Doorgaan naar hoofdcontent

Tien onverwachte Wist-u-datjes


Volger Henk was uitgedaagd om tien dingen over zichzelf te bloggen, die anderen waarschijnlijk niet zouden verwachten. Hij toonde moed. Grappig, en inspirerend. Want stel dat ik heel eerlijk ben, en m'n lezers publiekelijk wil verrassen, wat zou ik dan over mezelf vertellen? Ik ben diep door de krochten van Memory Lane gegaan, maar hier zijn ze: Scribbles' wist-u-datjes.

1. Ik heb als kind veel hobby's mogen uitproberen. De grootste misser was toch wel de padvinderij. Akela, wat een flauwekul.

2. Tijdens het spelen sneed m'n vriendin zich per ongeluk in haar vinger met de rand van een dekseltje. Ze gaf het aan mij en zei: "Nu moet jij ook zo'n snee maken". Dus dat deed ik.

3. In de zesde klas schreef ik voor een vrije opstelopdracht een heel schrift vol. Ik kreeg een 10 en veel plakplaatjes. De meester liet wijselijke opmerkingen over plagiaat achterwege. Of zou hij echt niet in de gaten hebben gehad dat mijn verhaal een vrije bewerking was van Sjakie en de Chocoladefabriek.

4. Elke zomer trok ons gezin naar Zuid-Frankrijk, waar we voor m'n gevoel alle bergen hebben beklommen. Het waren mooie vakanties, maar ik vond het uitzicht vanuit de auto wel net zo plezierig. Halverwege de wandelingen was ik vaak nog maar op één manier in beweging te krijgen: de belofte van iets lekkers op de top. En ja, dat moet ik nu nog vaak aanhoren.

5. Ik heb als tiener twee zomers gewerkt in de kibbutz Glil Yam, niet ver van Tel Aviv. De tweede keer dacht ik, door m'n koffer te pakken, thuis de-boel-de-boel te kunnen laten. Doe ik daar in m'n hutje die koffer open en wat denk je? Shalom! Alles was gewoon naar binnen gekropen. Niemand die je daar even voor waarschuwt hè.

6. Deze kibbutz had een aantal plantages, een kippenboerderij en een fabriek voor plastic wastafelkranen en douchekoppen. Bij het inpakken van een zending voor de Nederlands markt, kreeg ik een stoutmoedig idee. Ik koos een mooie kraan uit, schreef een briefje met daarin wie ik was, waar de kraan vandaan kwam, dat ik hem met veel zorg had ingepakt en m'n adres. Ik stak het stiekem tussen alle papieren en had de hele dag een pretgevoel. Drie maanden later ging de telefoon.

7. Ik stond vooraan in de rij toen een verwarde jongen het postkantoortje overviel, zwaaiend met een geweer, eerst fluisterend daarna schreeuwend om geld. Na de situatie even te hebben aangezien, schoof ik langzaam achterwaarts naar buiten. Ik dacht: "Dan ga ik wel eerst even boodschappen doen". Toen ik terugkwam was alles afgezet met rode linten. Balen, nu maar hopen dat m'n huisbaas snapt dat de huur wat later komt...

8. In de tijd dat ik solliciteerde bij Bibliotheek Hengelo gaf ik nog vioolles. Eén van m'n leerlingen zei na de les: "Zo, dus ik begrijp dat jij graag bij ons wilt komen werken". Haar handtekening staat al 11 jaar onder mijn arbeidsovereenkomst.

9. Ik draag geen spijkerbroeken. Ik vind het niet mooi, ik voel me er niet prettig in. De meest gehoorde opmerking in kledingwinkels is 'dat staat ook heel mooi op een spijkerbroek, mevrouw'. Mijn 'die heb ik niet' zorgt altijd voor grote ogen en een open mond. Mensen tonen meer begrip als ik zeg dat ik geen tv heb. Vreemd.

10. Sinds lange tijd droom ik een onregelmatig terugkerende droom. De wereld is chaotisch, het is druk van de mensen en ik voel lichte paniek. Ik ben op een groot station en moet een trein halen, maar kan het goede perron niet vinden, weet niet of ik wel of niet moet overstappen, zie nergens borden, of die veranderen steeds hun informatie, voel me verloren en verdwaald, maar spreek ook niemand aan voor hulp. Ik ren wat verdrietig heen en weer, soms samen met iemand, maar dat lijkt niet eens zo belangrijk te zijn. Veel belangrijker is dat ik op tijd bij die trein kom. Van eindelijk zitten en rustig wegrijden, is het nog niet gekomen. Welke dromenduider vertelt me de les die ik kennelijk moet leren.

Zo, dat waren mijn verrassing. Leuk? Ik zou zeggen: wees net zo moedig en neem de handschoen over!

Reacties

  1. Als jongetjes zich snijden mengen ze soms hun bloed en zijn ze 'bloedbroeders' (heb ik nooit gedaan). Zijn jullie 'bloedzusters'?

    Mooi lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Henk: Ik heb gegraven, maar kan me niet herinneren of we toen onze wonden tegen elkaar hebben gedrukt. Wel dat ik daarna bij m'n moeder om 2 pleisters heb gevraagd. Ze was volgens mij wat verbaasd, net als ik trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd mooi, die openhartigheid. Dank voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi Astrid!
    Ik verwachtte bij punt 6 nog een romantisch vervolg .... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ook geen spijkerbroeken...hou er niet van :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @edwin: graag gedaan, ben benieuwd naar jouw lijstje...

    @sofie: dat is de cliffhanger van deze post!

    @stella: maar wel tv ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk!
    Het grappig is, dat het helemaal past in hoe ik je ken. Andere ervaringen, andere dingen die ik niet wist maar wel helemaal passend bij jou. tenmiste.. dat vind ik :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @essen: leuk dat je dat zo ziet.

    @eazy: kouwe kikker, ja, dat hoor ik ook wel eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Astrid: het is alweer een wat ouder lijstje maar toen ik Henk ooit tikte had ik er zelf vijf in http://www.zbdigitaal.nl/2006/12/geschiedeniszeelandnl-ontsluit.html

    Andere ontboezemingen zijn terug te vinden in de archieven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik duid heel graag dromen. En wat een mooie! :-)

    De onrust is een teken van twijfel of de trein waar je op wilt stappen wel echt jóuw trein is, of de trein van iemand anders. Wil je op de trein van iemand anders stappen of je eigen spoor volgen? De trein trekt, maar je hebt niet voor niets de weg nog niet gevraagd....

    En, kan ik op voor het examen dromenduider? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @edwin: leuk, en ja, je archief vol ontboezemingen is ook heel wat waard!

    @marina: je duiding ontroert me. voor mij ben je geslaagd. nu nog dat juiste spoor pakken.

    @eazy: oke, cool, en een beetje rare kikker misschien ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ad.1: Dan had je misschien niet naar de jongetjes moeten gaan, qua akela?

    ad.2: Vrije opstelopdrachten, oh wat vond ik dat toch vreselijk. Als ik had geweten dat je op de CombischoolPS weg kon komen met "vrije bewerkingen" was mijn leven veel eenvoudiger geweest. Slim!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Wicci: Mijn kennis van de padvinderij is even groot als het plezier dat ik er beleefd heb ;-)

    Ik ben altijd al een volger geweest van goeie voorbeelden. Of heb gewoon een gebrek aan fantasie, 't is maar hoe je het bekijkt hè.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.