Doorgaan naar hoofdcontent

Wereld Vredes Vlam in Twente

Op dit blog gaat het de laatste tijd nogal eens over passies. En wie heeft die niet… Nou ken ik iemand wiens innerlijk vuurtje brandt voor een grenzeloos groot vuur: de Wereld Vredes Vlam. Die passie heeft voor haar één belangrijke mijlpaal: het realiseren van een Wereld Vredes Vlam in Twente. Zij kent ook mijn passie en ze is goed in het verbinden van positieve energie. Dus vroeg ze me of ik hier over wilde bloggen. Tuurlijk! Want wie wil er nu geen vrede.

Initiatiefneemster Savitri MacCuish stak op 31 juli 1999 de eerste Wereld Vredes Vlam aan in Bangor (Wales). Het idee is gebaseerd op een oude Navajo legende, die zegt dat een tijdperk van vrede aanbreekt op het moment dat zeven vlammen uit alle windstreken worden verenigd in één vlam. De zeven vlammen van Savitri zijn uit vijf continenten door verschillende luchtmachten naar Wales gevlogen. De vlam symboliseert de hoogste aspiraties en gedachten binnenin ons allen. Door het samenbrengen van vuur zal de wens om vrede zich van buiten naar binnen richten, opdat we deze van binnenuit weer naar buiten toe kunnen uitdragen. Zij leert ons om te focussen op de oplossingen in plaats van op de problemen. Zij brandt voor ons, dag en nacht, 24/7 zou ik hier eigenlijk moeten zeggen.

Sinds 1999 zetten individuen wereldwijd, met eenzelfde passie voor vrede en universele verbinding, zich in om een Wereld Vredes Vlam in hun omgeving te realiseren. Nederland telt er inmiddels drie: in Den Haag, Venlo en Cadzand. Allemaal verschillend, qua vorm, functie en gekozen locatie. Maar elke vlam is aangestoken met het vuur van één van de vredesvlammen op de wereld, dat hebben ze gemeen. Nu is er dus ook de Stichting WereldvredesvlamTwente (under construction). Vijf bevlogen mensen, die zich een slag in de rondte lobbyen bij gemeente, bedrijven, instellingen en particulieren, om geld en de nodige vergunningen bij elkaar te krijgen voor een Vlam in Twente.

Donderdag 26 november is er weer een bijeenkomst. Vanaf 19.30 uur vertelt Savitri in Prismare, in het hart van het Enschedese Roombeek, over het ontstaan, de bedoeling en de symboliek van ‘haar’ WorldPeaceFlame. En ze deelt met ons hoe wij als lichtdragers de vlam kunnen inzetten om vrede in de wereld te brengen en vrede in onszelf te behouden.

Hebt u niks met dit soort gedachten? Geen punt. Maar kom toch gewoon eens binnenwandelen als u in de buurt bent. Of loop een keer langs de vlam in uw omgeving. Ik weet zeker dat er een onzichtbare energie hangt, die iets met u doet. Al is het maar voor dat ene moment.

Voor informatie of donaties: info@wereldvredesvlamtwente.nl

Reacties

Een reactie posten

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?