Doorgaan naar hoofdcontent

Onderwijsvragen Twente online


Na ruim een jaar voorbereiding, 3 maanden hard werken en een paar dagen flink zweten, is gister het digitale kenniscentrum Onderwijsvragen Twente gelanceerd. Een samenwerking tussen onderwijsexperts en Bibliotheek Hengelo. Voor het hoe en wat van Onderwijsvragen Twente kunt u hier terecht. Vanaf deze plek vertel ik graag hoe de bibliotheek als een spin in het web dit kenniscentrum mogelijk maakt.
 • Bezoekers maken voor het stellen van vragen gebruik van QuestionPoint: de software die we ook gebruiken bij Al@din.
 • Na de eerste vraagopvang in de bibliotheek, worden specialistische vragen via QuestionPoint doorgestuurd naar de onderwijsexperts van de verschillende partners.
 • Alle vragen en antwoorden komen in een speciale vragenbank van datzelfde QuestionPoint.
 • Onze aquabrowser verfijnt nu ook op de onderwijsmaterialen van het studielandschap van Hogeschool Edith Stein en Expertis.
 • En natuurlijk is de vragenbank daar ook te vinden.
 • Via Zoek&Boek kunnen leden van de bibliotheek nu ook de materialen van de hogeschool aanvragen.
 • Deze vragenbank wordt binnenkort ook direct getoond op Onderwijsvragen Twente, zodat een bezoeker altijd eerst kan  controleren of de vraag al eerder is gesteld.
 • De websites die getoond worden, komen uit de InternetG!ds.
 • Op dit moment wordt gewerkt aan het vullen van De G!ds met organisaties en instellingen die op enige wijze betrokken zijn bij passend onderwijs. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn deze ook te vinden in Onderwijsvragen Twente.
Kortom: alles wat we in de loop van de jaren met elkaar hebben ontwikkeld wordt nu ingezet om kennis te maken, te delen en op te slaan. Niet slecht, toch?

Even bijkomen zit er niet in helaas. De vragen stromen al binnen. Via het contactformulier worden tips toegestuurd. Er moet in de vormgeving nog enig puntje op de i worden gezet. Alle experts moeten aan Questionpoint. De G!ds moet gevuld worden. Die vragenbank... En zo zijn er nog wel wat uitdagingen. Het crisiscentrum ligt in een straal van 10 meter rond mijn bureau, dus er is even veel leven in de brouwerij!

Gelukkig hoef ik dit allemaal niet alleen te doen. Natuurlijk dank ik m'n collega's en alle partners voor hun inzet, maar de grootste pluim gaat naar de mensen van wie ik de laatste dagen de mails ontving als ik zelf al in m'n tweede REMslaap lag:
 • SOV concept en vormgeving
 • Medialab
 • OCLC
 • Romke, onze filmexpert
 • En natuurlijk Marc van der Meulen, die niet alleen alles gebouwd heeft, maar mij ook in één dag opleidde tot een Joomla Super Administrator!
Bedankt jongens, maar jullie zijn helaas nog niet van me af. Voor nu: lekker slapen, en dan op naar het echte grote openingsfeestje in september.Reacties

 1. Mijn god, waar haal je de energie vandaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn complimenten, Astrid! Voor jou en voor alle mensen die je noemt. Ik ben heel benieuwd naar hoe Onderwijsvragen Twente zich gaat ontwikkelen.
  En o ja. Ik heb even reclame voor je gemaakt. Op Twitter. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @AvA: Dit is werk, staat in m'n functieprofiel, ik word ervoor betaald energie te hebben ;-) Maar het is ook wel leuk hoor.

  @Kirsten: Thanx! En lang leve Twitter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zal het ook even rondtweeten trouwens nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Jouke: Ook een beetje van jullie ;-) En tweet maar lekker luid!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het ziet er echt geweldig uit! Vooral die samenwerking vind ik super.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Samen zijn we sterk! En zo is het.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik sluit me graag aan in de rij van complimenten!

  Enne...je houdt ons op de hoogte, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En ik blijf bedankt. Ja, er komt vast een keer een update. Ben nu vooral druk met vragen en tips opvangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Natuurlijk sluiten we ons aan bij de complimenten. Maar we voegen er ook graag wat aan toe. Het knappe van dit product zit in de conceptuele aanpak, het op de juiste manier schakeren van bestaande diensten, gekopppeld aan nieuwe samenwerkingspartners en daarmee ook nieuwe markten voor de bibliotheek. We moeten het heel hard hebben van dit soort initiatieven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En dat was allemaal niet mogelijk geweest zonder al die bestaande diensten, die zijn voortgekomen uit stevige samenwerking en conceptuele aanpakken. Op naar het volgende briljante initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een project en wat een samenwerking. Het kan dus wel. Volgens mij ben jij een energiebommetje of komt het door Mindfulness Yoga?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Sofie: Van die yoga is het nog niet gekomen, geen tijd! En dat bommetje moet nu wel een beetje opladen hoor. Gelukkig krijgen we weer wat zon, dat scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een ontzettend leuke samenwerking tussen de bibliotheek en het onderwijsveld!

  Dat ontsluiting van de schoolbibliotheekcatalogus van Edith Stein in AquaBrowser op tijd is afgekomen is ook te danken aan de zeer goede medewerking van de mensen van Aura! Ik ben blij dat Astrid er niet van wakker gelegen heeft (heb ik ook niet gedaan), maar namens Medialab (AquaBrowser) hartelijk dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dag Helga, bedankt voor je complimenten. Die ga ik zeker aan de collega's van Aura doorgeven! We gaan er nog een keer een borreltje op drinken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g