerste link!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hij is ook nog een bekend stotteraar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, ja dat was me opgevallen, maar wel heel aandoenlijk. Je kunt horen hoe hij heeft geleerd het stotteren te verminderen of op te vangen, en dat heeft wel een heel mooi effect.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hij schreef ook onder het pseudoniem 'Mevrouw van Buuren' als de koningin (Juliana misschien nog wel...) in de NRC.
  Is de broer van Liesbeth BC van het Arnhems Museum.
  Ongetwijfeld: enz. enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hij is geen vriend van voormalig minister Brinkman (ook niet van mevr Brinkman: Janneke).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Huh? Hier begin je me te verliezen Eazy. Maar wel hele leuke aanvulling allemaal van mijn trouwe lezers!

  Ik zit constant met zo'n onbehagelijk gevoel dat er toch ook een politicus was/is die Brandt Corstius heet? Iemand daar nog een antwoord op?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hem werd door Brinkman de PC Hooftprijs onthouden wegens schoffering van mede-kabinetslid Ruding. Hij vergeleek hem met Eichmann. In 1984 was het ook crisis en Ruding wilde Bijstandsgerechtigden op water en brood zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach zo, dat is weer eens wat anders dan een schrijver die z'n prijs weigert te ontvangen. Maar hij is inderdaad niet op z'n mondje gevallen. Jammer voor Ruding.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?