Doorgaan naar hoofdcontent

De realisatie van een nieuw project

Was de ontwerpfase van m'n project al spannend, nu de voorbereiding van de realisatiefase is begonnen, is er echt geen weg meer terug. Vorige week heb ik het nieuwe serviceconcept, zoals de bibliotheken dat voor zich zien, aan de pilotscholen gepresenteerd. En die waren blij. Dit was eigenlijk precies waarvan ze zelf hadden gezegd dat ze dat nodig hebben. Dus we gaan verder: ik bezoek de komende weken samen met de lokale onderwijsspecialist de zeven pilotscholen om alle leerkrachten bij te praten over wat we aan het doen zijn en ter plekke passende vervolgafspraken maken. Wie, wat en wanneer... Maatwerk dus.

Nieuwsgierig naar de inhoud van ons serviceconcept?
Klik dan maar even door deze slideshare.


Ondertussen in de polder...
Daar zijn de eerste drie geïnteresseerde schooldirecteuren bijgepraat. En we zitten nog steeds met elkaar om tafel. Andere situatie, zelfde gezamenlijke belang, andere vervolgafspraken, zelfde serviceconcept. Volgende week ga ik naar Lelystad. Als ze daar ook deze doelen, hoofdlijnen en belangen onderschrijven, hebben we volgens mij met elkaar een goed concept ontworpen. Dan kunnen we met recht gaan bouwen!

Hebben we alleen nog één probleem: een pakkende naam. Overijssel kent Biebsearch, de samenwerking tussen bibliotheek en ROC/voortgezet onderwijs. De koppeling tussen bibliotheeksysteem en elektronische leeromgeving van de school is de basis, daar omheen liggen afspraken rond mediawijsheid, leesbevordering en deskundigheidsbevordering. Wat wij doen is eigenlijk het kleinere broertje van Biebsearch. Niet kleiner in inhoud of belang, maar kleiner in doelgroep. Met andere speerpunten.

De overeenkomsten rechtvaardigen een keuze voor de naam Biebsearch, maar de verschillen zijn groot genoeg om daar wel iets aan toe te voegen. Iets dat verwijst naar de doelgroep primair onderwijs, iets dat lekker bekt, iets dat niet aan de grenzen van Overijssel of Flevoland gebonden is, iets dat de lading dekt zonder in vage vaktermen te schieten.

Om dit een beetje 2.0 aan te pakken nodig ik u uit om met ons mee te denken. Rechts bovenin kunt u tot 1 maart 12.00 uur uw voorkeur aanvinken. Nieuwe suggesties plaatst u gewoon in het reactieformulier van deze post. Alle hulp is welkom. Zeg het maar: met welke naam pakken de bibliotheken alle basisscholen straks in!

Namens het ontwikkelteam, alvast bedankt.

Reacties

 1. Ziet er interessant en gedegen uit Astrid. Misschien ook leuk om op B20 onder de aandacht te brengen. Denk dat er best veel mensen in geinteresseerd zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé bedankt. Even uitzoeken hoe dat ook alweer werkt op B2.0, dan gooi ik het er wel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Biebseek

  (dan kunnen we het in de toekomst hebben over seek & search)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Carola: Oké, de eerste nieuwkomer. Nog meer stemmers voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allereerst een Pluim!

  Hmmm....ik ben niet goed in het bedenken van namen. Ik denk wel dat het iets anders moet zijn dan Biebsearch. Bieb seek van Carola spreekt me wel aan. Het heet nu nog service concept. Waarom niet Bieb service? Lijkt misschien teveel op Biblioservice.

  Succes, ik ben benieuwd wat het wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @allen: Leuk, er beginnen nieuwe namen te komen!

  Biebseek - ik weet niet, 'seek' is best een beetje vaag en scherp woord

  BoekZoek 3.0 - Kijk, eazy snapt de bibliotheken, die zijn al helemaal 3.0 ;-) Maar dit gaat over meer dan boekenzoeken. Ik denk niet dat hij de eindstreep haalt, maar ik gooi het in de groep!

  YouBieb - lijkt al een beetje op MijnBibliotheek.nl, dat kan een mooie richting zijn...

  Biebservice - Ja, dat is wel wat het is. Maar dan anders. Dan zou ik eerder kiezen voor die vorige Hengelose variant: BiebBundel.

  Blijf meedenken, dit wordt steeds leuker!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voortbordurend op BiebBundel: BiebBende. Of is dat een contradictio in terminis? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Kirsten: een BiebBoef, dat ben je ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. YouBieb heeft wel wat, maar bekt niet lekker. Vind ik tenminste!

  Tja, die Biebbundel, waarom eigenlijk niet. BiebBende klinkt wel grappig ;-) Maar klinkt misschien niet serieus, en we willen toch serieus worden genomen, nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Biebsearch B. (uitgesproken als 'Biebsearch Bee', bestaande naast Biebsearch V. voor het voortgezet onderwijs)?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Hetty: Komt die bundel misschien toch nog terug...

  @eazy: LOL, zoiets hebben we al geprobeerd, weet je nog? easybieb! Is een zachte dood gestorven...

  @Kirsten: en wat doen we dan met Biebsearch Ree? Maar ik vind hem wel leuk, dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Serieus: Ik vind EazyBieb echt goed!! Die kids willen immers alles Easy?!En dan van de s een z, maakt het apart. Ik meen dit dus echt.

  @Astrid: dat mislukte project was toch Easybieb trouwens?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Jouke: Ik neem de optie serieus mee, echt! En ja, dat was easybieb, dat zeg ik. Weet niet of het dobo een doorstart 'met Z' echt waardeert ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Jouke: Bedankt voor je steun, als ik iets terug kan doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Jouke: Tof dat je meedenkt, maar ik ben best wel allergisch voor verbasterde cijfers eigenlijk. Net als voor 'kids' trouwens, maar daar maak je sommige mensen echt heel blij mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Astrid: neem je daar wel medicijnen voor? :-).
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Trouwens: is het niet een beetje vreemd dat wij als "oudjes" een naam gaan zitten bedenken?

  Neem dit lijstje mee naar de doelgroep en vraag ze ook naar andere namen zou ik zeggen.
  En zij beslissen dan wat het moet worden, want zij... etc. etc. .

  Gratis Tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Jouke: Goed plan, alleen... die leerling-doelgroep zal niet direct met de naam geconfronteerd worden. Het zijn in dat geval meer de leerkrachten die je kunt laten meedenken, en dat doe ik al. Maar helemaal onzin is het natuurlijk niet. Natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g