maandag 18 mei 2009

Slavische melancholie en Noorse vrolijkheid

Het Songfestival volg ik al jaren niet meer. Maar je ontkomt er niet aan. Zo ook vanmorgen, toen ik op het nrc.next-blog las over de overwinning van Noorwegen. Ze hebben het daarin vooral over het oorwurmgehalte van het liedje. Zo'n melodietje waar je maar niet meer vanaf komt.

In alle kranten legt de jonge Noorse god zijn geheim uit. "Ik had een goed verhaal, denk ik. En zo'n viool, dat helpt altijd!" Of dat waar is, weet ik niet, maar z'n gefiddle was in ieder geval aanstekelijk genoeg. Hadden we niet eerder een winnaar met een gevoelige viool op de achtergrond? Ander type song, zelfde effect. The violin has it!

Waar deze Alexander z'n mix van melancholie en vrolijkheid vandaan heeft? Dat zit het Noorse volk in het bloed. De traditionel folkmusic wordt gespeeld op een zogenaamde hardanger fiddle. Goed voor heel wat bruisende feesten en partijen!
als het lukt, blijf kijken)9 opmerkingen:

 1. Niks tegen violen, maar dit is niet mijn muziek. Schattig jongetje hoor die Eurovisiewinnaar en het deuntje is best aanstekelijk.

  Dit is mijn favoriete Eurovisienummer (toen het nog om liedjes ging).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, maar dat heeft ook wel een heel hoog violen gehalte!
  Wat we moeten doen om het songfestival nog te redden, weet ik ook niet. Gewoon maar eens een pauze van een jaar of 10 misschien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 1973 was een goed jaar. De prachtige Anne-Marie David won en Spanje werd 2e met Eres Tú, ook kippevel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen was ik net 3! Zelfs Abba heb ik niet bewust meegemaakt. Maar dat kippevel is inmiddels wel lang geleden ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog even dan... Volgens mij ging het mis toen ze het life-orkest weghaalden en je niet meer in je landstaal hoefde te zingen. Saillant detail: de Rogier van Otterlo die altijd voor Nederland dirigeerde was een vriend van de familie. Vóór mijn tijd dan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat Henk smaak heeft :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Stella: thanks. :$
  @Astrid: dat ben ik met je eens. En graag wat meer aandacht voor de liedjes i.p.v. de acts. Die acrobaten en het vuurwerk waren toch niet nodig bij het winnende liedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @stella: Duh, italianen zijn uitgesloten van stemming ;-)

  @henk: het eeuwige gevecht tussen vorm en inhoud!

  BeantwoordenVerwijderen