Doorgaan naar hoofdcontent

Blogkermis: over de mooiste bomen in het bos


Het heeft even geduurd, maar de blogkermis draait weer. Bij Romke uit Arnhem dit keer. Ik ben nog niet zoveel kermisklanten in m'n netvibes tegengekomen, maar ik zit ook in een ander netwerk volgens mij. Dus wie weet kan ik mijn volgers hiermee inspireren ook mee te draaien!

Romke zwengelt een praktisch probleem aan. Hij constateert dat, waar het 2.0-speelveld 'vroeger' nog overzichtelijk was, hij nu van de ene over de andere toepassing buitelt. Hyves, MySpace, Facebook, Twitter, Digg, YouTube, LibraryThing, Flickr, Bubbleshare, Photobucket, Shadows, Delicious, Netvibes en dan niet te vergeten al die Ning communities. Je hebt je net een beetje verdiept in de ene tool of sociale site, of er zijn al weer 10 vergelijkbare andere. Dus vraagt Romke ons: welke keus moet je als bibliothecaris maken, waar zitten je toekomstige klanten, wat zijn de meest relevante applicaties? Wat is een blijvertje en welke zal ik links laten liggen?

Logische vragen, die we ons misschien allemaal wel eens stellen. Maar een eenduidig antwoord is er volgens mij niet. In een elevatorpitch zou ik zeggen:

Je moet datgene kiezen dat bij jou past. Je klanten doen dat ook, dus die zitten overal, ook waar jij zit. De meest relevante dingen zijn diegene waarmee jij jouw boodschap kunt uitdragen. Niemand weet wat de blijvertjes zijn en er blijven er voorlopig nog heel veel bijkomen. Links van jou liggen die dingen waar jij niks mee hebt, maar die worden vast heel nuttig gebruikt door een collega die er wel wat in ziet. Of niet. Zo beantwoordt ieder voor zich z'n eigen vragen en filteren de toppers en de floppers zich er vanzelf uit. Probleem opgelost!

Oké, ik maar me d'r misschien een beetje makkelijk vanaf. Maar hoe ik er ook over nadenk, ik blijf hier op terugkomen. Het gebruiken van web 2.0 is iets persoonlijks. Als jij iets heel leuk vindt, zie je vanzelf mogelijkheden om je klanten er mee te bereiken. Voor mij staat het bloggen bovenaan de lijst en met een paar collega's die (bijna) dezelfde tic hebben, schrijven we met veel plezier aan ons Biebloghengelo. Ook al zijn er nog maar weinig reacties en snappen zelfs sommige collega's niet echt waarom we dit doen.

Binnen Overijssel proberen we met een enthousiast team op een ontspannen manier leuke 2.0 dingen te bedenken voor onze klanten. En daar ontdekken we eigenlijk hetzelfde. Er zijn legio mogelijkheden, maar iedereen trekt naar dat wat hem persoonlijk het meest raakt. En dat is ook goed, want zo ontstaan de mooiste dingen.

Dus ik zou zeggen: gebruik jouw 23dingen ervaring om onbevreesd vanalles iets uit te proberen, kies dat wat bij jou past om je in te verdiepen en kijk voor de rest vooral goed bij de buren. En laat je inspireren of vraag hem zijn ding met jou te delen. Want daar gaat het toch om met 2.0; delen!

Reacties

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g