Doorgaan naar hoofdcontent

Bladeren door je weblog

Een week vol leermomenten. FrankWatching leert me dat er een Nederlandse Twittervariant bestaat: Kwekker. Hè ja, dat hebben we echt nodig, denk ik dan gelijk. Maar misschien onterecht, ik heb me er verder niet in verdiept.

In Mediacoach lees ik vervolgens over de Nederlandse blogcommunity Web-log.nl. Ook zoiets, hebben we dat naast alle Bloggers en Wordpressen echt nodig? Misschien, maar m'n oog viel in dit berichtje vooral op een bijzondere dienst van Web-log: je kunt een boek samenstellen met artikelen en foto's uit je blog.

Stel je voor... een blogboek als naslagwerk in de boekenkast, ter herinnering aan een bepaalde periode of gebeurtenis. Of om iemand je weblog kado te geven. Natuurlijk kun je kiezen uit diverse formaten, kleuren en opmaakprofielen. Ook kun je je eigen omslag ontwerpen. En als slagroom op de taart kun je je blogboek straks via je weblog voor slechts €15,95 te koop aanbieden.

Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet vinden. We zijn massaal overgestapt op de digitale fotografie, zodat we honderden foto's op steeds kleiner wordende opslagmedia kunnen bewaren. Vervolgens gaan we al die foto's weer uitprinten en in boeken afdrukken. Is de volgende stap dus dat we onze digitale schrijverijen ook weer op dat oude vertrouwde papier in de kast willen zien staan? En bij elke verhuizing in dozen gaan inpakken en meeslepen, om tot in de eindeloosheid op zolder te laten verstoffen?

Toch wel een grappig idee, toch?

Reacties

 1. @Henk: Nee, duidelijk niet. Ik zag al in een snelle blik dat er wel weer meer varianten zijn (natuurlijk!), maar goed, voor mij was het nieuw. Het zal wel weer iets over mij zeggen... Altijd second best ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het wel eens overwogen. Ben wel benieuwd naar de kwaliteit. Dat ik straks niet al mijn blogpostjes door het huis heb liggen. En ja, web-streepje-log is echt heel erg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @eazy; Oh ja, gescheurde boekruggen, loslatende katerns... ik zie het al helemaal voor me. Gelukkig bestaan er nog ringbandjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mij lijkt het een heel goed idee. Misschien niet voor elk blog of elke blogger, maar de mogelijkheid op zichzelf. Ik volg bv. het blog van een oudere heer die t.b.v. vrienden en familie zijn levensverhaal in aflevering op z'n blog zet en dat in een context plaatst, compleet met foto's enz. Vaak denk ik: straks is-ie dood, en als over 10 jaar een (achter-)kleinkind het wil lezen, kan dat dan nog? Blijven blogs eeuwig rondzweven op het web?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @AvA: Het idee is inderdaad best aardig. En in geval van het voorbeeld dat je noemt is het natuurlijk zeer waardevol. Ik vind het alleen ook wel opmerkelijk dat we dus kennelijk - ondanks de non-stop digitale evolutie - toch weer op zeker moment teruggrijpen naar dat vertrouwde opslagmedium: het boek. Omdat we kennelijk toch iets tastbaars om ons heen willen hebben. Alsof het pas echt waarde heeft als je het ook echt kunt zien en voelen en ruiken en bewaren en beschadigen ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt ook nog blog2print, heb ik eens ergens gelezen....
  Nou ja, kan best eens aardig zijn voor je mooiste blogposts!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @festina: Er blijken heel veel blogboekmakers te bestaan. Natuurlijk ;-) Ik vind het voorlopig nog wel prima zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor een interessante blog

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?