Doorgaan naar hoofdcontent

Wereld Vredes Vlam in Twente

Op dit blog gaat het de laatste tijd nogal eens over passies. En wie heeft die niet… Nou ken ik iemand wiens innerlijk vuurtje brandt voor een grenzeloos groot vuur: de Wereld Vredes Vlam. Die passie heeft voor haar één belangrijke mijlpaal: het realiseren van een Wereld Vredes Vlam in Twente. Zij kent ook mijn passie en ze is goed in het verbinden van positieve energie. Dus vroeg ze me of ik hier over wilde bloggen. Tuurlijk! Want wie wil er nu geen vrede.

Initiatiefneemster Savitri MacCuish stak op 31 juli 1999 de eerste Wereld Vredes Vlam aan in Bangor (Wales). Het idee is gebaseerd op een oude Navajo legende, die zegt dat een tijdperk van vrede aanbreekt op het moment dat zeven vlammen uit alle windstreken worden verenigd in één vlam. De zeven vlammen van Savitri zijn uit vijf continenten door verschillende luchtmachten naar Wales gevlogen. De vlam symboliseert de hoogste aspiraties en gedachten binnenin ons allen. Door het samenbrengen van vuur zal de wens om vrede zich van buiten naar binnen richten, opdat we deze van binnenuit weer naar buiten toe kunnen uitdragen. Zij leert ons om te focussen op de oplossingen in plaats van op de problemen. Zij brandt voor ons, dag en nacht, 24/7 zou ik hier eigenlijk moeten zeggen.

Sinds 1999 zetten individuen wereldwijd, met eenzelfde passie voor vrede en universele verbinding, zich in om een Wereld Vredes Vlam in hun omgeving te realiseren. Nederland telt er inmiddels drie: in Den Haag, Venlo en Cadzand. Allemaal verschillend, qua vorm, functie en gekozen locatie. Maar elke vlam is aangestoken met het vuur van één van de vredesvlammen op de wereld, dat hebben ze gemeen. Nu is er dus ook de Stichting WereldvredesvlamTwente (under construction). Vijf bevlogen mensen, die zich een slag in de rondte lobbyen bij gemeente, bedrijven, instellingen en particulieren, om geld en de nodige vergunningen bij elkaar te krijgen voor een Vlam in Twente.

Donderdag 26 november is er weer een bijeenkomst. Vanaf 19.30 uur vertelt Savitri in Prismare, in het hart van het Enschedese Roombeek, over het ontstaan, de bedoeling en de symboliek van ‘haar’ WorldPeaceFlame. En ze deelt met ons hoe wij als lichtdragers de vlam kunnen inzetten om vrede in de wereld te brengen en vrede in onszelf te behouden.

Hebt u niks met dit soort gedachten? Geen punt. Maar kom toch gewoon eens binnenwandelen als u in de buurt bent. Of loop een keer langs de vlam in uw omgeving. Ik weet zeker dat er een onzichtbare energie hangt, die iets met u doet. Al is het maar voor dat ene moment.

Voor informatie of donaties: info@wereldvredesvlamtwente.nl

Reacties

Een reactie posten

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N